Κυρ05052024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

DNV: Θα επενδυθούν κοντά στα 28 δις $ ετησίως σε τεχνολογίες καυσίμων

ship emissions 12

Η ετήσια έκθεση Maritime Forecast to 2050 που παρουσιάστηκε σήμερα από τον DNV είχε επίκεντρο της το μείζονος σημασίας για την ναυτιλία θέμα των καυσίμων και τα αέρια του θερμοκηπίου. Στην πολυσέλιδη έκθεση καταγράφεται μια επικαιροποιημένη εκτίμηση σχετικά με τους κανονισμούς, τις τάσεις, τις μελλοντικές τεχνολογίες και το κόστος για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα. Διαμορφώνει δύο διαφορετικά μοντέλα για την απαλλαγή από αυτές: το «Current IMO ambitions to 2050» και το «Full Decarbonization by2050» τα οποία καταδεικνύουν μια ποικιλομορφία στο μελλοντικό ενεργειακό μείγμα που θα περιλαμβάνει τόσο ορυκτά όσο και ουδέτερα από άνθρακα καύσιμα, με τα ορυκτά καύσιμα να καταργούνται σταδιακά έως το 2050.
Ο DNV προβλέπει ότι οι επενδύσεις τεχνολογίας επί του πλοίου που απαιτούνται για τα σενάρια πορείας προς την απανθρακοποίηση μέχρι το 2050, θα κυμανθούν από 8 έως 28 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ετησίως (ανάλογα με τον τύπο καυσίμου που θα επικρατήσει), μεταξύ 2022 και 2050. Επενδύσεις μεταξύ 30 και 90 δισεκατομμυρίων USD ετησίως έως το 2050 απαιτούνται για τις χερσαίες αλυσίδες εφοδιασμού καυσίμων.
«Η αναζήτηση των βέλτιστων εναλλακτικών επιλογών και τεχνολογιών καυσίμων με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς η διεθνής κοινότητα επιδιώκει να απαλλαγεί από τις εκπομπές άνθρακα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του DNV Maritime, KnutØrbeck-Nilssen. «Καμία βιομηχανία δεν μπορεί να απαλλαγεί από τον άνθρακα μεμονωμένα, επομένως οι βιομηχανίες σε παγκόσμιο επίπεδο πρέπει να κάνουν τις σωστές επιλογές από κοινού, και η βιώσιμη ενέργεια θα πρέπει να κατευθύνεται εκεί όπου έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Το μείζον εμπόδιο είναι η διαθεσιμότητα καυσίμων και για να ξεπεραστεί, πρέπει να δημιουργηθούν αλυσίδες εφοδιασμού μέσω δια-βιομηχανικών συμμαχιών. «Τα ουδέτερα ως προς τις εκπομπές άνθρακα καύσιμα πρέπει να είναι διαθέσιμα για τα πλοία μέσα σ’ αυτή τη δεκαετία, μέσα από μονοπάτια απανθρακοποίησης που θα έχουν αξιολογηθεί. Το αργότερο έως το 2030, το 5% της ενέργειας για τη ναυτιλία θα πρέπει να προέρχεται από τα εν λόγω καύσιμα. Αυτό θα απαιτήσει σημαντικές επενδύσεις τόσο σε τεχνολογίες επί του πλοίου όσο και σε χερσαίες υποδομές», συνέχισε. Στόχος του ενημερωμένου πλαισίου Carbon-Risk-Framework του DNV είναι να βοηθήσει τους πλοιοκτήτες να βρουν τις πιο αποτελεσματικές και οικονομικά αποδοτικές στρατηγικές καυσίμων, ενώ η εστίαση στην ευελιξία καυσίμου και την ενεργειακή απόδοση παραμένει το κλειδί για την ομαλή ενεργειακή μετάβαση και την ελαχιστοποίηση του κινδύνου επένδυσης σε παθητικά περιουσιακά στοιχεία.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter