Παρ04262024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Όλα τα πλοία καλύπτουν τα λειτουργικά τους έξοδα, αλλά ως πότε;

cape

Ο βασικός δείκτης της ναυλαγοράς ο BDI κυμαίνεται σταθερά το τελευταίο διάστημα πάνω από τις 700 μονάδες και όλα τα πλοία καλύπτουν τα λειτουργικά τους έξοδα. Η άνοδος της ναυλαγοράς οφείλεται, όπως επισημαίνει ο ναυλομεσιτικός οίκος «G. Moundreas» στην αναµενόµενη αύξηση της ζήτησης για Grains αλλά και στην αύξηση της ζήτησης από την Κίνα για Iron Ore και Coal. 

Ωστόσο η γενικότερη πεποίθηση που επικρατεί στην αγορά, κυρίως από µεγάλους οίκους και αναλυτές, αλλά και εταιρείες του κλάδου, είναι ότι η αγορά θα διορθώσει και πάλι πλησιάζοντας προς τα τέλη του έτους, καθώς παρά την θετική πορεία των διαλύσεων και την µείωση των παραγγελιών δεν έχει ακόµη επέλθει ισορροπία µεταξύ προσφοράς και ζήτησης ενώ τα θεµελιώδη της Παγκόσµιας οικονοµίας και Εµπορίου συνεχίζουν να χαρακτηρίζονται από αρνητικό outlook. Για άλλη µία φορά το ζητούµενο είναι όχι µόνο η άνοδος της αγοράς αλλά και η συντήρηση της σε βιώσιµα επίπεδα. Φυσικά η έννοια βιώσιµα επίπεδα έχει διαφορετικές µεταφράσεις, ανάλογα µε την θέση της κάθε εταιρείας, αλλά στην παρούσα φάση εννοούµε επίπεδα τα οποία δεν απαιτούν την εκταµίευση κεφαλαίων από τα αποθεµατικά για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των πλοίων.
Πάντως τον Ιούνιο οι εισαγωγές Iron Ore από την Κίνα παρουσίασαν µείωση -5,9% συγκριτικά µε τον προηγούµενο µήνα, αλλά στο σύνολο του πρώτου εξαµήνου οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 9% σε ετήσια βάση λόγω της αύξησης της παραγωγής σε χάλυβα. Συγκεκριµένα οι εισαγωγές του Μαΐου έκλεισαν στους 81,63 εκ. τόνους και για το πρώτο εξάµηνο στους 493,7 εκ. τόνους. Ο λόγος που οι εισαγωγές τον Μάιο παρουσίασαν µείωση παρά την αύξηση της εγχώριας παραγωγής σιδήρου είναι ότι έγινε χρήση των αποθεµάτων τα οποία είναι σε υψηλά επίπεδα. Στις 11 Ιουλίου τα αποθέµατα Iron Ore στα λιµάνια έφτασαν στους 102,5 εκ. τόνους, το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2014.
Την ίδια στιγµή, οι εξαγωγές χάλυβα από την Κίνα τον Ιούνιο έφτασαν του 10,94 εκ. τόνους σηµατοδοτώντας το 2ο υψηλότερο ιστορικό ρεκόρ µε τις «κατηγορίες» για Dumping να έχουν την πρωτοκαθεδρία. Το υψηλότερο ιστορικό ρεκόρ έλαβε χώρα τον Σεπτέµβριο του 2015, όπου εξήχθησαν 11,25 εκ τόνους χάλυβα. Οι συνολικές εξαγωγές χάλυβα για το 1ο εξάµηνο του έτους αυξήθηκαν κατά 9% σε ετήσια βάση, φτάνοντας συνολικά τους 57,12 εκ. τόνους.
Αντίστοιχα, αύξηση παρουσίασαν και οι εισαγωγές Coal από την Κίνα, καθώς στόχος της Κυβέρνησης είναι ο περιορισµός της εγχώριας παραγωγής άνθρακα. Υπό αυτές τις συνθήκες, η εγχώρια παραγωγή άνθρακα τον Μάιο µειώθηκε κατά -15,5% σε ετήσια βάση, ενώ τον Ιούλιο οι εισαγωγές έκλεισαν στους 21,75 εκ. τόνους, τον υψηλότερο αριθµό εισαγωγών από τον ∆εκέµβριο του 2014. Το πρώτο εξάµηνο του έτους, τα µεταφερόµενα φορτία Coal από εισαγωγές προς την ενδοχώρα (Inbound Shipments) παρουσίασαν αύξηση κατά 8,2% στους 108 εκ. τόνους, όταν την ίδια περίοδο του 2015 είχαν παρουσιάσει µείωση κατά -38%.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter