Τετ10092024

Last updateΤετ, 09 Οκτ 2024 6pm

"Wat mutt, dat mutt"…

0hamburg

Με τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού να γίνονται όλο και πιο διασυνδεδεμένες, η ναυτιλιακή βιομηχανία πρέπει να εξελιχθεί, προωθώντας στενότερη συνεργασία και αγκαλιάζοντας τεχνολογίες αιχμής. Το μήνυμα από τη Παγκόσμια Διάσκεψη Λιμένων IAPH 2024 στο Αμβούργο ήταν σαφές. Αυτή είναι η στιγμή για τους ηγέτες της ναυτιλιακής βιομηχανίας και τις λιμενικές αρχές να συναντηθούν ως εταίροι, δουλεύοντας χέρι-χέρι προς ένα κοινό όραμα για το μέλλον. Η επίτευξη φιλόδοξων στόχων, όπως η απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, δεν θα πρέπει να θεωρείται ανταγωνισμός, αλλά έκκληση για συνεργασία, όπου η συλλογική δράση οδηγεί σε πρόοδο για όλους.
Ανοίγοντας το συνέδριο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Λιμενικής Αρχής του Αμβούργου Jens Meier, στο ρόλο του ως Πρόεδρος της IAPH, είχε ήδη λάβει μια σταθερή στάση υποστηρίζοντας τη συνεργασία και την ανάγκη δράσης για τη διαμόρφωση του μέλλοντος των λιμένων και της ναυτιλίας, ή τα δικά του λόγια, "Wat mutt, dat mutt", που σημαίνει "Αυτό που πρέπει να γίνει, πρέπει να γίνει".
Ο Jens Meier ανέδειξε τη σημασία της συνεργασίας στη στροφή προς πιο πράσινες πηγές ενέργειας. Αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία Clean Energy Marine Hubs ως επιτυχημένο παράδειγμα διεθνούς συνεργασίας, με την υποστήριξη αρκετών χωρών. Ο Meier τόνισε την ανάγκη συντονισμένων προσπαθειών μεταξύ λιμένων, κυβερνήσεων και ενδιαφερόμενων μερών της βιομηχανίας για την ανάπτυξη υποδομών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την επανεκπαίδευση του εργατικού δυναμικού για νέα καύσιμα. Για τον Meier, η συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας για την πλοήγηση στις πολυπλοκότητες της ενεργειακής μετάβασης.
Επίσης στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε το θέμα της συνδεσιμότητας των λιμένων και οι «πράσινες» τεχνολογίες που σχετίζονται με την μετάβαση της ναυτιλίας και των λιμένων με άξονα το πλαίσιο του ΙΜΟ. Ο Esben Poulsson πρόεδρος της ειδικής ομάδας CEM Hubs Industry Taskforce και πρώην πρόεδρος του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου τόνισε την ανάγκη για ισχυρότερη ηγεσία και ταχύτερες ρυθμιστικές αλλαγές στο πλαίσιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ). Ενώ αναγνώρισε τη στρατηγική κατεύθυνση του ΙΜΟ, εξέφρασε ανησυχίες για τον αργό ρυθμό της ρυθμιστικής προόδου πριν από τον διορισμό του Arsenio Dominguez από τον σημερινό Γενικό Γραμματέα. Τόνισε τη σημασία της συνεργατικής διακυβέρνησης, αναφέροντας το πλαίσιο «Δίκαιης Μετάβασης» και τον ρόλο των πράσινων διαδρόμων στην προώθηση της συνεργασίας σε ολόκληρο τον κλάδο για την υποστήριξη της βιωσιμότητας και της ευημερίας των ναυτικών.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter