Παρ05032024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Grimaldi: Ένα χρόνο μετά την COP26, εξακολουθούν να συζητούνται πολλά για τα πράσινα καύσιμα αλλά πολύ λίγα για το πώς θα γίνει αυτό στην πραγματικότητα

0Γκριμ34

Συζητήσεων συνέχεια για τα «πράσινα καύσιμα» της ναυτιλίας με τον πρόεδρο του ICS Emanuele Grimaldi να δίνει χθες στην σύνοδο COP27 το προβληματισμό της ναυτιλίας για το εν λόγω θέμα. Μιλώντας στο Σαρμ Ελ-Σέιχ, ο πρόεδρος του ICS, σχολίασε:
«Ένα χρόνο μετά την COP26, εξακολουθούν να συζητούνται πολλά για την παραγωγή υδρογόνου και άλλων καυσίμων χαμηλών εκπομπών άνθρακα, αλλά πολύ λίγα για το πώς θα γίνει αυτό στην πραγματικότητα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτή η πρωτοβουλία είναι τόσο κρίσιμη, επειδή συγκεντρώνει ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της ενέργειας για να διασφαλίσει ότι η παραγωγή, η μεταφορά και η χρήση καυσίμων μηδενικών εκπομπών γίνονται πραγματικότητα.
«Η απαλλαγή της ναυτιλίας από τις ανθρακούχες εκπομπές και η απαλλαγή του κόσμου από τις ανθρακούχες εκπομπές είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Το συνέδριό μας «Shaping the future of shipping» στη Γλασκώβη έδειξε ότι όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη σε όλο το ενεργειακό τοπίο του κόσμου πρέπει να συνεργαστούν για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και χαίρομαι που αυτό αντικατοπτρίζεται σε αυτήν την ανακοίνωση στην Αίγυπτο σήμερα».
Να σημειωθεί ότι τρεις ακόμη κυβερνήσεις ενέκριναν μια παγκόσμια διατομεακή πρωτοβουλία για την καταλυτική παροχή πράσινων καυσίμων και τη στήριξη της παγκόσμιας ενεργειακής μετάβασης, ανακοινώθηκε χθες στην Αίγυπτο στην COP27.
Ο Παναμάς, η Ουρουγουάη και η Νορβηγία έχουν πλέον υπογράψει την Πρωτοβουλία Θαλάσσιων Κόμβων Καθαρής Ενέργειας (CEM-Hubs), μια ομάδα εκπροσώπων από όλη την παγκόσμια αλυσίδα αξίας ενέργειας-ναυτιλίας, για τη δημιουργία κόμβων. Η πρωτοβουλία, της οποίας ηγείται από κοινού μια ομάδα εργασίας ceos, είναι μια διατομεακή πρωτοβουλία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα που στοχεύει στην επιτάχυνση της παραγωγής, εξαγωγής και εισαγωγής καυσίμων χαμηλών εκπομπών άνθρακα σε όλο τον κόσμο.
Το CEM-Hubs συντονίζεται με την υποστήριξη του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου (ICS) και της Διεθνούς Ένωσης Λιμένων (IAPH), καθώς και του Υπουργικού Συμβουλίου Καθαρής Ενέργειας (CEM). Οι υποστηρικτές πιστεύουν ότι η πρωτοβουλία έχει τη δυνατότητα να μειώσει τον κίνδυνο των επενδύσεων και να επιταχύνει την εμπορική ανάπτυξη και τη μεταφορά εναλλακτικών καυσίμων, τα οποία είναι επί του παρόντος δύο έως τρεις φορές ακριβότερα από τα ορυκτά καύσιμα.
Η ανακοίνωση ήρθε στο πλαίσιο της εκδήλωσης έναρξης του Green Shipping Challenge στην παγκόσμια σύνοδο κορυφής των ηγετών της COP27. Με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νορβηγία, το Green Shipping Challenge στοχεύει να φέρει σε επαφή κυβερνήσεις, λιμάνια, θαλάσσιους μεταφορείς, πλοιοκτήτες και ιδιοκτήτες φορτίων για να βρουν λύσεις απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές για τον κλάδο.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter