Σαβ04272024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

ΙΜΟ-Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας 2020 – βιώσιμη ναυτιλία για έναν βιώσιμο πλανήτη

0WMD

Στις 24 Σεπτεμβρίου, ο ΙΜΟ και η παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα συγκεντρώνονται για να γιορτάσουν την ετήσια Παγκόσμια ΗμέραΝαυτιλίας. Το θέμα του 2020 είναι «Βιώσιμη ναυτιλία για έναν βιώσιμο πλανήτη».
Το 2020 όλοι σε όλο τον κόσμο επλήγησαν από την πανδημία COVID-19. Ωστόσο, αυτή η παγκόσμια κρίση κατέδειξε τη σημασία της ναυτιλίας ως της πλέον αξιόπιστης, αποδοτικής και οικονομικά αποδοτικής μεθόδου μεταφοράς εμπορευμάτων σε διεθνές επίπεδο. Η ναυτιλία παραμένει ο κορυφαίος διαμεσολαβητής της παγκόσμιας οικονομίας, μεταφέροντας πάνω από το 80% του παγκόσμιου εμπορίου, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ Kitack Lim στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Της Θάλασσας.
"Ως εκ τούτου, shipping και maritime θα βρεθούν στο επίκεντρο της οικονομικής ανάκαμψης και της μελλοντικής βιώσιμης ανάπτυξης στο μέλλον, τόσο στη θάλασσα όσο και στην ξηρά, υποστηρίζοντας μια οικονομία χωρίς αποκλεισμούς και ανθεκτική για να στηρίξει την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης. " Βιώσιμη ναυτιλία για έναν βιώσιμο πλανήτη», το θέμα μας για το 2020 δεν θα μπορούσε να είναι πιο σχετικό τώρα και για τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Lim.
«Στον κόσμο μετά την COVID, θα δοθεί μεγάλη έμφαση στο θεματολόγιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη του 2030 και στους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης που εγκρίθηκαν από όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ το 2015. Οι στόχοι αυτοί είναι τόσο σχετικοί όσο ποτέ, και η ναυτιλία είναι απαραίτητη για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η Ατζέντα του 2030 θα υλοποιηθεί μόνο με έναν βιώσιμο τομέα μεταφορών που θα στηρίζει το παγκόσμιο εμπόριο και θα διευκολύνει την παγκόσμια οικονομία", πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ.
Ο ρόλος της βιώσιμης ναυτιλίας για έναν βιώσιμο πλανήτη θα τονιστεί κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής εκδήλωσης που φιλοξενείται από τον ΙΜΟ στις 24 Σεπτεμβρίου.
Σε ξεχωριστή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για την Παγκόσμια Ημέρα Της Θάλασσας, ο κ. Lim τόνισε τον σημαντικό ρόλο της ναυτιλίας και θα δώσει έμφαση στην ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζουν οι ναυτικοί που είναι αποκλεισμένοι στη θάλασσα λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών που επιβάλλονται από τις κυβερνήσεις για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Ο κ. Λιμ θα προειδοποιήσει ότι οι ναυτικοί δεν πρέπει να είναι τα παράπλευρα θύματα αυτής της πανδημίας. Θα υπογραμμίσει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να ενεργούν συντονισμένα για να αναγνωρίζουν τους ναυτικούς ως βασικούς εργαζομένους, εξαιρώντας τους από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, και να εφαρμόσουν το συνιστώμενο πλαίσιο πρωτοκόλλων για ασφαλείς αλλαγές πληρώματος"

Μήνυμα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών

Σε μήνυμα που εκδόθηκε την Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ António Guterres δήλωσε ότι «το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ναυτικής Ημέρας – 'Βιώσιμη Ναυτιλία για έναν Βιώσιμο Πλανήτη' – έχει αποκτήσει εξαιρετική απήχηση καθώς η ναυτιλία συνέχισε να μεταφέρει περισσότερο από το 80 τοις εκατό του παγκόσμιου εμπορίου, συμπεριλαμβανομένων ζωτικών ιατρικών προμηθειών, τροφίμων και άλλων βασικών αγαθών που είναι κρίσιμα για την απόκριση και την ανάκτηση του COVID-19».
Ο κ. Γκουτέρες επαναλαμβάνει την ανησυχία του για τους ναυτικούς που είναι αποκλεισμένοι στη θάλασσα και επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς τις κυβερνήσεις «να αντιμετωπίσουν τα δεινά τους ορίζοντας επίσημα τους ναυτικούς και το λοιπό ναυτικό προσωπικό ως "βασικούς εργαζόμενους", εξασφαλίζοντας ασφαλείς αλλαγές πληρώματος και εφαρμόζοντας τα πρωτόκολλα που αναπτύχθηκαν από τις υπηρεσίες του ΟΗΕ, καθώς και το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο και τη Διεθνή Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές, επιτρέποντας στους αποκλεισμένους ναυτικούς να επαναπατριστούν και σε άλλους να ενταχθούν στα πλοία".

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter