Κυρ05052024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Οι κανονισμοί του ΙΜΟ για τη θέσπιση μέτρων έντασης άνθρακα τίθενται σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου 2022

rypoi naftilia 057288

Οι τροποποιήσεις του παραρτήματος VI της διεθνούς σύμβασης για την πρόληψη της ρύπανσης από πλοία (MARPOL) τίθενται σε ισχύ σήμερα 1η Νοεμβρίου 2022. Οι εν λόγω τεχνικές και επιχειρησιακές τροποποιήσεις, οι οποίες αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της αρχικής στρατηγικής του ΙΜΟ για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από πλοία, η οποία συμφωνήθηκε το 2018, απαιτούν από τα πλοία να βελτιώσουν την ενεργειακή τους απόδοση βραχυπρόθεσμα και, ως εκ τούτου, να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Από την 1η Ιανουαρίου 2023 θα είναι υποχρεωτικό για όλα τα πλοία να υπολογίζουν τον δείκτη ενεργειακής απόδοσης υφιστάμενων πλοίων (EEXI) για τη μέτρηση της ενεργειακής τους απόδοσης και να δρομολογούν τη συλλογή δεδομένων για την υποβολή εκθέσεων σχετικά με τον ετήσιο λειτουργικό δείκτη έντασης άνθρακα (CII) και τον δείκτη CII.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ Kitack Lim δήλωσε: «τα βραχυπρόθεσμα μέτρα μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, που εγκρίθηκαν το 2021, αποτελούν ένα ολοκληρωμένο σύνολο τροποποιήσεων του παραρτήματος VI της MARPOL, οι οποίες παρέχουν σημαντικά δομικά στοιχεία για τα μελλοντικά μεσοπρόθεσμα μέτρα μείωσης των αερίων θερμοκηπίου του ΙΜΟ».
«Η απανθρακοποίηση της διεθνούς ναυτιλίας αποτελεί ζήτημα προτεραιότητας για τον ΙΜΟ και δεσμευόμαστε όλοι να δράσουμε από κοινού για την αναθεώρηση της στρατηγικής μας και την ενίσχυση της φιλοδοξίας μας», δήλωσε ο κ. Λιμ. «Αυτές οι τελευταίες τροποποιήσεις βασίζονται στα μέτρα ενεργειακής απόδοσης του ΙΜΟ, τα οποία εγκρίθηκαν για πρώτη φορά το 2011 και ενισχύθηκαν έκτοτε - τα μέτρα CII και EEXI αντιπροσωπεύουν το επόμενο στάδιο των εργασιών μας για την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν στην αρχική στρατηγική του ΙΜΟ για τα αέρια του θερμοκηπίου».
«Τα κράτη μέλη του ΙΜΟ συμμετέχουν επί του παρόντος ενεργά στη διαδικασία αναθεώρησης της αρχικής στρατηγικής του ΙΜΟ για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία με σκοπό την έγκριση αναθεωρημένης στρατηγικής στα μέσα του 2023. Τα κράτη μέλη συμμετέχουν επίσης στην ανάπτυξη μιας δέσμης υποψήφιων μεσοπρόθεσμων μέτρων, συμπεριλαμβανομένων τεχνικών και οικονομικών στοιχείων, που θα θέσουν την παγκόσμια ναυτιλία σε μια φιλόδοξη πορεία για τη σταδιακή εξάλειψη των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προς τα μέσα του αιώνα. Εργαζόμαστε, παράλληλα, για να στηρίξουμε τα κράτη μέλη στην εφαρμογή των μέτρων τους και να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω σε αυτή τη μετάβαση προς ένα μέλλον απαλλαγμένο από ανθρακούχες εκπομπές για τη ναυτιλία», δήλωσε ο κ. Λιμ.
Οι τροποποιήσεις του παραρτήματος VI της MARPOL ισχύουν από την 1η Νοεμβρίου 2022. Οι απαιτήσεις για την πιστοποίηση EEXI και CII τίθενται σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2023. Αυτό σημαίνει ότι η πρώτη ετήσια αναφορά θα ολοκληρωθεί το 2023, με τις αρχικές αξιολογήσεις CII να δίνονται το 2024.

ΙΜΟ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter