Σαβ04272024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Πτώση ναύλων «βλέπει» η Freightos

box trader 1

Η «παγιοποίηση» της εναλλακτικής διαδρομής από Ασία προς Ευρώπη, καθώς δεν διαφαίνεται αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα, οδηγεί τους ναύλους σε καθοδική πορεία.
Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν, σύμφωνα με εκτίμηση της Freightos ότι οι τιμές θα παραμείνουν πολύ πάνω από τα κανονικά επίπεδα, ενώ συνεχίζονται οι εκτροπές, καθώς οι carriers αντιμετωπίζουν υψηλότερο κόστος και οι μεγαλύτερες διαδρομές απορροφούν τη χωρητικότητα. Ωστόσο, οι τρέχοντες ναύλοι είναι περίπου 2,5 φορές τα επίπεδά τους το 2019, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρξει περαιτέρω πτώση πριν οι τιμές σταθεροποιηθούν σε ένα νέο, υπερυψωμένο επίπεδο.
Οι μέσες εβδομαδιαίες τιμές από την Ασία την περασμένη εβδομάδα μειώθηκαν κατά 7% στη Β. Αμερική και κατά 7-10% στη Β. Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Οι τιμές συνέχισαν να μειώνονται μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα με τους ναύλους στη Β. Αμερική να είναι τώρα περίπου 25% χαμηλότερα από την κορυφή του Φεβρουαρίου και οι τιμές στη Β. Ευρώπη και τη Μεσόγειο να είναι περίπου 30% χαμηλότερες από τις αντίστοιχες κορυφές τους στα τέλη Ιανουαρίου.
Η ζήτηση από την Κίνα έχει επίσης αυξηθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με τον αυξανόμενο όγκο ηλεκτρονικού εμπορίου να αποτελεί έναν παράγοντα. Οι τιμές έφτασαν τα 5,94 δολάρια ΗΠΑ / κιλό στη Β. Αμερική και τα 3,93 δολάρια ΗΠΑ / κιλό στη Β. Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα.
Freightos Baltic Index:
Οι τιμές Δυτικής Ακτής Ασίας-ΗΠΑ (FBX01 Weekly) μειώθηκαν κατά 4% στα 4.244 δολάρια/FEU.
Οι τιμές Ανατολικής Ακτής Ασίας-ΗΠΑ (FBX03 Weekly) μειώθηκαν κατά 4% στα 5.875 δολάρια/FEU.
Ασία-Ν. Οι τιμές στην Ευρώπη (FBX11 Weekly) μειώθηκαν κατά 10% στα $3.871/FEU.
Οι τιμές Ασίας-Μεσογείου (FBX13 Weekly) μειώθηκαν κατά 7% στα 4.155 δολάρια/FEU.
Freightos Air Index
Κίνα - Β. Αμερική οι εβδομαδιαίες τιμές αυξήθηκαν κατά 50% στα 5,94 δολάρια/κιλό
Κίνα - Β. Ευρώπη οι εβδομαδιαίες τιμές αυξήθηκαν κατά 32% στα 3,93 δολάρια/κιλό.
Β. Ευρώπη - Β. Αμερική οι εβδομαδιαίες τιμές αυξήθηκαν κατά 3% στα 2,15 δολάρια/κιλό.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter