Πεμ04252024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Νέα πρόταση Γ. Ανωμερίτη: Placement μέσω της τιτλοποίησης μελλοντικών εσόδων. Για πολλοστή φορά απορρίπτει την λύση της ιδιωτικοποίησης ΟΛΠ

anomeritis-11

Άμεσα έσοδα ύψους 500 εκατ. ευρώ για το Δημόσιο υποστηρίζει ότι μπορεί να αποφέρει ένα placement του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά (ΟΛΠ) μέσω της τιτλοποίησης των μελλοντικών εσόδων του, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΠ κ. Γιώργος Ανωμερίτης.

Ο κ. Ανωμερίτης, όπως έγινε γνωστό, έχει ήδη προωθήσει την σχετική πρόταση του προς το ΤΑΙΠΕΔ, επισημαίνοντας ότι ανάλογο σενάριο θα μπορούσε να ισχύσει και για τον Οργανισμό Λιμένα Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ).

Με τον τρόπο αυτό όπως υποστηρίζει ο κ. Ανωμερίτης το Δημόσιο μπορεί και να αντλήσει έσοδα, αλλά ταυτόχρονα και να διατηρήσει τον έλεγχο του 51%.

Κατ' αρχάς, προτείνει την πώληση του 23% των μετοχών των ΟΛΠ Α.Ε. και ΟΛΘ Α.Ε., είτε μέσω ΧΑΑ, είτε ως πακέτου, με δικαιώματα μειοψηφίας, σε επενδυτές.

Η πώληση αυτή εκτιμάται ότι θα αποφέρει άμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ
160 εκατ., ενώ παράλληλα θα διατηρηθεί υπό τον δημόσιο έλεγχο το 51% των μετοχών τους.

Δεύτερον, προτείνει την παράλληλη τιτλοποίηση εγγυημένων εσόδων από παραχωρήσεις ή έκδοση μετατρέψιμων ομολόγων.

«Με βάση τις οικονομικές εκθέσεις που υπάρχουν, είπε ο κ. Ανωμερίτης σε πρόσφατη ομιλία του, «η καθαρή παρούσα αξία των παραχωρηθέντων στοιχείων από τον ΟΛΠ ανέρχεται μεταξύ 678 και 1.013 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει», συνέχισε, «δυνητικό ελάχιστο έσοδο από 231 έως 336 εκατ. ευρώ για το απαισιόδοξο σενάριο, με ποσοστό πωληθέντος εγγυημένου εσόδου 60% και συντελεστή προεξόφλησης 11%».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Ανωμερίτης, πρότεινε τιτλοποίηση μόνον του 60%, «ώστε», όπως είπε, «να μην υπονομευτεί η κερδοφορία της εισηγμένης».Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι ήδη η νέα πρόταση του κ. Ανωμερίτη προωθήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ προς την Τράπεζα της Ελλάδος για αξιολόγηση και έλεγχο των νούμερων που δίνει.

 

 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter