Δευ04292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

ICS :«Χαμένη ευκαιρία»

0imo

Μετά την ολοκλήρωση της Επιτροπής Προστασίας θαλάσσιου περιβάλλοντος (MEPC) 77 του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο (ICS) εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση:
Ο Γενικός Γραμματέας του ICS, Guy Platten, δήλωσε:
«Είμαστε απογοητευμένοι που τα λόγια και οι δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι κυβερνήσεις στην COP26 δεν έχουν ακόμη μεταφραστεί σε δράση. Οι συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας έχασαν την ευκαιρία να προωθήσουν μια σειρά μέτρων μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου, τα οποία θα επιταχύνουν την ανάπτυξη πλοίων μηδενικών εκπομπών που χρειάζονται επειγόντως σε κλίμακα για την απαλλαγή του τομέα μας από τις ανθρακούχες εκπομπές. Είναι σχεδόν σαν να μην συνέβη ποτέ η COP 26.
Οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να συνεχίσουν να κλωτσούν το δοχείο στο δρόμο. κάθε καθυστέρηση μας απομακρύνει από την επίτευξη πιεστικών κλιματικών στόχων. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις κυβερνήσεις για να συμφωνήσουμε στη σειρά μέτρων που πρότεινε η βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένου του ταμείου R&D ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως άμεσο βήμα που θα ακολουθηθεί από μια τιμή άνθρακα βάσει εισφοράς για τη ναυτιλία. " έγκριση και των δύο αυτών μέτρων θα είναι ο μόνος τρόπος για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών από τη ναυτιλία έως το 2050, διασφαλίζοντας παράλληλα μια δίκαιη μετάβαση που δεν αφήνει κανέναν πίσω.
Το μήνυμα της βιομηχανίας στην COP26 ήταν σαφές. Ο χρόνος τελειώνει και πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να βγάλουμε τις ανθρακούχες βολές τώρα. Η βιομηχανία θα συνεχίσει να πιέζει τον IMO να ενεργήσει καθώς η σημασία της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής είναι πολύ μεγάλη για να την εγκαταλείψει.
Αναγνωρίστηκε ξεκάθαρα από πολλές περισσότερες χώρες ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για σημαντική αύξηση των δαπανών R&D. Ωστόσο, είμαστε απογοητευμένοι που αφιερώθηκε ανεπαρκής χρόνος για να μπορέσουν τα κράτη μέλη του IMO να λάβουν απόφαση σχετικά με το ταμείο των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αυτή τη σύνοδο.
Το μόνο που ζητάμε είναι οι κυβερνήσεις να αφήσουν τις επιχειρήσεις να μπουν και να κάνουν τα πράγματα που πρέπει να γίνουν. Δεν ζητάμε καν χρήματα ή το είδος των επιδοτήσεων που λαμβάνουν άλλοι τομείς. Αυτό δεν είναι έξυπνο σε μια εποχή που δεν έχουμε χρόνο να προδικάσουμε.
Το Ταμείο Θαλάσσιας Έρευνας του IMO είναι η μόνη πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι έτοιμη για άμεση συμφωνία. Εάν δεν προχωρήσει σύντομα, φοβόμαστε ότι αυτό θα σηματοδοτήσει στον κόσμο, μετά την COP 26, ότι ο IMO δεν είναι πλέον πραγματικά σοβαρός όσον αφορά τη διατήρηση της ηγεσίας του σε θέματα αερίων του θερμοκηπίου και ότι άλλοι μπορούν στη συνέχεια να κινηθούν για να καλύψουν το κενό. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις κυβερνήσεις για να διασφαλίσουμε ότι οι ανησυχίες θα αντιμετωπιστούν ώστε το ταμείο αυτό να μπορέσει να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατόν".

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter