Πεμ05022024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Απογοήτευση…

rypoi naftilia 057288

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της εβδομάδας που πέρασε της Επιτροπής Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (MEPC 78) του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (MEPC 78), το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο (ICS), που αντιπροσωπεύει το 80% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου, δημοσιοποίησε τον σχολιασμό του γ.γ. του Guy Platten αναφορικά με τις εξελίξεις που σημειώθηκαν για το R&D Fund και την προσπάθεια απανθρακοποίησης της ναυτιλίας. Ειδικότερα ο γ.γ του ICS αναφέρει τα ακόλουθα:
«Αρνούμενος να προωθήσει το προτεινόμενο ταμείο έρευνας και ανάπτυξης της ναυτιλιακής βιομηχανίας, ο ΙΜΟ έχασε την ευκαιρία να ξεκινήσει μια ταχεία μετάβαση σε τεχνολογίες μηδενικού άνθρακα, οι οποίες θα είναι ζωτικής σημασίας εάν θέλουμε να απελάσουμε πλήρως τις ανθρακούχες εκπομπές έως το 2050. Παρά την υποστήριξη πολλών κρατών του ΙΜΟ, έχουμε απογοητευτεί από τους κοντόφθαλμους πολιτικούς ελιγμούς που οδήγησαν στην αποτυχία της πρότασης. Το μήνυμα που στέλνει αυτό σημαίνει ότι ο χρηματοοικονομικός κίνδυνος που συνδέεται με τις πράσινες επενδύσεις θα παραμείνει υψηλός, επιβραδύνοντας τις προσπάθειες μετάβασης σε καύσιμα μηδενικού άνθρακα το συντομότερο δυνατόν.
Κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι το ταμείο ήταν ένα μέτρο που βασίζεται στην αγορά και δεν προχώρησε αρκετά, παρερμηνεύοντας σκόπιμα την πρόθεσή μας. Το ταμείο δεν παρουσιάστηκε ποτέ ως μέτρο τιμολόγησης του άνθρακα, το οποίο, αν και είναι ένα πρόσθετο μέτρο το οποίο υποστηρίζουμε επίσης πλήρως, είναι πολιτικά πολύ πιο περίπλοκο και θα χρειαστεί πολύ περισσότερα χρόνια για να αναπτυχθεί. Εάν οι κυβερνήσεις είχαν δείξει την πολιτική βούληση, το ξεχωριστό ταμείο Ε&Α θα μπορούσε να είχε τεθεί σε λειτουργία το επόμενο έτος, συγκεντρώνοντας δισεκατομμύρια δολάρια από τη βιομηχανία χωρίς κόστος για τις κυβερνήσεις.
Παρά την έλλειψη κυβερνητικής ηγεσίας στον ΙΜΟ, η ναυτιλιακή βιομηχανία παραμένει προσηλωμένη στην εξεύρεση τρόπων επίτευξης καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2050. Η χρηματοδότηση για την R&D θα είναι στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης της συνόδου κορυφής για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της ναυτιλίας, η οποία θα φιλοξενηθεί από το ICS στο Λονδίνο στις 21 Ιουνίου. Θα φέρουμε σε επαφή κορυφαίους CEOs από όλη την παγκόσμια βιομηχανία μας για να βρούμε τρόπους για την πρακτικά απαλλαγή της ναυτιλίας από τις ανθρακούχες πηγές.»

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter