Παρ04262024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Γιάννης Πλακιωτάκης: Εθνική υπόθεση η ναυτιλία μας

0Πλακιωτάκης

«Η ναυτιλία μας είναι εθνική υπόθεση» και δεν επιδέχεται αντιπαραθέσεων και ιδεοληπτικών αγκυλώσεων αλλά της δέουσας προσοχής όλων. Την επισήμανση αυτή έκανε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης στην «άτυπη συνάντηση» που είχε νωρίτερα σήμερα με τους διαπιστευμένους στο ΥΝΝΠ ναυτιλιακούς συντάκτες, κατά τη διάρκεια της οποίας δέχθηκε «καταιγισμό» ερωτήσεων.

Στόχος μας είναι η ανάπτυξη του εθνικού νηολογίου και η ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας είπε για να σημειώσει ότι ιδιαίτερης προσοχής θα τύχει και η ανάπτυξη του ναυτεργατικού δυναμικού. Δεν είναι δυνατόν, είπε μια ναυτιλιακή χώρα να μην έχει το κατάλληλα καταρτισμένο δυναμικό για την κάλυψη των αναγκών της ναυτιλίας ενώ αναφέρθηκε και στην ανεργία των νέων. Μάλιστα χαρακτήρισε στοίχημα τη διατήρηση της ελληνικής ναυτοσύνης και τι αυτό συνεπάγεται.
Αναφορικά με τα θέματα που προκύπτουν από τον κανονισμό του ΙΜΟ για το νέο τύπο αποθειωμένων καυσίμων η χρήση των οποίων θα επιβληθεί στις αρχές του προσεχούς έτους ο κ. Πλακιωτάκης παρατήρησε ότι η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου δεν είχε «τρέξει» τα θέματα αυτά γεγονός που θα έχει σαν αποτέλεσμα να πρέπει να γίνουν πάρα πολλά μέσα στο πεντάμηνο που ακολουθεί. Ωστόσο ο υπουργός είπε ότι θα έχει την προσεχή εβδομάδα συνάντηση ουσιαστικού χαρακτήρα με όλους τους φορείς της ναυτιλίας και της ναυτεργασίας καθώς όπως χαρακτηριστικά τόνισε δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο υπενθυμίζοντας ότι όντας τομεάρχης ναυτιλίας της ΝΔ μέχρι την υπουργοποίηση του «γνωρίζει» τις πτυχές των θεμάτων για τις οποίες έχει συνομιλήσει και με τους αρμόδιους φορείς της ναυτιλίας από τους οποίους αναμένει τις προτάσεις τους για τα μείζονος σημασίας θέματα.

Λιμενικό Σώμα- Λιμενική πολιτική

Επίσης ο κ. Πλακιωτάκης «ξεκαθάρισε» ότι δεν υπάρχει θέμα να αλλάξει υπουργείο το Λιμενικό Σώμα τη σημασία του οποίου τόσο για την ναυτιλία της χώρας όσο και για το ρόλο που διαδραματίζει στη νησιωτική χώρα και την φύλαξη των θαλασσίων συνόρων υπενθύμισε. Ο υπουργός σημείωσε ότι θα γίνει προσπάθεια να αντληθούν άμεσα κονδύλια για την βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής και μέσων του ΛΣ καθώς και στο θέμα αυτό, όπως παρατήρησε χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Με αφορμή τις δραματικές εξελίξεις από την κακοκαιρία στην Β. Ελλάδα και την ολονύκτια παρουσία του στο ΥΝΝΠ ο κ. Πλακιωτάκης σημείωσε ότι θα σχηματίσει ιδία αντίληψη για δράσεις του υπουργείου κατα τομέα ώστε να γνωρίζει λεπτομέρειες που ενδεχομένως είναι κρίσιμες για την βελτίωση της συνολικής εικόνας του ΥΝΝΠ.
Όσον αφορά στη λιμενική πολιτική επανέλαβε ότι θα εξεταστούν βασικές της παράμετροι επισημαίνοντας ότι η αξιοποίηση των στρατηγικής σημασίας λιμένων θα γίνει με βάση την αξιολόγηση των χαρακτηριστικών τους μετά από ειδικές μελέτες και άρα όχι με ένα συγκεκριμένο μοντέλο υποπαραχωρήσεων αλλά κατά περίπτωση. Όπως χαρακτηριστικά είπε άλλα χαρακτηριστικά έχει η Ραφήνα και άλλο ο Βόλος ή η Αλεξανδρούπολη. Όσον αφορά στο master plan της ΟΛΠ- COSCO τόνισε ότι υπάρχει συγκεκριμένη σύμβαση παραχώρησης που πρέπει να τηρηθεί, προσθέτοντας πως δεν πρόκειται από την πλευρά της κυβέρνησης να προκύψουν κωλυσιεργίες για να επισημάνει ότι πρέπει να σταλθεί ένα θετικό μήνυμα στους διεθνείς επενδυτές ότι η χώρα είναι πλέον φιλική στις επενδύσεις.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter