Τρι05072024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Οι Χούθι και τα LNG carriers

0LNG

Μετά τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων όπου η πλεονάζουσα χωρητικότητα φαίνεται ότι σταδιακά απορροφάτε λόγω της κρίσης στην Ερυθρά και τα νεότευκτα LNG carriers φαίνεται ότι θα έχουν την ίδια τύχη.
Το 2023, περίπου 15,5 εκατομμύρια τόνοι ΥΦΑ στάλθηκαν μέσω της Ερυθράς Θάλασσας από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη, αντιπροσωπεύοντας το 12,9% της προσφοράς ΥΦΑ της ηπείρου πέρυσι.
Η αναδρομολόγηση πλοίων μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας προσθέτει περίπου 12,5 ημέρες στο ταξίδι με ταχύτητα 16 κόμβων - κάτι που θα μπορούσε να απαιτήσει επιπλέον 15-20 πλοία για να παραδώσει τον ίδιο όγκο κατά τη διάρκεια του έτους, δείχνει η ανάλυση της Rystad Energy.
Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμη απορρόφηση της χωρητικότητας σε μια εποχή όπου όλοι οι μεγάλοι όγκοι νέων πλοίων πέφτουν στο νερό.
Ο ρυθμός των παραδόσεων νεότευκτων πλοίων ΥΦΑ θα σπάσει ρεκόρ φέτος, ξεπερνώντας την προηγούμενη ετήσια αιχμή παράδοσης πλοίων φυσικού αερίου του 2021 κατά 48%.
Τα στοιχεία της Clarksons Research δείχνουν ότι 89 πλοία ΥΦΑ - με συνδυασμένη χωρητικότητα 14,9 κυβικών μέτρων - πρόκειται να παραδοθούν φέτος, περισσότερο από το διπλάσιο του μέσου όρου των 10 ετών, αντιπροσωπεύοντας αύξηση 48% σε σχέση με το τρέχον ρεκόρ των 10,1 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων που παραδόθηκαν πριν από τρία χρόνια. Ένα άλλο έτος πολύ σταθερών παραδόσεων αναμένεται το 2025, με 14,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα να αναμένεται αρχικά να πέσουν στο νερό, ενώ 131 πλοία των 22,9 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων έχουν ήδη παραγγελθεί για παράδοση 2026-2027.
Αύξηση παραγωγής
Στο μεταξύ ο επικεφαλής της QatarEnergy, Saad al-Kaabi, ανακοίνωσε την Κυριακή μια νέα επέκταση της παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα προσθέσει επιπλέον 16 εκατομμύρια τόνους ετησίως (mtpa) στα υφιστάμενα σχέδια επέκτασης, ανεβάζοντας τη συνολική δυναμικότητα σε 142 mtpa. Η ανακοίνωση του Κατάρ έρχεται καθώς οι τιμές του αμερικανικού φυσικού αερίου διαπραγματεύονται κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, αν προσαρμοστούν στον πληθωρισμό, μετά από μια δεκαετία αλματώδους αύξησης της παραγωγής που κατέστησε τις ΗΠΑ έναν από τους κορυφαίους εξαγωγείς πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter