Παρ04262024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ικανοποιημένοι οι Δήμαρχοι από την άμεση επέμβαση και το συντονισμό του ΥΝΑΝΠ

0000000 petrelaiokilida elliniko

Την ικανοποίησή τους για την άμεση κινητοποίηση του Λιμενικού Σώματος, μετά το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη 2» εξέφρασαν, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου, οι Δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες των περιοχών που έχουν πληγεί από τη ρύπανση, στη δεύτερη ειδική ενημέρωση που οργάνωσε γι αυτούς το Υπουργείο Ναυτιλίας, υπό τον υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή, τον Γ.Γ. Ναυτιλίας Διονύση Χαράλαμπο Καλαματιανό και τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχο ΛΣ Σταμάτη Ράπτη. «Η διαβεβαίωση που έχω από είναι ότι θα αρχίσει εντός της ημέρας η απάντληση. Ότι μέσο υπήρχε, επιχειρεί στην περιοχή συν το σκάφος της ΕΜΣΑ. Επιπλέον δε χρησιμοποιούμε χημικά για την απορρύπανση. Με τη χρήση χημικών η εικόνα θα είχε αλλάξει αμέσως. Μπορεί να υπήρξαν αδυναμίες σε μία τέτοια επιχείρηση, ανάλογη της οποίας δεν έχει ποτέ σημειωθεί στην Ελλάδα. Τις βλέπουμε και τις βελτιώνουμε, δήλωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής. Ο κ. Κουρουμπλής διαβεβαίωσε τους Δημάρχους ότι υπάρχει βελτίωση της κατάστασης από χθες μέχρι σήμερα και εξέφρασε την ελπίδα ότι σε 20 ημέρες η εικόνα θα είναι εντελώς διαφορετική στις παραλίες και στη θάλασσα. «Είδα τη Σαλαμίνα και είμαι ευχαριστημένος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος. Ο κ. Κουρουμπλής διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ότι «θα γίνει πλήρης έλεγχος όλης της διαδικασίας αδειοδότησης του πλοίου και επιθεώρησης του και ότι θα ελεγχθεί οτιδήποτε συνδέεται με αυτή την ιστορία». Οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης ζήτησαν ειδική μέριμνα για τις εγκαταστάσεις του ΕΛΚΕΘΕ. Ζήτησαν να γίνει καταγραφή των ζημιών για να υπάρξουν αποζημιώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι έδωσαν συγχαρητήρια στον Αρχηγό του Λιμενικού Αντιναύαρχο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., Σταμάτη Ράπτη για τον άριστο συντονισμό όλων των ενεργειών της Υπηρεσίας, ενώ όλοι συμφώνησαν ότι ο καθαρισμός γίνεται καλά. Οι εκπρόσωποι των εταιριών απορρύπανσης διαβεβαίωσαν ότι όταν ολοκληρωθεί ο καθαρισμός δεν θα υπάρχει κανένα επιβαρυντικό υλικό ή στοιχείο για το περιβάλλον. Ο κ. Κουρουμπλής διαβεβαίωσε ότι μετά το τέλος των εργασιών θα γίνει πιστοποίηση του κατά πόσον είναι σωστή η απορρύπανση από το ΕΛΚΕΘΕ. Στη σύσκεψη ήταν παρόντες οι αντιπεριφερειάρχες, Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης και Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο αντιπεριφερειάρχης Νότιας Αθήνας Χρήστος Καπάταης, oι Δήμαρχοι Πειραιά Γιάννης Μώραλης, Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης, Ελληνικού Γιάννης Κωνσταντάτος, Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης, Μοσχάτου Ανδρέας Ευθυμίου, ο Αντιδήμαρχος Γλυφάδας Αιμίλιος Βουγιουκλάκης και ο εκπρόσωπος του Φορέα Διαχείρισης Μαρίνας Καλλιθέας. Στην ενημέρωση συμμετείχαν εκπρόσωποι του Ομίλου Επιχειρήσεων Σπανόπουλου, και της εταιρίας Πολυχρονόπουλου, στην οποία ανήκει το σκάφος με τον εξοπλισμό της EMSA.
Στο μεταξύ σε ανακοίνωσή της η “Spanopoulos Group” αναφέρει τα ακόλουθα: «Μετά τη βύθιση του Δ/Ξ «Αγία Ζώνη ΙΙ» (Ν.Π. 11769) κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της 10/9/2017 στην περιοχή νοτιοδυτικά της νησίδας Αταλάντη, η πλοιοκτήτρια ανέθεσε στην εταιρεία μας “Spanopoulos Group” το έργο της αντιμετώπισης και του περιορισμού των συνεπειών του ναυαγίου στο θαλάσσιο περιβάλλον, το οποίο και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος Α.Ε. και τη συνδρομή άλλων εξειδικευμένων εταιρειών.
Με αυτόν τον στόχο, από την πρώτη στιγμή της ανάθεσης μέχρι και σήμερα, το εξειδικευμένο προσωπικό μας επιχειρεί με πλωτά και χερσαία μέσα, τόσο στο σημείο βύθισης όσο και περιμετρικά του ναυαγίου. Πέρα από την άμεση αντιμετώπιση, οι ομάδες μας σχεδίασαν και υλοποιούν μια σειρά από στοχευμένες ενέργειες ώστε να μειωθεί κατά το δυνατόν ο κίνδυνος για το περιβάλλον. Συνοπτικά αναφέρουμε τα εξής:
• Κινητοποιήσαμε άμεσα και μεταφέραμε στο σημείο του ναυαγίου πλωτά μέσα, αντιρρυπαντικά σκάφη και καταδυτικό συνεργείο, με σκοπό τον περιορισμό διαρροής ποσοτήτων πετρελαιοειδών, καυσίμων και λοιπών ρυπογόνων ουσιών.
• Ξεκινήσαμε και ολοκληρώσαμε εργασίες στεγανοποίησης, με αποτέλεσμα την εξάλειψη των διαρροών.
• Ποντίσαμε τριπλή σειρά πλωτών φραγμάτων γύρω από το ναυάγιο.
• Κάναμε χρήση επαρκών μηχανικών μέσων περισυλλογής καθώς και άλλων μέσων και εξοπλισμού, για να αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά τη θαλάσσια ρύπανση.
Από τις 09:10 της 12/9/2017, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των συνεργείων μας που επιχειρούσαν επί τόπου, επιτεύχθηκε η στεγανοποίηση του πλοίου και ο ουσιαστικός περιορισμός της διαρροής πετρελαίου. Παράλληλα, καταρτίσαμε και υποβάλαμε σχέδιο απάντλησης όλων των πετρελαιοειδών από το πλοίο, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει εντός της ημέρας. Επίσης, συνεργεία μας επιχειρούν, παράλληλα, στις περιοχές όπου έχει εντοπισθεί και δηλωθεί ρύπανση, με σκοπό τον καθαρισμό και την αποκατάσταση της ζημίας, σε πλήρη συνεργασία με τις λιμενικές και τις τοπικές αρχές. Η εταιρεία μας σε συνεργασία με όλες τις άλλες εταιρείες ανέλαβε και διαχειρίζεται το συγκεκριμένο έργο με υψηλότατο αίσθημα ευθύνης, κατανοώντας και σεβόμενη πλήρως το ενδιαφέρον και την ανησυχία όχι μόνο της τοπικής, αλλά ευρύτερα της ελληνικής κοινωνίας. Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά και θα ενημερώνουμε τακτικά για την πορεία των εργασιών μας».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter