Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Υποβάθμιση του ΙΜΟ φοβάται η διεθνής ναυτιλία

ics

Νέο διεθνή οργανισμό αρμόδιο για τους ωκεανούς σχεδιάζουν κάποιοι στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Η πρωτοβουλία αυτή προβληματίζει τη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα αφού διαμορφώνονταιμ συνθήκες  υποβάθμισης του έργου του ΙΜΟ, γεγονός που φάνηκε και στην προσεκτική τοποθέτηση του πρόεδρου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου (ICS) κ. Masamichi Morooka (στη φωτογραφία),  στον πρόσφατο World Ocean Summit που οργανώθηκε από τον The Economist στο San Francisco.

Στο διεθνές αυτό συνέδριο μίλησαν ο Υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ John Kerry, ενώ έστειλε μήνυμα μέσω βιντεοθόνης και ο πρίγκιπας Κάρολος της μεγάλης Βρετανίας. Ο κ. Morooka απαντώντας στην πρόταση για την δημιουργία ενός  'World Ocean Organization' στο πλαίσιο του ΟΗΕ είπε ότι υπάρχει ήδη ένας τέτοιος οργανισμός ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (International Maritime Organisation-IMO) ο οποίος εργάζεται στο πλαίσιο που προβλέπεται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας ( UNCLOS ).

Ο κ. Morooka εξήγησε ότι ο IMO με ελάχιστο κόστος για τον ΟΗΕ ρυθμίζει τα της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας πολύ αποτελεσματικά μέσα από ένα ευρύ φάσμα διπλωματικών συμβάσεων  που εφαρμόζονται σε όλο τον κόσμο .

Μία τέτοια σύμβαση είναι η Σύμβαση MARPOL του IMO  για την πρόληψη της ρύπανσης η οποία συνέβαλε σημαντικά στη δραματική μείωση της πετρελαϊκής ρύπανσης από τα πλοία , παρά την τεράστια αύξηση στο θαλάσσιο εμπόριο.

Αν όμως - όπως έχει προταθεί κατά τη Σύνοδο Κορυφής - ένας νέος φορέας για τη διακυβέρνηση των ωκεανών τελικά συσταθεί , παράλληλα με τον IMO, για να ασχοληθεί με θέματα που δεν άπτονται της ναυτιλίας, όπως είναι η αλιεία και η οξίνιση των ωκεανών, τότε σύμφωνα με το ICS πρέπει να γίνει με προσοχή και χωρίς να τροποποιηθεί η UNCLOS και η προσεκτικά διατυπωθείσα ισορροπία των συμφερόντων των εθνών.

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter