Σαβ05112024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Xclusiv: Η ρωσική εισβολή αναδιαμορφώνει την παγκόμσια οικονομία-τέλος στην παγκοσμιοποίηση όπως την ξέραμε

BulkCarrier 704

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μπορεί τελικά να αναδιαμορφώσει την παγκόσμια οικονομία και να αυξήσει περαιτέρω τον πληθωρισμό, ωθώντας τις εταιρείες να αποσυρθούν από τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού τους, σημειώνει η Xclusiv.

Τα στελέχη της BlackRock επισημαίνουν ότι, «η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έβαλε τέλος στην παγκοσμιοποίηση, όπως την ζήσαμε τις τελευταίες τρεις δεκαετίες».
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η αναζήτηση για εναλλακτικές λύσεις ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου μπορεί αναπόφευκτα να αλλάξει τα σχέδια προς τις καθαρές μηδενικές εκπομπές και να επιβραδύνει την πρόοδο βραχυπρόθεσμα, καθώς η εισβολή στην Ουκρανία μπορεί να επηρεάσει τη μετάβαση σε καθαρότερη ενέργεια, προσθέτει η Xclusiv.
Σε αυτό το ασταθές περιβάλλον, οι αναλυτές επιμένουν ότι το μόνο εμπόρευμα που μπορεί να βοηθήσει βραχυπρόθεσμα στην επίλυση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη είναι ο άνθρακας. Ενώ η κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας αναμένεται να επιταχύνει τις προσπάθειες για την ενεργειακή μετάβαση και την ανεξαρτησία της Ευρώπης από τη Ρωσία μακροπρόθεσμα, βραχυπρόθεσμα ο άνθρακας είναι η λύση για την τρέχουσα άνοδο της τιμής της ενέργειας στην ΕΕ.
Σε άλλο σημείο της ανάλυσης της η Xcluciv σημειώνει ότι καθώς η εξάρτηση της Ευρώπης από το αέριο της Ρωσίας είναι υψηλή, ο άνθρακας είναι απαραίτητος για να μπορέσουν οι ευρωπαϊκοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής να μειώσουν την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Ο BDI έκλεισε την εβδομάδα 0,9% χαμηλότερα από την προηγούμενη ενώ και οι δείκτες Cape και Supramax υποχώρησαν κατά 4,2% & 0,4%. στις 1.887 & 3.020 μονάδες αντίστοιχα. Στον αντίποδα, οι δείκτες Panamax & Handy σημείωσαν άνοδο 1% & 0,7% στις 3.413 μονάδες & 1.782 μονάδες.
Στην αγορά δεξαμενοπλοίων, τα πρώτα στατιστικά στοιχεία για το ρωσικό αργό πετρέλαιο και προϊόντα δεν έχουν εκπλήξει κανέναν. Οι όγκοι αργού πετρελαίου και προϊόντων που αποστέλλονται από τη Ρωσία έχουν μειωθεί κατά 30% από την αρχή της εισβολής, αλλά τα θεμελιώδη μεγέθη των δεξαμενόπλοιων δεν έχουν αλλάξει σημαντικά. Λόγω των ρωσικών φορτώσεων, τα περισσότερα μεγέθη δεξαμενόπλοιων έχουν σημειώσει αύξηση στους ναύλους. Ο δείκτης BDTI έχει αυξηθεί κατά 23% από την έναρξη της εισβολής ενώ ο BCTI έχει αυξηθεί κατά 34%. Τα Aframaxes έχουν σημειώσει την υψηλότερη αύξηση ναύλων, είναι σχεδόν πέντε φορές υψηλότεροι από πριν την εισβολή. Τα VLCC παρουσίασαν βραχυπρόθεσμη βελτίωση των ναύλων παρόλο που δεν εμπλέκονταν σε μεγάλο βαθμό στο ρωσικό εμπόριο πετρελαίου, αλλά κατά την περασμένη εβδομάδα οι ναύλοι υποχώρησαν στα προ της εισβολής επίπεδα. Η εισβολή στην Ουκρανία βοήθησε τα ναύλα των δεξαμενόπλοιων να κερδίσουν έδαφος, αλλά δεν υπάρχουν άλλα σημάδια ότι η αγορά θα βελτιωθεί βραχυπρόθεσμα.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter