Σαβ04272024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Πρόταγμα ο ΟΛΠ στις ιδιωτικοποιήσεις

OLP 6565

Με πρόταγμα την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών και ιδιαίτερα του ΟΛΠ όσον αφορά στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων, που παραμένει εκ των προαπαιτούμενων, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να συγκληθεί την Τετάρτη( Μ. Τετάρτη των καθολικών) Eurogroup Working Group πιθανότατα μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η εξελίξεις για τον ΟΛΠ, που δρομολογήθηκαν από τις δηλώσεις Δραγασάκη, παρά τις όποιες αντιδράσεις εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου, φαίνεται πως είναι μη αναστρέψιμες καθώς η κυβέρνηση προσδοκά αφ ενός και οικονομική στήριξη από το Πεκίνο και αφ εταίρου των κέντρων των Βρυξελλών που εμμένουν στο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων ως εκ των βασικών μεταρρυθμίσεων που πρέπει να προβεί η κυβέρνηση.

Άλλωστε όπως μετέδωσε το Dow Jones Newswires η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ (λιμένων) συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που παρουσιάζει προς τους πιστωτές η κυβέρνηση, εικάζεται και το ύψος του τιμήματος που προσδοκάται ενώ σημειώνεται η «φιλολογία» που έχει αναπτυχθεί από αντικρουόμενες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών.

Όποιο και αν είναι το σκηνικό, γύρω από το εν λόγω θέμα, γεγονός παραμένει ότι τα μηνύματα δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα, καθώς οι διαπραγματεύσεις προχωρούν αργά, και πιθανότατα με εντάσεις, κάτι που εκ των πραγμάτων αυξάνει το βαθμό δυσκολίας στην κυβερνητική προσπάθεια για άμεση επίτευξη συμφωνίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις κύκλων που επικαλείται το ΑΠΕ, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το έκτακτο Eurogroup θα συγκληθεί εντός της εβδομάδας θεωρώντας πιθανότερο, το Eurogroup να συγκληθεί μετά τις αργίες του Πάσχα των Καθολικών που προηγείται μια εβδομάδα του Ορθόδοξου.

Δηλαδή μετά τη Δευτέρα 6 Απριλίου στην Μ. Εβδομάδα των Ορθοδόξων. Να σημειωθεί ότι στις 8 Απριλίου (Μεγάλη Τρίτη), ο ΟΔΔΗΧ θα διενεργήσει δημοπρασία εντόκων γραμματίων για το «ρολάρισμα» τίτλων που λήγουν στις 14 Απριλίου ενώ στις 9 Απριλίου υπάρχει το «ορόσημο» των περίπου 450 εκατ. ευρώ της δόσης προς το ΔΝΤ. Εκ των γεγονότων η δήλωση Δραγασάκη ,ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα προχωρήσει η υπόθεση ΟΛΠ , οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αποτελεί μήνυμα προς την Κίνα για χρηματοδοτική στήριξη και όχι μόνο.

Υπό το βαρύ κλίμα, το οποίο περιγράφουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία συνεδριάζει σε λίγο το κυβερνητικό συμβούλιο, όπου μεταξύ των άλλων εκτιμάται ότι δεν αποκλείεται να διαμορφωθεί «κοινή γραμμή» αναφορικά με το θέμα των αποκρατικοποιήσεων. Το οποίο και όπως προαναφέρθηκε συμπεριλαμβάνεται, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ (λιμένων) καθώς οι διαγωνισμοί βρίσκονται στη δεύτερη τους φάση.

Σε όλους τους τόνους πάντως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει γνωστό ότι δεν πρόκειται να λάβει υφεσιακού χαρακτήρα μέτρα γεγονός που προσδιορίζει τα λιμάνια καθώς και στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων απαντάνε και δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του απλού πολίτη που βιώνει ούτως ή άλλως τις συνέπειες της κρίσεως.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter