Κυρ09222024

Last updateΣαβ, 21 Σεπ 2024 10am

Συνάντηση Van Den Reek- Βαρβιτσιώτη

EP3

Με τον Πρέσβη του Βελγίου, Mark Van Den Reek συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στο υπουργείο Ναυτιλίας. Η συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα, είχε ως επίκεντρο συζήτησης την εμβάθυνση της ελληνο-βελγικής συνεργασίας σε όλο το εύρος των θεμάτων αρμοδιότητας του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Βέλγος Πρέσβης παρουσίασε τις πολιτιστικές δράσεις που διοργανώνει η Πρεσβεία του στη Νησιωτική Ελλάδα, στις οποίες μάλιστα προσκάλεσε τον υπουργό να συμμετάσχει τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης, αφού ευχαρίστησε για την πρόσκληση, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου και οι οποίες σχετίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις και την ευρύτερη αξιοποίηση των λιμανιών. «Στόχος μας είναι να αναβαθμίσουμε τις δυνατότητες του λιμανιού του Πειραιά ώστε να μπορεί να υποδέχεται πλοία μεγάλης χωρητικότητας και σταδιακά αυτό να μετατραπεί σε νούμερο ένα λιμάνι της Μεσογείου», σημείωσε ο υπουργός και συμπλήρωσε ότι είχε συνεχείς συναντήσεις με τις υπηρεσίες της Κομισιόν, ώστε να διερευνηθεί σε βάθος η περίπτωση κρατικής ενίσχυσης στην υπόθεση του φιλικού διακανονισμού ΟΛΠ – COSCO, που προβλέπει σειρά επενδύσεων στο λιμάνι του Πειραιά ώστε να μην υπάρξει κάποια επιπλοκή στο άμεσο μέλλον.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης, επεσήμανε για ακόμη μία φορά το οξύ πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης από τη θάλασσα, που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Υπογράμμισε τον επείγοντα χαρακτήρα που έχει λάβει η αντιμετώπισή του φαινομένου λόγω της ασταθούς πολιτικής κατάστασης στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής: «Έχουμε, από τη μία πλευρά, να αντιμετωπίσουμε τη γεωμετρική αύξηση των ροών της παράνομης μετανάστευσης από τη θάλασσα και, από την άλλη, τη φυσική εξάντληση του προσωπικού μας, αλλά και των τεχνικών μέσων που χρησιμοποιούν, καθώς βρίσκονται σε συνεχή και 24ωρη επαγρύπνηση», ανέφερε.
Ο κ. Van Den Reek, από την πλευρά του, αφού συνεχάρη τον κ. Βαρβιτσιώτη για το έργο του, συμφώνησε ότι η ελληνο-βελγική συνεργασία, η οποία εδράζεται, στη μακροχρόνια φιλική σχέση των δύο χωρών, μπορεί να γίνει ακόμη πιο εποικοδομητική στο μέλλον. Σχετικά με την συνεργασία σε επίπεδο λιμενικής πολιτικής, μετέφερε την εμπειρία από τη χώρα του και ιδιαίτερα από το Λιμάνι της Αμβέρσας, που είναι ένα από τα 10 μεγαλύτερα εμπορικά λιμάνια στον κόσμο. Παράλληλα, ο Βέλγος Πρέσβης ζήτησε από τον Έλληνα υπουργό κατά την διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, το λιμάνι της Αμβέρσας να λάβει μέρος σε συναντήσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν.
Σε ότι αφορά στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης ο Βέλγος Πρέσβης τόνισε την ευαισθησία της χώρας του για το ζήτημα, καθώς το Βέλγιο αποτελεί την τρίτη χώρα τελικού προορισμού παρανόμων μεταναστών, καθώς και την κοινή στάση των δύο χωρών για την ανάγκη αντιμετώπισης του ζητήματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο τέλος της συνάντησης, η συζήτηση επικεντρώθηκε στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική. Οι δύο άνδρες εξέφρασαν την ανησυχία τους και τον έντονο προβληματισμό τους για τη συνεχιζόμενη αιματοχυσία και για την επιστροφή της σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να βρίσκονται σε τακτική επικοινωνία, ώστε η ελληνο-βελγική συνεργασία στη ναυτιλία να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη δυναμική.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter