Τρι03192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Τι έρχεται για τη φορολόγηση της ναυτιλίας

bulk ships 000

Σε συμφωνία κατέληξε το υπουργείο Οικονομικών και η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με τις αλλαγές στη φορολόγηση του ναυτιλιακού εισοδήματος και της ναυτιλίας γενικότερα. Η συμφωνία περιλαμβάνει τρεις παρεμβάσεις με τις σχετικές διατάξεις να έχει προγραμματισθεί να κατατεθούν στη Βουλή το αργότερο έως το τέλος Ιουλίου.
Ειδικότερα, στο κείμενο της έκθεσης συμμόρφωσης της Ελλάδας με τα προαπαιτούμενα για την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος το οποίο συντάχθηκε από τους θεσμούς προβλέπονται οι εξής παρεμβάσεις στο πεδίο της φορολόγησης της ναυτιλίας:
- η χρονική επέκταση της εθελοντικής εισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας. Πρόκειται για εισφορά που εφαρμόστηκε εθελοντικώς από τη ναυτιλιακή κοινότητα το 2014 και μετά από παρατάσεις εφαρμόζεται μέχρι και φέτος. Με τη διάταξη που αναμένεται να έρθει έως το τέλος Ιουλίου η εισφορά θα επεκταθεί τουλάχιστον για ένα έτος, ενώ είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί μέχρι και το τέλος του 2022, δηλαδή μέχρι και το έτος που η Ελλάδα δεσμεύεται να εμφανίζει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Σημειώνεται ότι η εισφορά υπολογίζεται με βάση τη χωρητικότητα των ελληνόκτητων πλοίων και κάθε χρόνο αποφέρει στα κρατικά ταμεία ποσό το οποίο ανέρχεται στα περίπου 140 εκατομμύρια ευρώ.
- την επιβολή ενός νέου φόρου για τα κέρδη των ναυτιλιακών επιχειρήσεων τα οποία επαναπατρίζονται. Με βάση το σημερινό φορολογικό καθεστώς τα κέρδη από ναυτιλιακές επιχειρήσεις που αποκτούν σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας δεν φορολογούνται στην Ελλάδα. Επίσης, τα κέρδη αυτά απαλλάσσονται από την εισφορά αλληλεγγύης. Με τη διάταξη που αναμένεται να ψηφισθεί θα θεσπιστεί φορολογία για τα μερίσματα. Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό το ύψος του συντελεστή με βάση τον οποίο θα υπολογίζεται ο νέος φόρος, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα είναι υψηλότερος από 15% που είναι ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων που εισπράττουν φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας από τη συμμετοχή τους σε επιχειρήσεις.
- το κλείσιμο όλων των παραθύρων στη φορολογική νομοθεσία που επιτρέπουν σε επιχειρήσεις να επωφελούνται από το προνομιακό καθεστώς που ισχύει για τη φορολόγηση της ναυτιλίας. Για παράδειγμα, θα κλείσουν παράθυρα που επιτρέπουν σε κέρδη από αλιευτικές επιχειρήσεις να χαρακτηρίζονται ως ναυτιλιακά και να φορολογούνται μόνο με την εθελοντική εισφορά της ναυτιλιακής κοινότητας και όχι με τις γενικές διατάξεις της φορολόγησης των επιχειρήσεων.
Πηγή: capital.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter