Κυρ04282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ερυθρά: Διαταραχή μέχρι και το δεύτερο τρίμηνο και βλέπουμε…

0Containers stacked

Τον χρονικό ορίζοντα των διαταραχών στην εφοδιαστική από τη κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα επιχειρούν να «προσδιορίσουν» αναλυτές. Από τα μέχρι σήμερα γνωστά στοιχεία η παρούσα κρίση στην συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει τα χαρακτηριστικά άλλων κρίσεων όπως της περιόδου της πανδημίας ή του αποκλεισμού του Σουέζ από το EverGiven.

Μάλιστα o Drewry προέβλεψε ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν από την κρίση της Ερυθράς Θάλασσας θα είναι λιγότερο σοβαρές μακροπρόθεσμα σε σύγκριση με τον αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19. Σε πρόσφατα διαδικτυακή συζήτηση για την εικόνα της αγοράς εμπορευματοκιβωτίων ο Drewry ανεφερε μείωση 74% σε ετήσια βάση στη διέλευση της διώρυγας του Σουέζ μετά από τρεις εβδομάδες στο 2024.
Λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα, εκτίμησε ότι οι διελεύσεις του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας αυξήθηκαν κατά 218%. Η κρίση οδήγησε πολύ λίγα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων να περάσουν από τη διώρυγα του Σουέζ, με αποτέλεσμα τα έσοδά της να μειωθούν κατά 40%.Σύμφωνα με το Drewry, η κρίση θα μειώσει την αναμενόμενη αύξηση της πραγματικής χωρητικότητας φέτος κατά περίπου 4 ποσοστιαίες μονάδες.
Επιδράσεις υπάρχουν και στις τιμές spot οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες, αυξήθηκαν περισσότερο από 250% στα δρομολόγια από την Ασία προς την Ευρώπη- Μεσόγειο, αφού οι μεγάλοι carriers ανακοίνωσαν την απόφασή τους να παρακάμψουν τη διώρυγα του Σουέζ. Συνολικά, οι ναυτιλιακές επιθέσεις της Ερυθράς Θάλασσας είχαν σημαντική επίδραση στον θαλάσσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένης της δρομολόγησης, της χωρητικότητας, της τιμολόγησης και των προσαυξήσεων. Εάν οι εκτροπές της διώρυγας του Σουέζ συνεχιστούν μέχρι το τέλος του 2ου τριμήνου, ο Drewry εξακολουθεί να προβλέπει ότι τα μέσα ποσοστά Ανατολής-Δύσης θα μειωθούν κατά περισσότερο από 10% το 2024 (σε σύγκριση με το 2023). Πάντως οι πρώτες αισιόδοξες εκτιμήσεις θέλουν μείωση της έντασης της κρίσης απο τον Απρίλιο και μετά...

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter