Δευ04292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ευρωμπλόκο στον ΙΜΟ

rupoi ploion6

Κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ένωσαν τις δυνάμεις τους με τις αναπτυσσόμενες χώρες απορρίπτοντας ψήφισμα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού σχετικά με τη σημασία της επίτευξης μηδενικών εκπομπών από τη ναυτιλία μέχρι το 2050.
Οι Νήσοι Σολομώντος, οι Νήσοι Μάρσαλ και το Κιριμπάτι προέτρεψαν την Επιτροπή Προστασίας του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος να «αναγνωρίσει ότι η διεθνής ναυτιλία που θα επιτύχει μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050 είναι απαραίτητη για τη διατήρηση των στόχων θερμοκρασίας της Συμφωνίας του Παρισιού».
Ωστόσο, η Σλοβενία, νυν κάτοχος της εξάμηνης εκ περιτροπής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ηγήθηκε των μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, των Κάτω Χωρών, της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Φινλανδίας, αντιτάσσοντας την κίνηση με το σκεπτικό ότι ο στόχος για το 2050 θα πρέπει να οριστεί στο πλαίσιο της αναθεώρησης της στρατηγικής του ΙΜΟ για τα αέρια θερμοκηπίου, η οποία αναμένεται μέχρι το 2023.
Η Κίνα δήλωσε ότι το ψήφισμα δεν συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις της Σύμβασης-Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, της Συμφωνίας του Παρισιού και του Συμφώνου της Γλασκώβης, ούτε αντικατοπτρίζει την αρχή των «κοινών αλλά διαφοροποιημένων ευθυνών» — την ιδέα ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να πληρώνουν λιγότερα από τις ανεπτυγμένες.
Υποστηρικτές του ψηφίσματος ήταν οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία, η Νέα Ζηλανδία, η Ουκρανία και το Βανουάτου.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter