Κυρ04282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

ICS-IATA: Μείζον θέμα οι αλλαγές πληρωμάτων

Bulk carrier 1

Επισημαίνουν τον κίνδυνο να «παγώσει» η εφοδιαστική International Chamber of Shipping και International Air Transport Association σε κοινή ανακοίνωσή τους με την οποία ουσιαστικά ασκούν νέες πιέσεις στις χώρες να ορίσουν «έναν συγκεκριμένο και περιορισμένο αριθμό» αερολιμένων που μπορούν να κυκλοφορούν με ασφάλεια και να επαναπατρίζουν τους ναυτικούς ως βασικούς εργαζόμενους. Ωστόσο το όλο ζήτημα προς ώρας παραμένει εκκρεμές
Οι προσπάθειες της ναυτιλιακής βιομηχανίας να δώσουν κυβερνήσεις άδειες για αλλαγές των πληρωμάτων εν μέσω παγκόσμιων μέτρων για την ανάσχεση της διάδοσης του κορωνοϊού έχουν ενταθεί, καθώς εντείνονται οι προβληματισμοί σχετικά με την ασφάλεια και τα πιθανά προβλήματα ψυχικής υγείας που μπορεί να προκληθούν στους ναυτικούς που έχουν «παγιδευτεί» στα πλοία.
Πρόσφατα το ICS είχε χαιρετίσει τις οδηγίες που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία καλούσε τα κράτη μέλη της ΕΕ, σε συντονισμό με την Επιτροπή, να ορίσουν λιμένες της ΕΕ για ταχείες αλλαγές πληρώματος, με επαρκείς εγκαταστάσεις για τους ναυτικούς να διενεργούν ιατρικούς ελέγχους, καραντίνα, εάν απαιτείται από την εν λόγω χώρα, και συνδέσεις μεταφορών στη χώρα καταγωγής τους.
Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα ενέργειες για να βρεθεί λύση στο θέμα των πληρωμάτων ζήτησαν με έγγραφό τους στην G20 , ICS και ITF αλλά και προς τα αρμόδια όργανα του ΙΜΟ, του ILO και του WHO.
Να σημειωθεί ότι ο γ.γ. του ΙΜΟ Kitack Lim  σε μήνυμά του σημείωσε την σπουδαιότητα της διασφάλισης της υγείας των ναυτικών αλλά και της συμμόρφωσης στα μέτρα κάνοντας λόγο για μια ρεαλιστική προσέγγιση. Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι αντίστοιχα προβλήματα με προσωπικό αντιμετωπίζουν και τα λιμάνια γεγονός που προκάλεσε παρέμβαση του ESPO.
Περίπου 100.000 ναυτικοί πρέπει να αλλάξουν βάρδιες σε ένα μήνα. Ωστόσο, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί εμποδίζουν τις αλλαγές και τους επαναπατρισμούς τουw, αναγκάζοντας τους ναυτικούς να παρατείνουν το χρόνο τους στα πλοία.
Τέλος χθες την λήψη μέτρων για την άμεση αντιμετώπιση του μείζονος θέματος της αντικατάστασης των πληρωμάτων και τον επαναπατρισμό των ναυτικών που παραμένουν στα πλοία εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 ζήτησε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης με επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) κ. Kitack Lim.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter