Κυρ04282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

«Υπερηχητικοί»… Χούθι – Απειλές για επέκταση των επιθέσεων και στον Ινδικό Ωκεανό

0Houthisoldier28

Νέα δεδομένα για την Ερυθρά Θάλασσα αλλά και τον Ινδικό Ωκεανό φαίνεται πως δημιουργεί η χθεσινή αναφορά της ηγετικής ομάδας των Χούθι ότι έχουν στην κατοχή τους υπερηχητικούς πυραύλους σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το ρωσικό κρατικό μέσο ενημέρωσης RIA Novosti.

Ο ηγέτης των Χούθι Abdul-Malik al-Houthi άφησε να ενοηθεί ότι η ομάδα του έχει χρησιμοποιήσει κάτι νέο στις πρόσφατες επιθέσεις και ότι η επόμενη έκπληξη «θα είναι μεγαλύτερη με κάθε έννοια της λέξης». Χθες ο Abdul Malik al-Houthi δεσμεύτηκε να επεκτείνει την περιοχή επιχειρήσεων της ομάδας στον Ινδικό Ωκεανό και να επιτεθεί στα πλοία που έχουν αρχίσει να παρακάμπτουν την Ερυθρά Θάλασσα μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας. «Η κύρια μάχη μας είναι να εμποδίσουμε τα πλοία που συνδέονται με τον ισραηλινό εχθρό να περάσουν όχι μόνο από την Αραβική Θάλασσα, την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, αλλά και από τον Ινδικό Ωκεανό προς το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα και έχουμε αρχίσει να εφαρμόζουμε τις δραστηριότητές μας που σχετίζονται με αυτό», είπε.
Το ενδεχόμενο να έχουν στην κατοχή τους οι Χούθι τέτοιους πυραύλους δίνει νέα διάσταση για την αντιαεροπορική «ασπίδα» που έχουν δημιουργήσει ναυτικές δυνάμεις στην Ερυθρά καθώς, σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές. Οι βαλλιστικοί πύραυλοι επιτυγχάνουν εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες κατά την επανείσοδο, αλλά ακολουθούν ένα προβλέψιμο τόξο. Η απλή διαδρομή πτήσης τους διευκολύνει τα προηγμένα συστήματα αεράμυνας (όπως το AEGIS του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ) να τα παρακολουθούν και να τα εμπλέκουν. Οι υπερηχητικοί πύραυλοι έχουν σχεδιαστεί για ελιγμούς, γεγονός που τους καθιστά πιο δύσκολο για τους αναχαιτιστές να χτυπήσουν.
Περίπου το ήμισυ του συνόλου της κυκλοφορίας που προηγουμένως θα χρησιμοποιούσε τη διαδρομή Ερυθρά Θάλασσα-Σουέζ εκτρέπεται γύρω από το νότιο άκρο της Αφρικής για να αποφευχθεί ο κίνδυνος επίθεσης των Χούτι. Η περιοχή μεταξύ της περιοχής που κατέχουν οι Χούτι και της πλησιέστερης θαλάσσιας λωρίδας Ινδικού Ωκεανού - Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας είναι περισσότερο από δύο φορές πιο μακριά από την τρέχουσα περιοχή-στόχο της ομάδας στον Κόλπο του Άντεν.
Το πιο θανατηφόρο όπλο των Χούτι μέχρι στιγμής είναι το απόθεμα βαλλιστικών πυραύλων που «παρέχονται» από το Ιράν. Το Ιράν αρνείται ότι παρείχε τα όπλα για την εκστρατεία, αλλά οι δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα αναχαιτίσει αποστολές ιρανικών εξαρτημάτων πυραύλων που προορίζονται για την Υεμένη.

Νέα επίθεση σε εμπορικό πλοίο

Ένα ακόμα εμπορικό πλοίο χτυπήθηκε από πύραυλο ανοικτά της Υεμένης, στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς οι αντάρτες Χούθι πολλαπλασιάζουν τις επιθέσεις τους εναντίον της διεθνούς ναυσιπλοΐας, όπως ανακοίνωσε η βρετανική υπηρεσία ναυτικής ασφάλειας UKMTO. Το πλοίο, το οποίο δεν κατονομάζεται, «υπέστη κάποιες ζημιές», πάντως το πλήρωμά του είναι «σώο και αβλαβές», πρόσθεσε μέσω «X».
Μέχρι σήμερα, η ομάδα των Χούθι έχει καταλάβει ένα πλοίο, βύθισε ένα άλλο και προκάλεσε ζημιές σε έξι ακόμη πλοία ενώ από τις πυραυλικές επιθέσεις τρείς ναυτικοί σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter