Τρι03192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Φ. Κουβέλης: θα γίνουν προσλήψεις στο Λιμενικό -Προσπαθούμε όλοι για την αναβάθμιση του Σώματος

0KOYBELIS

Στην ιδιαίτερα σημαντική συμβολή του Λιμενικού Σώματος, στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, του θαλάσσιου περιβάλλοντος αλλά και στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, αναφέρθηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης, κατά τη διάρκεια των εργασιών του 11ου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος. Ο Φώτης Κουβέλης τόνισε παράλληλα με αφορμή την καταβολή των αναδρομικών στους εργαζομένους που ανήκουν στα “ειδικά μισθολόγια”, ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των ανθρώπων της εργασίας και του κοινωνικού κράτους. Στο Συνέδριο παραβρέθηκαν ακόμη οι δύο γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Χρήστος Λαμπρίδης και Διονύσης Τεμπονέρας, η Υφυπουργός Οικονομικών και βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου και οι Βουλευτές του κόμματος στο Νομό, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και Μάκης Μπαλλής.
Ακολουθεί η ομιλία του Υπουργού:
“Κυρίες και κύριοι Σύνεδροι, είναι χαρά και τιμή μου να βρίσκομαι απόψε εδώ και να έχω τη δυνατότητα να μοιραστώ τις σκέψεις μου, με τους εκπροσώπους των αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος.
Με ανθρώπους που μαζί με όσους εκπροσωπούν,υπηρετούν με συνέπεια, με εντιμότητα, με επαγγελματική επάρκεια και με αφοσίωση στο καθήκον, την πατρίδα.
Με ανθρώπους που στερήθηκαν πολλά από τον προσωπικό και οικογενειακό τους βίο, υπηρετώντας τη δημόσια ασφάλεια και το δημόσιο συμφέρον.
Το Συνέδριό σας αποτελεί την κορυφαία έκφραση της συλλογικής λειτουργίας σας, με στόχο την υπεράσπιση και την προώθηση των αιτημάτων του κλάδου σας.
Με σταθερή και αταλάντευτη θέση ενθαρρύναμε και υπερασπιστήκαμε το συνδικαλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις, στα Σώματα Ασφαλείας και στο Λιμενικό Σώμα.
Θεωρούσαμε και θεωρούμε ότι οι ένστολοι είναι πολίτες που οφείλουν να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους, στο δικαίωμα του συνδικαλισμού, της συλλογικής διαβούλευσης και δράσης.
Η κυβέρνησή μας θεωρεί τη συνδικαλιστική δράση δημοκρατικό και ουσιαστικό μέγεθος στην επίλυση των προβλημάτων των ανθρώπων που έχουν δεχθεί μεγάλα πλήγματα, όπως και εσείς, στη διάρκεια της οκτάχρονης μνημονιακής λιτότητας.
Η κυβέρνησή μας θεωρεί τη συλλογική διαβούλευση και δράση των ένστολων ως ουσιώδες στοιχείο για τον περαιτέρω εκδημοκρατισμό του Λιμενικού Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Η κυβέρνησή μας θεωρεί ότι μέσα από τον δημόσιο, ανοικτό και ειλικρινή διάλογο αλλά ακόμη και μέσα από μία αντιπαράθεση, έντιμη, ειλικρινή και με επιχειρήματα, κερδίζουν όλοι.
Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι, αξιότιμα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής, γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε είναι πολλά.
Όπως και εσείς γνωρίζετε ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυσή τους.
Βασικά κριτήρια προς την κατεύθυνση αυτή, είναι η δικαιοσύνη, η ισότητα, η αλληλεγγύη, ο σεβασμός των δικαιωμάτων σας αλλά και η επιχειρησιακή ικανότητα του Λιμενικού Σώματος.
Κυρίες και κύριοι Σύνεδροι, η κυβέρνηση προχώρησε στην καταβολή των αναδρομικών σας, που αδίκως σας είχαν παρακρατηθεί.
Δεν πρόκειται για μία απόφαση που απλά έρχεται να εναρμονισθεί με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Γιατί, μπορώ να σας απαριθμήσω εκατοντάδες αποφάσεις του συγκεκριμένου Δικαστηρίου, τις οποίες οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν εφάρμοσαν.
Η απόφασή μας, είναι μία καθαρή πολιτική επιλογή, με την οποία επιχειρούμε να αποκαταστήσουμε –εν μέρει είναι αλήθεια λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας –τις αδικίες που έχουν υποστεί τα μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνίας.
Και να καταστήσουμε παράλληλα σαφή την πρόθεσή μας, ότι η έξοδος από τα μνημόνια, συνεπάγεται την ενίσχυση των ανθρώπων της εργασίας, την ενίσχυση των δομών πρόνοιας και του κοινωνικού κράτους.
Και φυσικά ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης από αυτά που ακολουθήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, ένα μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που θα οδηγεί την κοινωνία στην ευημερία και όχι στο περιθώριο.
Όπως προανέφερα, γνωρίζουμε καλά τα προβλήματα και τα αιτήματά σας και προσπαθούμε με τη σωστή ιεράρχησή τους, με εργατικότητα και συνέπεια να τα επιλύσουμε.
Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν διαφωνίες με την εισαγωγή υποψηφίων στις παραγωγικές Σχολές του Λιμενικού Σώματος, μέσω της διαδικασίας των Πανελληνίων Εξετάσεων.
Οι ενστάσεις αλλά και η επιλογή της κυβέρνησης θα κριθούν στη βάση της πραγματικότητας. Θα αποδειχθεί στην πράξη πόσο επιτυχημένο θα είναι τελικά το νέο μέτρο, το οποίο αποβλέπει αποκλειστικά και μόνο στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης και στη διασφάλιση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας.
Κλείνοντας την ομιλία μου, θα ήθελα να σας συγχαρώ όλες και όλους και την καθεμία και τον καθένα ξεχωριστά για τις υπηρεσίες που προσφέρεται στην πατρίδα, στην κοινωνία και στους πολίτες.
Η κυβέρνηση, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αλλά και η κοινωνία γνωρίζουν πολύ καλά το έργο που επιτελείτε, κάτω από σκληρές και αντίξοες συνθήκες.
Όχι μόνο επειδή είστε εκπαιδευμένοι, αλλά κυρίως επειδή αγαπάτε και υπηρετείτε την πατρίδα και το λαό, επειδή σέβεστε και προστατεύετε την ανθρώπινη ζωή και το δημόσιο συμφέρον συνολικά.
Δεν θα μπορούσε να παραβλέψει κανείς ότι οι δραστηριότητές σας λαμβάνουν χώρα σε μία περιοχή, όπου κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων της καλής γειτονίας, τη θέση του διαλόγου και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών, παίρνουν δυστυχώς η κλιμακούμενη επιθετική ρητορική και η ανοικτή αμφισβήτηση των συνόρων.
Να είστε βέβαιοι ότι εργαζόμαστε συστηματικά για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή αλλά ταυτόχρονα παραμένουμε ανυποχώρητοι στην υπεράσπιση των κυριαρχικών και εθνικών μας δικαιωμάτων.
Η επιχειρησιακή δυνατότητα και ετοιμότητα των Ενόπλων μας Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος, αποτελούν την ασφαλή εγγύηση ότι ο ελληνικός λαός μπορεί να ατενίζει το μέλλον με σιγουριά και αισιοδοξία.
Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας”.
Ο Φώτης Κουβέλης στο περιθώριο των εργασιών του Συνεδρίου, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:
Για τη δράση του Λιμενικού Σώματος :
“Το Λιμενικό Σώμα είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ασφάλεια της χώρας, για την προστασία του περιβάλλοντος στη θάλασσα αλλά και για όλη τη ναυσιπλοΐα συνολικότερα. Τα στελέχη τους επιτελούν το καθήκον τους με άριστο τρόπο, με υψηλή αφοσίωση στο καθήκον. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το Λιμενικό Σώμα, η Ελληνική Ακτοφυλακή, με συστηματικές προσπάθειες έχουν αντιμετωπίσει επιτυχώς πολλές δραστηριότητες του οργανωμένου εγκλήματος. Βεβαίως υπάρχουν προβλήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπισθούν και ένα από αυτά είναι η οικονομική αναβάθμιση όλου του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής. Βεβαίως η κυβέρνηση χωρίς να έχει άμεση υποχρέωση κατέβαλε τα αναδρομικά σε όλα τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής. Αλλά υπάρχουν και ζητήματα που έχουν σχέση με τον αριθμό των οργανικών θέσεων αλλά και ζητήματα που αφορούν γενικά στην άσκηση του καθήκοντός τους. Εργαζόμαστε συστηματικά και πιστεύω ότι θα τα αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερη επιτυχία”.
Για το μεταναστευτικό:
“Το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα είναι σημαντικό. Προσπαθούμε με αποτελεσματικό τρόπο και με σταθερή και αταλάντευτη την επιλογή μας για την ανθρωπιστική παρουσία της χώρας μας να αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα. Σε ό,τι αφορά στο Λιμενικό Σώμα, έχουμε κενές οργανικές θέσεις και θέλουμε να τις καλύψουμε. Και για αυτό θα κάνουμε μία σχετική προκήρυξη για προσλήψεις λιμενικών. Όπως γνωρίζετε από το 2019 η είσοδος στο Λιμενικό Σώμα θα γίνεται σε επίπεδο Πανελληνίων Εξετάσεων. Πιστεύω ότι αυτό αναβαθμίζει και το επίπεδο σπουδών αλλά και αντιμετωπίζει ζητήματα που έχουν σχέση με τη διαφάνεια και με την αξιοκρατία”.
Για το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών και το θέμα των Σκοπίων:
“Οι εκλογές θα γίνουν σύμφωνα με τις επιλογές της κυβέρνησης τον Οκτώβριο του 2019. Το κυρίαρχο θέμα δεν είναι μόνο τα εθνικά θέματα αλλά και σε ποια πολιτική κατεύθυνση θα πάει η χώρα μας. Εμείς υποστηρίζουμε ότι η δική μας πολιτική είναι εκείνη που έχει το προοδευτικό περιεχόμενο. Και για αυτό πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός θα κρίνει τις πολιτικές και θα επιλέξει το ΣΥΡΙΖΑ”.
Για τις τελευταίες δηλώσεις του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου:
“Ο κ. Καμμένος έχει δηλώσει ότι εάν και εφόσον έρθει στο ελληνικό Κοινοβούλιο η Συνθήκη των Πρεσπών θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα αμφισβητήσει την παρουσία της κυβέρνησης. Ο Πάνος Καμμένος όταν συνεργάσθηκε με το ΣΥΡΙΖΑ συνεργάσθηκε στη βάση συγκεκριμένων ζητημάτων . Δεν εκχώρησε τη βάση της ιδεολογικής και πολιτικής του ταυτότητας στο ΣΥΡΙΖΑ και προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εκχώρησε τη δική του ιδεολογικοπολιτική του ταυτότητα στον κ. Καμμένο”.
Για τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στο λιμάνι του Βόλου:
“Πρόκειται για μία υπουργική απόφαση του 2014 που δεν αφορά την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δεν άφησε να αναπτυχθεί η συγκεκριμένη δραστηριότητα στο Νομό Μαγνησίας με τους όρους που υπήρχαν. Θα αντιμετωπίσουμε το θέμα άμεσα, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο έτσι ώστε και η Μαγνησία να έχει τη συγκεκριμένη ζώνη. Όταν το 2014 δεν προωθήθηκε η συγκεκριμένη ρύθμιση έγινε για να μην αποδυναμωθεί η συγκεκριμένη ζώνη στο Πέραμα. Αλλά νομίζω ότι αυτό μέσα από τη νέα οικονομική πραγματικότητα πρέπει να αντιμετωπισθεί σε καινούρια βάση.
Σε σχέση με την αξιοποίηση των περιφερειακών λιμανιών:
“Το λιμάνι του Βόλου, ένα δυναμικό λιμάνι που μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό αναπτυξιακό ρόλο, είναι μέσα στην κατηγορία εκείνων των λιμανιών που θα προχωρήσουν στις λεγόμενες υποπαραχωρήσεις όταν θα ψηφισθεί το σχετικό νομοθέτημα, το οποίο πιστεύω ότι μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου θα έχει ψηφισθεί.
Στο Λιμεναρχείο Βόλου
Στην αναγκαιότητα αύξησης των αποδοχών των λιμενικών όταν "υπάρξουν καλύτερες συνθήκες" και στο πολιτικό περιεχόμενο της απόφασης της κυβέρνησης να καταβάλει τα αναδρομικά στους λιμενικούς και στους εργαζομένους στα "ειδικά μισθολόγια", αναφέρθηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης , κατά την επίσκεψή του σήμερα Σάββατο 15/12/2018 στο Λιμεναρχείο του Βόλου.
Ο Φ. Κουβέλης βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας με αφορμή το 11ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος, οι εργασίες του οποίου, θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 16/12/2018.
Συγκεκριμένα, ο Φώτης Κουβέλης, δήλωσε μετά το τέλος της σύσκεψης στην οποία παρέστησαν ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος Λ.Σ. Σταμάτης Ράπτης, ο Λιμενάρχης Πλοίαρχος Λ.Σ. Χρήστος Κανάκης και Αξιωματικοί του Λιμεναρχείου:
"Πρέπει να σας πω ότι είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος επειδή σας καταβλήθηκαν τα αναδρομικά, τα οποία ήταν μία οφειλή της Πολιτείας προς εσάς. Και μάλιστα η καταβολή αυτή έγινε παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε άμεση υποχρέωση, ανεξάρτητα από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, για τον λόγο ότι οι δικαστικές αποφάσεις δεν ορίζουν το χρόνο καταβολής των αναδρομικών. Αλλά τα καταβάλαμε τα αναδρομικά γιατί ήταν προτεραιότητα και υπήρχε η δημοσιονομική δυνατότητα, ο δημοσιονομικός χώρος για να καταβληθούν. Βεβαίως γνωρίζω ότι οι αποδοχές σας δεν είναι αυτές που αντιστοιχούν στις υπηρεσίες που προσφέρετε για την προστασία των πολιτών, για την ασφάλεια των λιμανιών, για τις υπηρεσίες σας προς το δημόσιο συμφέρον. Πιστεύω όμως και ελπίζω ότι η Πολιτεία κάτω από καλύτερες οικονομικές συνθήκες θα ανταποκριθεί σε αυτό στο οποίο εκ των πραγμάτων πρέπει να ανταποκριθεί. Και αυτό είναι η ορθή ανταμοιβή όλων εκείνων των υπηρεσιών που προσφέρετε με τον καλύτερο τρόπο. Σε ό,τι αφορά στη στελέχωση του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, κάνουμε προσπάθειες, προκειμένου και ο αριθμός των υπηρετούντων να αυξηθεί, με το δεδομένο ότι οι οργανικές θέσεις που έχουν ορισθεί, είναι κατώτερες των πραγματικών αναγκών που υπάρχουν. Υπάρχει όμως πρόβλημα υποστελέχωσης και με βάση τις οργανικές θέσεις που έχουν καθορισθεί. Για μια ακόμη φορά θέλω να σας ευχαριστήσω για όλα αυτά που με υψηλό αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος προσφέρετε στην πατρίδα και στους πολίτες".
Στη συνέχεια ο Υπουργός Νησιωτικής Πολιτικής,μαζί με τους Γενικούς Γραμματείς του υπουργείου Χρήστο Λαμπρίδη και Διονύση Τεμπονέρα, την Υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και τους Βουλευτές Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο και Μάκη Μπαλλή, συμμετείχαν σε σύσκεψη με όλα τα μέλη του Δ.Σ. του Οργανισμού Λιμένος Βόλου. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάσθηκαν μέτρα και πολιτικές για την περαιτέρω ανάπτυξη του λιμανιού του Βόλου, ως χρήσιμου μεγέθους για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Από όλες τις πλευρές επισημάνθηκε το γεγονός ότι η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης στις αρχές του 2019 για τις υποπαραχωρήσεις δραστηριοτήτων σε δέκα λιμάνια της χώρας-συμπεριλαμβανομένου και του Βόλου-μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα προς την κατεύθυνση αυτή.
Ο Φώτης Κουβέλης μαζί με τους Χρήστο Λαμπρίδη, Διονύση Τεμπονέρα και την Υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου συναντήθηκαν και με το Δ.Σ. του Σωματείου των εργαζομένων στο λιμάνι του Βόλου. Οι εργαζόμενοι, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης με το ελληνικό Δημόσιο. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη είναι και η θέση της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ), η οποία μετά τη σχετική τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, ανέστειλε την προηγούμενη εβδομάδα τις κινητοποιήσεις της.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter