Δευ04292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Οκτώ ναυτεργατικές Ενώσεις τοποθετήθηκαν στο ν/σ του ΥΝΝΠ

0επιβατες

Οκτώ ναυτεργατικές Ενώσεις- μέλη της ΠΝΟ τοποθετήθηκαν στο ν/σ του ΥΝΝΠ. Στην σχετική κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν τα ακόλουθα:


«Για άλλη μια φορά η ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας με νομοθετικές πρωτοβουλίες express, με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής και χωρίς διάλογο με τα Ναυτεργατικά Σωματεία έφερε και ψηφίστηκαν από τη Βουλή διατάξεις, οι οποίες μόνο δεινά θα φέρουν στη Ναυτιλία και στη Ναυτεργασία.
Πρώτα και κύρια με την τροπολογία με την οποία μειώνει τα πρόστιμα σε περίπτωση παραβίασης των ορίων εργασίας και ανάπαυσης των ναυτικών, διευκολύνει στη πραγματικότητα την παρανομία και την αισχροκέρδεια σε βάρος της ανθρώπινης ζωής. Δεν έχουμε δηλαδή εξορθολογισμό των προστίμων αυτών, όπως ισχυρίζονται <<κομψά>>, αλλά κατάρρευσή τους σε συμβολικά ποσά. Εξ άλλου και οι ίδιοι επιβεβαιώνουν ότι η νέα ρύθμιση είναι πρωτοφανής στα χρονικά, αφού στην Αιτιολογική Έκθεση της τροπολογίας παραδέχονται ότι δεν έχουν λάβει υπ’ όψη συναφείς πρακτικές σε άλλες χώρες (Ευρωπαϊκή Ένωση, ΟΟΣΑ, Διεθνείς Οργανισμοί). Είναι απαράδεκτη τέτοια <<καινοτομία>> για τη χώρα μας! Να καταργηθεί άμεσα η διάταξη αυτή και να διενεργούνται σχολαστικοί και αξιόπιστοι έλεγχοι για την τήρηση των ωρών εργασίας και ανάπαυσης των ναυτεργατών.
Στην ίδια γραμμή βρίσκεται και η ρύθμιση που υποβαθμίζει τον ρόλο των πλοηγών, αφού ανοίγει στη πράξη <<κερκόπορτες>>. Στρώνει δηλαδή τον δρόμο για συναλλαγές και εξυπηρετήσεις αδιαφορώντας για την Ασφάλεια των επιβατών, των πληρωμάτων, των πλοίων και των λιμανιών. Και όχι μόνο αυτό. Για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους και φορτώνουν τον πλοίαρχο με βάρη που ξεπερνούν τα όρια της πλοιαρχικής του ευθύνης. Τον καθιστούν εύκολο στόχο και εξιλαστήριο θύμα. Ξαναγυρίζουν στη λογική της διαπόμπευσης του πλοιάρχου, αφού για ότι και να συμβεί, θα τον κατηγορήσουν ενώ την ίδια στιγμή οι πραγματικοί υπεύθυνοι θα συνεχίζουν εκ του ασφαλούς να κερδοσκοπούν σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.
Και δεν είναι μόνο αυτά. Αντί να καλύψουν τα κενά στις θέσεις των καθηγητών της Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης, πάνε να επιβάλουν σχεδόν μόνιμα την τηλεκπαίδευση με αφορμή τον κορωνοϊό! Αντί δηλαδή να την αναβαθμίσουν επιδιώκουν την περιθωριοποίησή της.
Αποψιλώνουν από αρμοδιότητες τη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων, καταργώντας την ουσιαστικά.
Είμαστε αντίθετοι σε όσα απαράδεκτα ψηφίστηκαν και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με κάθε μέσο για την κατάργησή τους. Οι Ναυτεργάτες είναι σε ετοιμότητα για οποιαδήποτε μορφή αγώνα και για απεργιακές κινητοποιήσεις.
Ας κατανοήσει επιτέλους το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ότι είναι Υπουργείο και για τους Ναυτικούς και ας μην αποφεύγει τον διάλογο με τη Ναυτεργασία».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter