Σαβ04272024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Η ΕΕ σώζει κρατικές γερμανικές τράπεζες- Εγκρίθηκε η εξυγίανση της HSH Nordbank

HSH Nordbank Logo

Σε συμφωνία για την εξυγίανση της γερμανικής Τράπεζας HSH Nordbank ήρθαν η ευρωπαϊκή επιτροπή και η γερμανική κυβέρνηση. Η HSH Nordbank που κατέχει το δεύτερο σε μέγεθος ναυτιλιακό δανειακό χαρτοφυλάκιο (22 δις δολ. περίπου) θα δημιουργήσει μία bad bank στην οποία θα εισφέρει ένα μεγάλο μέρος των προβληματικών δανείων που ανέρχονται συνολικά σε 8 δις ευρώ ($ 9,1 δις.) με στόχο το υπόλοιπο υγιές κομμάτι να παραμείνει στη ζωή.

Περίπου 6,2 δις ευρώ προβληματικά δάνεια θα μεταβιβασθούν σε μία «κακή τράπεζα» που θα συστήσουν τα γερμανικά κρατίδια Hamburg και Schleswig-Holstein, τα οποία ελέγχουν το 85% της HSH.
Στη ρύθμιση αυτή συμφώνησε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι ζημιές που θα προκύψουν από τη μεταφορά των δανείων θα καλυφθούν από γερμανικές κρατικές εγγυήσεις ύψους 10 δις. ευρώ.

Η τράπεζα θα διαχωριστεί σε μία holding company και μία λειτουργική μονάδα η οποία τα επόμενα δυο χρόνια θα ιδιωτικοποιηθεί.

Άλλες τρεις γερμανικές τράπεζες που έχουν δεχθεί κρατικές εγγυήσεις εξετάζονται από τις αρχές ανταγωνισμού της ΕΕ. Πρόκειται για τις Hypo Real Estate Holding AG, Bayerische Landesbank και WestLBη οποία τον Ιούνιο του 2012 άλλαξε το όνομα της σε Portigon Financial Services.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter