Σαβ04272024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Χάος στον ορίζοντα

kyma 000

Περισσότερο από ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος γενίκευσης της τάσης για λήψη μέτρων περιφερειακού χαρακτήρα όσον αφορά στους αέριους ρύπους για τη ναυτιλία. Σύμφωνα με στοιχεία που έφερε στο φώς η Lloyd’s List στις ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει ήδη οι διεργασίες επι νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ρύπανσης των ωκεανών και του αέρα, την προστασία της βιοποικιλότητας και την προώθηση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέσω της εισαγωγής νέων κανονισμών. Αν το εν λόγω νομοθέτημα προχωρήσει είναι πλέον πιθανό να υπάρξει ένα μέτρο περιφερειακού χαρακτήρα ανάλογου με αυτό που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση την ίδια ώρα που σε επίπεδο ΙΜΟ οι συζητήσεις για την καθιέρωση ενός κανονισμού με παγκόσμια ισχύ καλά κρατούν. Το θέμα των καυσίμων αλλά και των εκπομπών αέριων ρύπων προσλαμβάνει μορφή «καταιγίδας» η οποία απειλεί να βυθίσει το free and fair competition που διέπει μέχρι σήμερα το ναυτιλιακό επιχειρείν αλλά και να εισαγάγει τη ναυτιλία σε γραφειοκρατικού χαρακτήρα συστήματα για τον υπολογισμό ενός εκάστου των προβλεπόμενων από τα περιφερειακά μέτρα και με κόστος για τις ναυτιλιακές εταιρίες που ακόμη δεν έχει αποτιμηθεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις εργασίες του συνεδρίου της Capital Link, των καυσίμων και των κανονιστικών πλαισίων για τους αέριους ρύπους συζητήθηκε εκτενώς με τους συμμετέχοντες να «συντάσσονται» ουσιαστικά στην διαμόρφωση κανονισμών σε επίπεδο ΙΜΟ ενώ διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει καμία σαφής οδηγία ούτε σε κανονιστικό επίπεδο ούτε από τα ναυπηγεία ή τους νηογνώμονες για το ποια είναι η σωστή επιλογή για το «πράσινο» πλοίο του μέλλοντος.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter