Σαβ05042024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Επιστρέφει… η πειρατεία στον Κόλπο της Γουινέας (UPD)

piracy 4rf

Ένα δεξαμενόπλοιο μεταφοράς προϊόντων πετρελαίου φαίνεται να έχει δεχθεί πειρατική επίθεση στις ακτές της ΛΔ Κονγκό κοντά στο Point Noire.

Η γαλλική και η βρετανική υπηρεσία παρακολούθησης Maritime Domain Awareness for Trade Gulf of Guinea (MDAT-GoG) εξέδωσαν προειδοποίηση, η οποία συνοδεύτηκε από πρόσθετες προειδοποιήσεις προς τους ναυτικούς να αποφύγουν την περιοχή ανοιχτά κοντά στα νότια σύνορα του Κονγκό και της Αγκόλας. Οι λεπτομέρειες σχετικά με το περιστατικό παραμένουν ασαφείς, αλλά τόσο η MDAT-GoG όσο και οι ιδιωτικές υπηρεσίες ασφαλείας αναφέρουν ότι πειρατές πλησίασαν και επιβιβάστηκαν με επιτυχία σε ένα δεξαμενόπλοιο προϊόντων κατά τη διάρκεια της νύχτας μεταξύ 25 Μαρτίου και 26 Μαρτίου. Η MDAT-GoG δεν έχει επιβεβαιώσει το όνομα του σκάφους και επειδή το περιστατικό συνεχίζεται με το πλήρωμα να εξακολουθεί να κινδυνεύει, και τα στοιχεία του σκάφους αποκρύπτονται. Το περιστατικό είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο για την φετινή χρονιά. Ωστόσο η MDAT-GoG έχει εκδώσει μόνο πέντε επιπλέον εκθέσεις τις τελευταίες 90 ημέρες για τη δυτική ακτή της Αφρικής. Δύο αφορούσαν απόπειρες επιβίβασης που ήταν ανεπιτυχείς στις βόρειες περιοχές του Κόλπου της Γουινέας. Τα περιστατικά αυτά έλαβαν χώρα στα τέλη Ιανουαρίου και στις αρχές Φεβρουαρίου κοντά στο Καμερούν. Τα άλλα αφορούσαν αναφορές για κλοπή σε πλοίο κοντά στο Takaoradi της Γκάνας και ένα περιστατικό κοντά στην Αγκόλα. Υπενθυμίζεται ότι το Διεθνές Ναυτιλιακό Γραφείο (IMB) στην ετήσια έκθεσή του για το 2022 ανέφερε ότι υπήρξαν μόνο 19 περιστατικά στον Κόλπο της Γουινέας το 2022. Ωστόσο, συνέστησε να συνεχιστεί η επαγρύπνηση λέγοντας ότι η απειλή παραμένει στην περιοχή.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΑΠΕ πειρατές έκαναν ρεσάλτο σε δανέζικης ιδιοκτησίας πλοίο στον Κόλπο της Γουινέας και όλα οι δίαυλοι επικοινωνίας με το σκάφος έχουν διακοπεί, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της ναυτιλιακής εταιρίας Monjasa. Τα 16 μέλη του πληρώματος κατέφυγαν σε 'δωμάτιο πανικού' στο σκάφος Monjasa Reformer, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο. Το λιβεριανής σημαίας τάνκερ μεταφοράς πετρελαίου και χημικών δέχθηκε επίθεση το Σάββατο ενώ βρισκόταν σε απόσταση περίπου 140 χιλιομέτρων δυτικά του λιμανιού Πουάντ-Νουάρ του Κονγκό. Το σκάφος διαχειρίζεται η Montec Ship Management, με έδρα το Ντουμπάι, η οποία ανήκει στην Monjasa.

Η Montec ανέφερε το περιστατικό στο κέντρο συνεργασίας για τη ναυτιλία που λειτουργούν το βρετανικό και το γαλλικό πολεμικό ναυτικό για την ασφάλεια στον Κόλπο της Γουινέας.

Ο Κόλπος της Γουινέας έχει γίνει παγκόσμιο hotspot πειρατείας τα τελευταία χρόνια αν και τα περιστατικά έχουν μειωθεί εκεί από το 2021 καθώς οι εθνικές αρχές εντείνουν τις προσπάθειες ασφαλείας με τη βοήθεια ξένων πολεμικών σκαφών, σύμφωνα με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Δανία, που έχει μεγάλα συμφέροντα στον τομέα της εμπορικής ναυτιλίας, ανέπτυξε φρεγάτα στον κόλπο το 2021 για να προστατεύσει τη ναυτιλία, αλλά η φρεγάτα ανακλήθηκε πέρυσι όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

*φωτό αρχείου

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter