Δευ04292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Ο ECSA χαιρετίζει την ανακοίνωση σχετικά με μια νέα προσέγγιση για μια βιώσιμη γαλάζια οικονομία στην ΕΕ

0ECSA1

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε προχθές την ανακοίνωσή της σχετικά με μια νέα προσέγγιση για μια βιώσιμη γαλάζια οικονομία στην ΕΕ. Η ανακοίνωση αυτή υπογραμμίζει τον σημαντικό ρόλο όλων των τομέων που σχετίζονται με τους ωκεανούς, συμπεριλαμβανομένης της ναυτιλίας, για την τόνωση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης της γαλάζιας οικονομίας.


Ο ECSA εκφράζει την ικανοποίησή του για τη δημοσίευση της ανακοίνωσης σχετικά με μια νέα προσέγγιση για μια βιώσιμη γαλάζια οικονομία στην ΕΕ. Η ανακοίνωση υπογραμμίζει τη σημασία της συμβολής της γαλάζιας οικονομίας στην επίτευξη της ουδετερότητας του άνθρακα, με την ανάπτυξη υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και με τον οικολογικό εφοδιασμό των θαλάσσιων μεταφορών και λιμένων.
Επιπλέον, η Επιτροπή αποσκοπεί στην προώθηση της χρήσης κονδυλίων της ΕΕ για πράσινες θαλάσσιες μεταφορές μέσω της αύξησης της υιοθέτησης θαλάσσιων μεταφορών μικρών αποστάσεων αντί της χρήσης πιο ρυπογόνων τρόπων μεταφοράς, καθώς και στην ανακαίνιση του θαλάσσιου στόλου της ΕΕ, όπως τα επιβατηγά πλοία και τα πλοία εφοδιασμού για υπεράκτιες εγκαταστάσεις, για τη βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης.
Επιπλέον, η ανακοίνωση υπογραμμίζει τη σημασία του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού για την επίτευξη μιας πιο βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας. Ο ECSA πιστεύει ότι η εξασφάλιση δίκαιης και υπεύθυνης συνύπαρξης μεταξύ των χρηστών της θάλασσας, συμπεριλαμβανομένης της ναυτιλίας, είναι απαραίτητη. Ως εκ τούτου, ο ECSA χαιρετίζει τον ανακοινωθέν στόχο της Επιτροπής να προετοιμάσει προτάσεις για τη διευκόλυνση της διασυνοριακής συνεργασίας και να ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να ενσωματώσουν την υπεράκτια ανάπτυξη ανανεώσιμης ενέργειας στα εθνικά χωρικά τους σχέδια.
"Η ανακοίνωση ορθώς επισημαίνει τον καίριο ρόλο της ναυτιλίας στη βιώσιμη γαλάζια οικονομία, ιδίως το ρόλο των θαλάσσιων μεταφορών μικρών αποστάσεων και του υπεράκτιου τμήματος", δήλωσε ο Martin Dorsman - Γενικός Γραμματέας του ECSA. "Όπως επισημαίνεται στο έγγραφο θέσης του ECSA σχετικά με τη "Στρατηγική της ΕΕ για την αξιοποίηση του δυναμικού των υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για ένα κλιματικά ουδέτερο μέλλον" οι Ευρωπαίοι πλοιοκτήτες διαδραματίζουν εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση της ωκεάνιας πηγής ενέργειας στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Μια βιώσιμη γαλάζια οικονομία πρέπει να οικοδομηθεί πάνω σε έναν ισχυρό θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, ώστε να διασφαλιστεί το υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας για όλους τους χρήστες της θάλασσας, συμπεριλαμβανομένης της ναυτιλίας».
Ωστόσο, ο ECSA εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για το γεγονός ότι η Επιτροπή φαίνεται αποφασισμένη να επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής του κανονισμού για την ανακύκλωση πλοίων πριν από την ορθή αξιολόγηση της ισχύουσας νομοθεσίας και την εκτίμηση των επιπτώσεων. Μια τέτοια ανακοίνωση δεν φαίνεται να βασίζεται σε αποδεικτικά στοιχεία, αντιβαίνει στην αρχή της βελτίωσης της νομοθεσίας της Επιτροπής και δημιουργεί αβεβαιότητα για τους φορείς εκμετάλλευσης.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter