Δευ04292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Θ. Βενιάμης: Η θάλασσα είναι στο DNA του λαού μας

veniamis 770

Σε φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα ο διατελέσας επι 13 συναπτά έτη πρόεδρος της Ε.Ε.Ε κ. Θ. Βενιάμης ενημέρωσε στην τελεσθείσα χθες γενική συνέλευση τα μέλη για τα πεπραγμένα της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών για τα έτη 2020 και 2021, κάνοντας αναφορά στις ναυτιλιακές εξελίξεις, σε εθνικό, κοινοτικό και διεθνές επίπεδο.
Στην ομιλία του ο κ. Βενιάμης αναφέρθηκε στην αναφορά του στο εθνικό νηολόγιο μεταξύ άλλων ότι έστω και καθυστερημένα, με καθοριστικές νομοθετικές διορθωτικές ρυθμίσεις του θεσμικού πλαισίου της ελληνικής σημαίας, ήρθησαν στρεβλώσεις και αντινομίες του παρελθόντος και συγκρατήθηκε η αθρόα φυγή των ποντοπόρων πλοίων, των τελευταίων χρόνων, που είχε οδηγήσει σε κρίσιμη αποδυνάμωση τον υπό ελληνική σημαία στόλο και με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δύναμη της εκπροσώπησης της Ελλάδος στα διεθνή fora. Ωστόσο παρατήρησε ότι θα πρέπει άμεσα η διοικητική διαδικασία και υποστήριξη, με πυλώνα το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αλλά και τις συναρμόδιες διυπουργικές υπηρεσίες να αναβαθμιστούν πλήρως, ώστε να καταστούν ανταγωνιστικές και ελκυστικές για την πλοιοκτησία σε σχέση με τις παρεχόμενες υπηρεσίες που προσφέρουν αλλοδαπά (ευρωπαϊκά και μη) νηολόγια, αντιμετωπίζοντας τις δυστοκίες του ελληνικού γραφειοκρατικού συστήματος νηολόγησης και λειτουργίας αυτής.
Για την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα υπενθύμισε ότι η Ένωση εγκαινίασε μια εκστρατεία ενημέρωσης της νέας γενιάς για τις ευκαιρίες επαγγελματικής σταδιοδρομίας που προσφέρει η θάλασσα και το ναυτικό επάγγελμα με τον τίτλο «μία θάλασσα ευκαιρίες». Η προσπάθεια , είπε, πρέπει να συνεχισθεί με επιμονή σε συνεργασία με την Πολιτεία ώστε να αποδώσει τα μέγιστα. Όσον αφορά στην ναυτική εκπαίδευση αναφέρθηκε στην συνεργασία με το Ίδρυμα Ευγενίδου, που ανέλαβε για λογαριασμό του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, την εκπόνηση σχετικής μελέτης για τη συνολική αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό αυτού, προκειμένου να μπορέσει η ναυτική εκπαίδευση στη χώρα μας να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις της εποχής για την ανάδειξη άρτια εκπαιδευμένων αξιωματικών. Μάλιστα σημείωσε ότι αν και η μελέτη έχει παραδοθεί στην Πολιτεία, από την περασμένη άνοιξη, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία πρωτοβουλία για την αξιοποίηση των συμπερασμάτων και προτάσεων αυτής. Αντιθέτως, πρόσθεσε, διαπιστώνεται ότι γίνονται αποσπασματικές ενέργειες, χωρίς μακροπρόθεσμη προστιθέμενη αξία, οι οποίες μάλλον εντείνουν τα υφιστάμενα προβλήματα, παρά τα αντιμετωπίζουν.
Ο κ. Βενιάμης έκανε επίσης ανασκόπηση για τις συνθήκες μέσα στις οποίες καλείται να δραστηριοποιηθεί και δραστηριοποιείται η Ελληνική αλλά και η Διεθνής Ναυτιλία τονίζοντας την σημασία του ανθρώπινου δυναμικού της ενώ καυτηρίασε το γεγονός ότι η ναυτιλία απουσιάζει από τις προτεραιότητες των πολιτικών παγκοσμίως. Η θάλασσα είναι στο DNA του λαού μας είπε χαρακτηριστικά στην αναφορά του στους ναυτικούς υπενθυμίζοντας ότι είναι σημαντικοί συνεργάτες στην εθνική επιτυχία της ναυτιλίας μας.
Ειδική αναφορά έκανε και για την ελληνόκτητη ναυτιλία σημειώνοντας ότι παρά τις παγκόσμιες αναταράξεις, διατήρησε την πρωτοκαθεδρία στη διεθνή κατάταξη, αποτελώντας παράλληλα και τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, αφού κατέχει πια άνω του 58% της κοινοτικής χωρητικότητας.
Όσον αφορά στο διεθνές περιβάλλον και τα μείζονος σημασίας θέματα, όπως αυτό των αέριων ρύπων, ο κ. Βενιάμης σημείωσε ότι η Ε.Ε.Ε. εργάστηκε μεθοδικά και συστηματικά για τη δρομολόγηση των εξελίξεων, με γνώμονα την υποστήριξη των συμφερόντων των Ελλήνων πλοιοκτητών, συνδράμοντας καθοριστικά στη διατύπωση, προώθηση και υιοθέτηση των θέσεων της ελληνόκτητης ναυτιλίας στο εν λόγω θέμα τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως. Η ΕΕΕ συμμετείχε ενεργά μέσω του ICS στη διαμόρφωση πρωτοβουλιών της διεθνούς ναυτιλίας για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία, οι οποίες μετουσιώθηκαν σε συγκεκριμένες προτάσεις / υποβολές στο IMO και παραμένουν στο τραπέζι διαπραγμάτευσης για τις επόμενες συνόδους των αρμοδίων επιτροπών του Οργανισμού.
Τέλος αναφέρθηκε στο κοινωνικό έργο της Συν-Ένωσής η οποία ήδη διανύει τον έκτο χρόνο ύπαρξής της από την ίδρυσή της τον Απρίλιο του 2016.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter