Τρι04302024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Σε καλή ρότα

rypoi naftilia 057288

Η προσπάθεια του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου να δημιουργήσει ένα ταμείο έρευνας και ανάπτυξης ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχει λάβει θετική τροπή με τη μορφή δέσμευσης 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Πράσινο Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα.

Ο Μηχανισμός Προετοιμασίας Έργων του GCF έχει δεσμευθεί να επισπεύσει τη δημιουργία του προτεινόμενου "Ταμείου Θαλάσσιας Έρευνας του ΙΜΟ" μέσω μιας διευκόλυνσης αξίας έως 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων για να "εξασφαλίσει ότι οι αναπτυσσόμενες οικονομίες είναι σε θέση να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση για την προώθηση τεχνολογιών μηδενικού άνθρακα για την απαλλαγή της ναυτιλίας από τις ανθρακούχες εκπομπές". Η προσεκτικά διατυπωμένη ανακοίνωση της προσωρινής οικονομικής στήριξης από το GFC, μετά από συνάντηση μεταξύ ηγετών του ICS και του GCF στο περιθώριο εκδήλωσης της COP26 στη Γλασκώβη την Τετάρτη, θα βοηθήσει στην ενίσχυση της στήριξης της κυβέρνησης εν όψει της συνεδρίασης του ΙΜΟ που ξεκινά στο Λονδίνο στις 22 Νοεμβρίου.
Αν και περιγράφεται ως "πιθανά" κεφάλαια, το ICS αναφέρει ότι η χρηματοδότηση είναι έτοιμη να προχωρήσει εάν το IMRF λάβει το πράσινο φως στον ΙΜΟ. Το ταμείο επιτάχυνσης θα χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή των εργασιών σκοπιμότητας και διακυβέρνησης που απαιτούνται για τη σύσταση του ταμείου αμέσως μετά τη συνεδρίαση της MEPC, εάν δοθεί έγκριση. Με αρκετές κυβερνήσεις να εγείρουν ανησυχίες σχετικά με τη χρηματοδότηση για το κλίμα εν όψει των συνομιλιών του ΙΜΟ, η στήριξη του GCF θα ληφθεί ως μήνυμα σε όσους εξακολουθούν να αμφιταλαντεύονται για τη στήριξή τους.

Ο Javier Manzanares, Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής του Πράσινου Ταμείου για το Κλίμα, δήλωσε:
«Η GCF στηρίζει τον στόχο της μείωσης των εκπομπών εντός της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Το προτεινόμενο ταμείο έρευνας και ανάπτυξης θα μπορούσε να παράσχει πρόσβαση στις τεχνολογίες για το κλίμα για τις αναπτυσσόμενες χώρες με στόχο τη μείωση του αποτυπώματος CO2 της ναυτιλιακής βιομηχανίας, κάτι που θα ήταν πολύ ευπρόσδεκτο. Η GCF είναι υπερήφανη που εντάχθηκε στην παγκόσμια δέσμευση για το μεθάνιο, η οποία έχει ισχυρές συνέργειες με την πρωτοβουλία αυτή, και χαιρετίζει τις κινήσεις για την προώθηση της καινοτομίας που θα οδηγήσουν τον κλιματικό μετασχηματισμό της ναυτιλιακής βιομηχανίας.»
Ο Guy Platten, γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, σχολίασε:
«Το 2019, η βιομηχανία μας υπέβαλε πρόταση για τη δημιουργία ενός ταμείου καινοτομίας ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ για την έναρξη του R&D που απαιτείται για την ανάπτυξη των τεχνολογιών που απαιτούνται για την επίτευξη ενός μέλλοντος μηδενικών εκπομπών. Αυτό δεν θα προσέθετε ούτε δεκάρα σε φόρους και θα παρείχε ένα ταμείο το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τη βιομηχανία και τις κυβερνήσεις. Αυτό δεν είναι ευφυές, κάτι στο οποίο όλες οι κυβερνήσεις μπορούν να μεταβούν για να στείλουν ένα σαφές μήνυμα ότι ο κόσμος είναι σοβαρός όσον αφορά την ενεργειακή μετάβαση και τους στόχους για το κλίμα.
«Είμαι ευγνώμων για την ηγεσία του Πράσινου Ταμείου για το Κλίμα και την προσοχή που δόθηκε στις πρωτοβουλίες που επισημάνθηκαν εδώ στην COP26, καθώς και για το ενδιαφέρον τους να στηρίξουν το Ταμείο Θαλάσσιας Έρευνας του ΙΜΟ, ιδίως για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Όλη η προετοιμασία έχει γίνει για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να χτυπήσουμε το έδαφος μόλις εγκριθεί η πρόταση imrf. Με τα κονδύλια του GCF θα διαθέτουμε επίσης τα κεφάλαια εκκίνησης. Το μόνο πράγμα που μπορεί να μας σταματήσει τώρα είναι η προθυμία των κρατών μελών να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που κάνουν εδώ στη Γλασκώβη".

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter