Κυρ05052024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Η “Πράσινη ατζέντα της ναυτιλίας” και η έκθεση EMTER

0Maritime air pollution

Η κοινή μελέτη European Maritime Transport Environmental Report του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, η πρώτη του είδους της, που διερευνά τις ευρύτερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ναυτιλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάστηκε χθες στο πλαίσιο ειδικής ημερίδας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία η ναυτιλία αντιπροσωπεύει το 13,5% όλων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τις μεταφορές στην ΕΕ, πίσω από τις οδικές μεταφορές και τις αερομεταφορές, από το 2018 και εντεύθεν, ενώ αντιπροσωπεύει το 77% του διεθνούς εμπορίου της ΕΕ και το 35% του εσωτερικού της εμπορίου.
Τα πλοία που χρησιμοποιούν ευρωπαϊκούς λιμένες εξέπεμψαν συνολικά 1,63 εκατομμύρια τόνους οξειδίου του θείου το 2019, αντιπροσωπεύοντας το 16% των παγκόσμιων εκπομπών SO2 από τη διεθνή ναυτιλία. Πέραν των στοιχείων για τους αέριους ρύπους δύο νέα στοιχεία συμπεριελήφθησαν στην έρευνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία οι θαλάσσιες μεταφορές αντιπροσωπεύουν επίσης το μεγαλύτερο ποσοστό εισαγωγών μη αυτόχθονων ειδών σε θάλασσες σε όλη την ΕΕ μέσω του έρματος, ενώ επίσης μετρήσεις των τελευταίων 50 ετών έδειξαν ότι ο θόρυβος στους ωκεανούς αυξάνεται ραγδαία και υπάρχουν επίσης τεκμηριωμένα επιστημονικά στοιχεία που συνδέουν την έκθεση του θορύβου σε μια σειρά επιβλαβών επιπτώσεων στα θαλάσσια θηλαστικά, τις θαλάσσιες χελώνες, τα ψάρια και τα ασπόνδυλα.
Την Περιβαλλοντική Έκθεση της ΕΕ για τις Θαλάσσιες Μεταφορές χαιρέτισαν με παρεμβάσεις τους ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας κ. Marcelo Rebelo de Sousa, η Επίτροπος Μεταφορών της ΕΕ κα. Adina Valean, ο Επίτροπος Αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας κ.Virgilius Sinkevicius καθώς και η Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωκοινοβουλίου κα Karima Delli.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter