Σαβ05042024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ευάγγελος Κυριαζόπουλος: Η ελληνική ναυτιλία διατηρεί την ηγετική της θέση

kyriazopoulos

Προκειμένου να διατηρήσει η ναυτιλία μας την ηγετική της θέση σε παγκόσμιες και έντονα ανταγωνιστικές αγορές, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, προσδίδει μεγάλη σημασία στην εφαρμογή ενός σταθερού θεσμικού περιβάλλοντος για τις ναυτιλιακές δραστηριότητες.

Επίσης εστιάζει στην τήρηση των αρχών του ελεύθερου και επί ίσοις όροις ανταγωνισμού, όπως επίσης και στην ναυτοσύνη των Ελλήνων ναυτικών συνάμα με την μεγάλη επαγγελματική τους εμπειρία.
Τα παραπάνω τόνισε ο Dr. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, μιλώντας στο «22ο Ετησιο Capital Link Invest in Greece Forum».
Ακολουθει η ομιλία του κ. Κυριαζόπουλου:
«Διακεκριμένοι εκπρόσωποι της διεθνούς επιχειρηματικής και ναυτιλιακής κοινότητας,

Αγαπητοί συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι,

Με τη σειρά μου, εύχομαι υγεία και αισιοδοξία σε όλους. Εύχομαι εγκάρδια μια γρήγορη ανάρρωση στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, που μολύνθηκε με τον ιό Covid-19, περιμένοντας να επιστρέψει κοντά μας σύντομα. Η πανδημία που επεκτάθηκε τάχιστα σε όλο τον κόσμο σίγουρα μας ανησυχεί όλους, αλλά ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων, ελπίζουμε ότι σύντομα θα ξεπεραστεί.

Είναι μεγάλη τιμή για μένα να συμμετάσχω στο 22ο Ετήσιο φόρουμ Capital Invest Link στην Ελλάδα, μεταξύ διακεκριμένων μελών της διεθνούς ναυτιλιακής και επιχειρηματικής κοινότητας και να μοιραστώ μαζί σας το όραμά μας, την εμπιστοσύνη και τις υψηλές προσδοκίες του ναυτιλιακού τομέα για τα γεμάτα προκλήσεις χρόνια που έρχονται.

Επιτρέψτε μου καταρχάς να σας συγχαρώ για την εξαιρετική διοργάνωση αυτού του Φόρουμ και να σας ευχαριστήσω θερμά που με τιμήσατε να απευθύνω χαιρετισμό, ειδικά τον μήνα που φέρει το βάρος ενός ολόκληρου έτους που ταλαιπώρησε πολύ τον κόσμο, ενός έτους που με τη σειρά του, θα μπορούσε να είναι το κατώφλι ενός νέου έτους που μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά.

Επιτρέψτε μου επίσης να τονίσω τη μεγάλη σημασία που αποδίδουμε στην παρουσία μας εδώ. Καθώς σήμερα, μετά την προσπάθεια που επιτελέστηκε από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η ελληνική οικονομία παρουσιάζει μια σταθερά ικανοποιητική πορεία.

Αγαπητοί,

Η ναυτιλιακή βιομηχανία είναι μακράν ο πιο εξωστρεφής τομέας της εθνικής οικονομίας, ένας κορυφαίος παγκόσμιος παράγοντας και μια ιδιαίτερα σημαντική πηγή εισοδήματος, πλούτου και κύρους για την Ελλάδα.

Η ελληνική ναυτιλία ηγείται της διεθνούς ναυτιλιακής βιομηχανίας παρέχοντας υψηλής ποιότητας θαλάσσιες υπηρεσίες, με έναν σύγχρονο στόλο, λειτουργώντας με τις πιο ενημερωμένες τεχνικές διαχείρισης και τα υψηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα και πρότυπα ασφαλείας.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για το 2019, ο ελληνικός εμπορικός στόλος μετρά περισσότερα από 670 πλοία και κατατάσσεται όγδοος παγκοσμίως. Επιπρόσθετα, οι Έλληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν περισσότερα από 4.536 πλοία διαφόρων κατηγοριών, με ικανότητα μεταφοράς περίπου 349 εκατομμύρια dwt κατανεμημένα ανάμεσα σε πληθώρα διαφορετικών σημαίων ανά τον κόσμο. Ο ελληνικός στόλος κατέχει την πρώτη θέση, αντιπροσωπεύοντας το 18% της παγκόσμιας και το 53% της ευρωπαϊκής χωρητικότητας dwt αντιστοίχως.

Προκειμένου να διατηρήσει η ναυτιλία μας την ηγετική της θέση σε παγκόσμιες και έντονα ανταγωνιστικές αγορές, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, προσδίδει μεγάλη σημασία στην εφαρμογή ενός σταθερού θεσμικού περιβάλλοντος για τις ναυτιλιακές δραστηριότητες, στην τήρηση των αρχών του ελεύθερου και επί ίσοις όροις ανταγωνισμού, όπως επίσης και στην ναυτοσύνη των Ελλήνων ναυτικών συνάμα με την μεγάλη επαγγελματική τους εμπειρία.

Οι επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στον ναυτιλιακό τομέα αυξάνονται συνεχώς. Όραμά μας είναι τα ελληνικά λιμάνια να λειτουργήσουν ως «οχήματα ανάπτυξης» για τη χώρα, τόσο σε επίπεδο τοπικών οικονομιών όσο και σε εθνικό επίπεδο. Αξιοποιώντας το δυναμικό των λιμένων, η Ελλάδα μπορεί να επανεκκινήσει τη αναπτυξιακή διαδικασία και να αυξήσει την απασχόληση.

Τα αναφερόμενα στοιχεία είναι ήδη πολλά υποσχόμενα. Το λιμάνι του Πειραιά χειρίστηκε 5,65 εκατομμύρια TEUs το 2019, ενισχύοντας περαιτέρω τη θέση του μεταξύ των κορυφαίων λιμένων εμπορευματοκιβωτίων στη Μεσόγειο και την Ευρώπη. Το άλλο σημαντικό λιμάνι της Ελλάδας, η Θεσσαλονίκη, διαπραγματεύτηκε 0,45 εκατομμύρια TEUs, ενώ οι συμβατικοί όγκοι φορτίου έφτασαν τα 4,47 tn γενικού και χύδην φορτίου, καθιερώνοντας σταδιακά το ρόλο του ως βασικού κέντρου μεταφόρτωσης για την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή των Βαλκανίων.

Ομοίως, μεταξύ των προτεραιοτήτων του Υπουργείου είναι η παροχή υποστήριξης για τη διευκόλυνση των διαδικασιών αποκρατικοποίησης στους 10 οργανισμούς λιμένων, του Βόλου, της Ραφήνας, της Ηγουμενίτσας, της Πάτρας, της Αλεξανδρούπολης, του Ηρακλείου, της Ελευσίνας, του Λαυρίου, της Κέρκυρας και της Καβάλας σε στενή συνεργασία με το Ελληνικό Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (είτε με τη μορφή συμφωνιών παραχώρησης είτε με τη μορφή ιδίων κεφαλαίων).

Η έναρξη της διαδικασίας υποβολής προσφορών από το ΤΑΙΠΕΔ για τρεις από τους προαναφερθέντες λιμένες, τους λιμένες της Ηγουμενίτσας, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης το περασμένο καλοκαίρι, ήταν αρκετά επιτυχημένη. Μετά την ολοκλήρωση της Α’ Φάσης, ένας σημαντικός αριθμός γνωστών διεθνών παραγόντων της αγοράς έχουν υποβάλει τις προσφορές τους, πρόθυμοι να συμμετάσχουν στο όραμά μας για τη λειτουργία των λιμένων ως ‘μοχλοί ανάπτυξης’. Και εντός των πρώτων μηνών του 2021, παρόμοιες διαδικασίες υποβολής προσφορών θα ξεκινήσουν για έναν επιπλέον αριθμό λιμένων.

Η κυβέρνησή μας επιδιώκει και ενθαρρύνει τις επενδύσεις. Η Ελλάδα είναι μια δυναμική επικράτεια που βγαίνει από την κρίση και προσφέρει σημαντικές επενδυτικές πιθανότητες, λόγω της υψηλής ποιότητας εργατικού δυναμικού της, της εξαιρετικής γεωστρατηγικής της θέσης στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, της εξελισσόμενης υποδομής και του σημαντικού ορυκτού πλούτου της.

Η Ελληνική Οικονομία, μπήκε σε ένα προοδευτικό δρόμο. Σας ενθαρρύνω να ακολουθήσετε αυτήν την ευκαιρία. Να ταυτίσετε την Ελλάδα ως προορισμό επενδύσεων. Να συνεργαστείτε μαζί μας, με στόχο να διασφαλίσουμε αμοιβαία οφέλη για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Για όλους αυτούς τους λόγους, το Capital Link «Φόρουμ Επενδύστε στην Ελλάδα - Κοιτάζοντας μπροστά με εμπιστοσύνη» αξίζει επαίνους, καθώς επιδιώκει να δημιουργήσει γέφυρες συνεργασίας και αλληλοκατανόησης.

Η Ελλάδα προσβλέπει σε τέτοιες προσπάθειες καθώς πιστεύουμε ότι διαχέουν στην παγκόσμια οικονομία ξεκάθαρα το αναγκαίο μήνυμα.

Οι θαλάσσιες μεταφορές συνδέονται άρρηκτα με τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και το θαλάσσιο εμπόριο. Επί του παρόντος, η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε περίοδο αλλαγής και αυτό έχει σημαντικό αντίκτυπο στη ζήτηση για ναυτιλιακές υπηρεσίες.

Παρά τις δυσκολίες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, η ελληνική ναυτιλία κατάφερε να διατηρήσει τη διεθνή της θέση. Αυτό οφείλεται στον επαγγελματισμό και την προσαρμοστικότητα της ναυτιλιακής μας βιομηχανίας, η οποία, με τη συνεχή στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, κατάφερε να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και να κοιτάει με αισιοδοξία προς το μέλλον.

Κυρίες και κύριοι,

Σε αυτό το δυναμικό και ευμετάβλητο οικονομικό περιβάλλον, εμείς, ως υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να αποφασίζουμε και να δρούμε βάσει ενός στρατηγικού οράματος που προσβλέπει στην ανάπτυξη της ναυτιλίας, των λιμένων και των συναφών τομέων βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Αυτό είναι απαραίτητο για όλους τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων και εκείνους που διαμορφώνουν τις πολιτικές στη θάλασσα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Κλείνοντας, εξ ονόματος του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αλλά και εξ ονόματος της Ελληνικής Εμπορικής και Ναυτιλιακής Κοινότητας εν συνόλω, θα ήθελα για άλλη μια φορά να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου, που είχα την τιμή να απευθύνω χαιρετισμό σε αυτό το Φόρουμ. Είμαι πεπεισμένος ότι, για ακόμη μια φορά, θα μας οδηγήσει σε σημαντικά συμπεράσματα και θα αποκαλύψει τις μεγάλες δυνατότητες και τη δυναμική της ελληνικής θαλάσσιας οικονομίας».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter