Κυρ05122024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Νέα πολιτική για το Κυπριακό Νηολόγιο

0niologio

Το Υφυπουργείο Ναυτιλίας Κύπρου εξέδωσε νέα πολιτική νηολόγησης ενόψει του στρατηγικού οράματος για την κυπριακή ναυτιλία, το οποίο ευθυγραμμίζεται με τη συστηματική αναθεώρηση πολιτικής, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των πλοίων με σημαία Κύπρου.

Η νέα πολιτική ισχύει από χθες 1η Μαρτίου 2022. Το Κυπριακό Νηολόγιο έχει ξεπεράσει τα 24.2εκ. ολική χωρητικότητα και ο αριθμός των ναυτιλιακών εταιρειών που είναι εγγεγραμμένες στο Σύστημα Φόρου Χωρητικότητας καταγράφει τα τελευταία 4 χρόνια αύξηση που ξεπερνά το 60%. Την ίδια περίοδο (2018-2022) το Υφυπουργείο Ναυτιλίας καταγράφει 37% αύξηση στα εισπραχθέντα έσοδα. Πέραν από τις αριθμητικές επιδόσεις, το Υφυπουργείο Ναυτιλίας με απτές δράσεις και προληπτικές πολιτικές έθεσε τις βάσεις για να καταστεί ο τομέας πιο ανθεκτικός στις κρίσεις, πιο ανταγωνιστικός και αειφόρος, δημιουργώντας συνθήκες αποτελεσματικής αντιμετώπισης των προκλήσεων.
Ορόσημο προς αυτή την κατεύθυνση αποτέλεσε η διαμόρφωση του στρατηγικού οράματος για την Κυπριακή Ναυτιλία “SEAchange2030” που στοχεύει στο να καταστεί η Κύπρος πρωταγωνιστής στη διαμόρφωση ναυτιλιακής πολιτικής με θετική επιρροή στα παγκόσμια ναυτιλιακά δρώμενα και ένα ελκυστικό ναυτιλιακό κέντρο με επίκεντρο την αειφόρο ανάπτυξη και την αριστεία. Με το “SEAchange2030” διαμορφώθηκε ένα νέο μοντέλο λειτουργίας στο Υφυπουργείο, μια διαδραστική και συστηματική διαδικασία που θα στηρίξει την υλοποίηση του οράματος στη βάση του τρίπτυχου Εξωστρέφεια-Προσαρμοστικότητα-Αειφορία, με 35 στοχευμένες δράσεις και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.
Σε σχέση με τον πράσινο μετασχηματισμό, η Κύπρος πρωτοπορεί με την υιοθέτηση και εφαρμογή Πράσινων Φορολογικών Κινήτρων σε πλοία, τα οποία μέσα από τις πρακτικές τους μειώνουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πέραν από τις διεθνείς κανονιστικές υποχρεώσεις, ενθαρρύνοντας και επιβραβεύοντας τη ναυτιλιακή βιομηχανία στη δύσκολη μεταβατική περίοδο που διέρχεται μέχρι να επιτευχθεί η πλήρης απεξάρτηση από τον άνθρακα. Προς αυτή την κατεύθυνση στρέφονται και οι προσπάθειες του Υφυπουργείου να στηρίξει ερευνητικές δράσεις μέσα από στοχευμένα προγράμματα ενώ παράλληλα διευκολύνει και στηρίζει δοκιμές στη χρήση εναλλακτικών καυσίμων (π.χ. βιοκαυσίμων και υδρογόνου) σε πλοία υπό Κυπριακή σημαία.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter