Τρι03192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Πλωτά ασθενοφόρα αποκτά το Λ.Σ.

0α1200

Πραγματοποιήθηκε η τελετή ένταξης του πρώτου πλωτού ασθενοφόρου στις δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος.


Το σκάφος αυτό είναι κατάλληλα διαμορφωμένο και εξοπλισμένο με σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό και καλύπτει, εκτός από τις επιχειρησιακές ανάγκες του Σώματος και τις ανάγκες διακομιδής βαρέων πασχόντων ασθενών του Ε.Κ.Α.Β.
Επίσης, αποτελεί το πρώτο από τα τρία συνολικά σκάφη που αναμένεται να παραλάβει το Λιμενικό Σώμα και θα διατεθεί στη Λιμενική Αρχή Νάξου. Η προμήθεια του σκάφους πραγματοποιήθηκε μέσα από το Στρατηγικό Έργο «Παιώνας» και χρηματοδοτήθηκε από το INTERREG Ελλάδα Κύπρος 2014-2020.
Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναγνωρίζοντας τη σπουδαία χρησιμότητα των σκαφών αυτών, έχει αποφασίσει να προχωρήσει άμεσα στην προμήθεια άλλων τεσσάρων παρόμοιου τύπου σκαφών.

«Το ιδιαίτερο αυτό καλοκαίρι του 2020 θωρακίζουμε τα νησιά μας-Το Λιμενικό Σώμα εξοπλίζεται και αναβαθμίζεται προκειμένου να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες προς του πολίτες, εδραιώνοντας τον κοινωνικό του ρόλο», δήλωσε  ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης παραλαμβάνοντας το πρώτο πλωτό σκάφος με υγειονομικό εξοπλισμό που θα παρέχει όλες τις αναγκαίες συνθήκες για διακομιδές ασθενών και αντιμετώπισης άμεσων αναγκών στα νησιά για την παροχή πρώτων βοηθειών.
Ο υπουργός Ναυτιλίας τόνισε ότι το Λιμενικό Σώμα εδώ και πολλά χρόνια σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και το ΕΚΑΒ αναλαμβάνει καθημερινά τη διακομιδή ασθενών εκεί όπου άλλα μέσα αδυνατούν να προσφέρουν την πολύτιμη γέφυρα μεταφοράς και που σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών.
Τόνισε ότι η προμήθεια των τριών πρώτων σκαφών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλη Αυγούστου και θα καλύψει ιδιαίτερες ανάγκες σε νησιωτικές περιοχές με αυξημένα ποσοστά διακομιδών και παροχή βοήθειας.
Πρόσθεσε επίσης ότι τα σκάφη αυτά είναι ελληνική κατασκευής ενώ είπε ότι είναι ιδιαίτερα υπερήφανος που στελέχη της διεύθυνσης επιχειρησιακών αναγκών του Λιμενικού κατάφεραν σε συνεργασία με τους γιατρούς τους ΕΚΑΒ να δημιουργήσουν πρότυπες τεχνικές προδιαγραφές προάγοντας την ελληνική καινοτομία και σχεδίαση απολύτως προσαρμοσμένη στις ανάγκες αυτών των ειδικών περιπολικών σκαφών.
Ο κ.Πλακιωτάκης είπε εξάλλου ότι στους σχεδιασμούς του υπουργείου Ναυτιλίας σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ και τον Ε ΟΔΥ είναι να προχωρήσει η προμήθεια άλλων τεσσάρων επιπλέον σκαφών προκειμένου να καλυφθούν οι διαπιστωμένες ανάγκες σε Ιόνια νησιά,Σποράδες,Αργοσαρωνικό και Σαμοθράκη.
Ο κ.Πλακιωτάκης ευχαρίστησε του παριστάμενους πρώην υπουργούς Ναυτιλίας Π.Κουρουμπλή και Ν.Σαντορινιό που ξεκίνησαν τη συγκεκριμένη προσπάθεια με την παραγγελία των τριών πρώτων σκαφών.
«Η διακομιδή ασθενών και τραυματιών από το λιμενικό δεν είναι απλώς μια δράση κοινωνικού έργου, που οφείλει να επιτελεί το σώμα αλλά ένα έργο με ανθρωπιά, πλήρη συναίσθηση της ευθύνης αλλά και εν συναίσθηση της αγωνίας του πάσχοντα συμπολίτη, που μας κοιτάει στα μάτια, με ελπίδα στην αρχή και με ευγνωμοσύνη στο τέλος, όταν βρεθεί στα χέρια των γιατρών» δήλωσε από την πλευρά του ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύρχος Θ.Κλιάρης.
Πρόσθεσε ότι το λιμενικό σώμα την τελευταία δεκαετία έχει πραγματοποιήσει περίπου 8.000 διακομιδές ασθενών με πλωτά μέσα του Λιμενικού, αλλά και ιδιωτικά σκάφη.
«Είμαι ευγνώμων προς όλους τους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού που αναλαμβάνουν χωρίς δεύτερη σκέψη τη μεγάλη ευθύνη της προσωπικής συμβολής στη διαφύλαξη του υπέρτατου αγαθού: της Υγείας.» τόνισε ο κ.Κλιάρης.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μίλησε για αξιέπαινη προσπάθεια ενώ ανέφερε ότι τα νησιά είναι στρατηγικό πλεονέκτημα και όχι αδυναμία όπως την αισθάνονται κάποιοι.
"Αναγνωρίζουμε την εξαιρετική προσφορά του λιμενικού στη νησιωτικότητα" τόνισε ο υπουργός Υγείας και μίλησε για ένα ιδιαίτερο καλοκαίρι που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλοι την πανδημία.
Τόνισε ότι η ότι προσπάθεια της σωτηρίας της ανθρώπινης ζωής είναι ότι ανώτερο υπάρχει και κάλεσε τους Έλληνες πολίτες και τουρίστες να τηρούν τα μέσα τα μέσα ατομικής προστασίας και να τηρούν του κανόνες υγιεινής.
«Είναι μεγάλη χαρά και τιμή που βρισκόμαστε όλοι εδώ για την παραλαβή του πρώτου σκάφους που θα προσφέρει έκτακτες υπηρεσίες υγείας στα νησιά μας. Στόχος είναι η από κοινού διαχείριση και αντιμετώπιση ειδικών κινδύνων και ανθρωπογενών καταστροφών η παροχή υγειονομική περίθαλψης όπου απαιτείται και η επιτήρηση των θαλάσσιων οδών για τις μεταναστευτικές ροές"τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα INTERREG «Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020 είπε ότι πρόκειται για τα πιο πετυχημένα. Τόνισε ότι η μεν κυπριακή πλευρά χρηματοδοτεί τη διαμόρφωση του χώρου προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων με προκατασκευασμένους κοιτώνες, ενώ η ελληνική πλευρά χρηματοδοτεί κατά κύριο λόγο την προμήθεια 10 οχημάτων αγροτικών και τριών σκαφών διαμορφωμένων με υγειονομικό εξοπλισμό και τη σύμβαση με δύο γιατρούς επιμελητές Β και τεσσάρων μελών πληρωμάτων των ασθενοφόρων .
Ο Πρέσβης της Κύπρου Κυριάκος Κενεβέζος είπε ότι είναι πολύ σημαντική για τους Έλληνες της Κύπρου καθώς μέσα από συνέργειες των δύο χωρώναποδεικνύεται για άλλη μία φορά τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε και την κατάσταση στην περιοχή που ζούμε αλλά και τον τρόπο που βλέπουμε και αντικρίζουμε την ανθρώπινη ζωή .

Το σκάφος 1064 είναι το πρώτο από τα τρία συνολικά σκάφη που παραλαμβάνει το Λιμενικό Σώμα και θα διατεθεί στη Λιμενική Αρχή Νάξου. Η προμήθεια του σκάφους πραγματοποιήθηκε μέσα από το Στρατηγικό Έργο «Παιώνας» και χρηματοδοτήθηκε από το INTERREG Ελλάδα Κύπρος 2014-2020. Η συγκεκριμένη προμήθεια είναι συνολικού κόστους 1.398.000 ευρώ και πραγματοποιήθηκε με ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό
Το σκάφος αυτό είναι κατάλληλα διαμορφωμένο και εξοπλισμένο με σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό και καλύπτει, εκτός από τις επιχειρησιακές ανάγκες του Σώματος και τις ανάγκες διακομιδής βαρέων πασχόντων ασθενών του Ε.Κ.Α.Β.
Τα συγκεκριμένα σκάφη είναι πετρελαιοκίνητα, έχουν ολικό μήκος 12 μέτρα,φέρουν δύο σύγχρονους κινητήρες συνολικής ισχύος 740 ίππων, ενώ αναπτύσσουν ταχύτητα άνω των 40 κόμβων. Έχουν επίσης μεταφορική ικανότητα 12 επιβατών, ενώ στελεχώνονται με πλήρωμα 3 ατόμων και επιπλέον με νοσηλευτικό προσωπικό.Τέλος
φέρουν και ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο ασθενών
που διαθέτει τον ανάλογο ιατρικό – υγειονομικό εξοπλισμό.
Τα τρία πλωτά ασθενοφόρα θα αναπτυχθούν σε Νάξο, Λέρο και Ρόδο θα καλύπτουν και τα γειτονικά νησιά και θα μεταφέρουν κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη ιατρικής περίθαλψης, ακόμα και σε περιπτώσεις που πρόκειται για βαριά περιστατικά υγείας.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter