Κυρ04282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Το 2023, το 41% των επαγγελματιών λιμένων που συμμετείχαν στο έργο του ESPO ήταν γυναίκες

0ESPO

Το 2023, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου και των τεχνικών επιτροπών του ESPO, οι γυναίκες αντιπροσώπευαν το 41% των επαγγελματιών λιμένων που συμμετείχαν στις συναντήσεις. Πρόκειται για ελαφρώς υψηλότερο επίπεδο σε σύγκριση με το ποσοστό των γυναικών που συμμετείχαν το 2022, το οποίο ήταν 38%.

Από τότε που ο ESPO άρχισε να παρακολουθεί την ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων στις εσωτερικές συνεδριάσεις του το 2018, το ποσοστό των γυναικών που συμμετέχουν αυξάνεται, μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους.

Η Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία είναι το όργανο χάραξης πολιτικής του οργανισμού, παρακολούθησε κατά μέσο όρο 34% γυναίκες το 2023. Πρόκειται για τον ίδιο αριθμό με το 2022. Η Γενική Συνέλευση σημείωσε μικρή αύξηση της συμμετοχής των γυναικών το 2023, με 37% γυναίκες συμμετέχοντες.

Μια πιο προσεκτική ματιά στα αποτελέσματα των διαφόρων τεχνικών επιτροπών αποκαλύπτει ότι αρκετές επιτροπές ESPO σημείωσαν αύξηση του ποσοστού των γυναικών που συμμετείχαν στις συνεδριάσεις το 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Το επίπεδο συμμετοχής των γυναικών είναι το υψηλότερο στην Επιτροπή Βιώσιμης Ανάπτυξης, όπου 6 στους 10 συμμετέχοντες ήταν γυναίκες το 2023 (61%). Πέρυσι, περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες στο Δίκτυο Κρουαζιερόπλοιων και Λιμένων του ESPO (54%) ήταν γυναίκες. Η Επιτροπή Οικονομικής Ανάλυσης και Στατιστικής είχε 40% γυναικεία συμμετοχή το 2023, που είναι αύξηση σε σύγκριση με το 2022 (30%). Πέρυσι, περισσότερο από το ένα τρίτο των συμμετεχόντων (38%) στις Επιτροπές Διευκόλυνσης του Εμπορίου, Τελωνείων και Ασφάλειας και Θαλάσσιων Υποθέσεων ήταν γυναίκες. Με αυτό το σκορ, η επιτροπή διπλασιάζει τη γυναικεία συμμετοχή της -το 2022 μόνο το 19% ήταν γυναίκες- και την φέρνει στο επίπεδο των άλλων επιτροπών.

Η Επιτροπή Γαλάζιας Ανάπτυξης και Ενέργειας έχασε το 2023 την ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων. Αυτή η επιτροπή είχε καλύτερες επιδόσεις το 2022 με το 51% των συμμετεχόντων στη συνάντηση να είναι γυναίκες. Ωστόσο, με γυναικεία συμμετοχή 41% εξακολουθεί να βαθμολογείται αρκετά καλά. Επίσης, η Επιτροπή Διακυβέρνησης και Διαχείρισης σημείωσε ελαφρώς χαμηλότερη βαθμολογία το 2023 με 33% γυναικεία εκπροσώπηση. Η Επιτροπή Συνδυασμένων Μεταφορών, Logistics &; Βιομηχανίας σημείωσε μείωση της συμμετοχής των γυναικών από 37% το 2022 σε 32% το 2023.

Εξετάζοντας τη γραμματεία του ESPO, από το 2023, 7 από τα 9 άτομα που εργάζονται στο Ευρωπαϊκό Λιμενικό Μέγαρο είναι γυναίκες. Η γραμματεία διευθύνεται επίσης από μια γυναίκα, την Isabelle Ryckbost, από το 2013. Από τις εννέα τεχνικές επιτροπές και δίκτυα ESPO, τρεις προεδρεύονται επί του παρόντος από γυναίκες.

«Οι λιμένες στην Ευρώπη είναι επί του παρόντος πολύ δραστήριοι ως εταίροι στην ενεργειακή και πράσινη μετάβαση της Ευρώπης. Είναι ενδιαφέρον να διαπιστώνουμε ότι οι επιτροπές που ασχολούνται με αυτά τα σημαντικά θέματα έχουν πολύ καλές επιδόσεις όσον αφορά τη συμμετοχή των γυναικών. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι το ποσοστό των γυναικών που συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση και στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του ESPO παραμένει σταθερό, αν όχι αυξάνεται ελαφρώς», λέει ο πρόεδρος του ESPO Zeno D'Agostino.

Από το 2018, ο ESPO παρακολουθεί την ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων μέσω της αποτελεσματικής συμμετοχής των επαγγελματιών του λιμένα στις διάφορες συνεδριάσεις του οργανισμού. Τα αποτελέσματα αυτής της παρακολούθησης δημοσιεύονται κάθε χρόνο με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας. Ο ESPO είναι επίσης ένα από τα ιδρυτικά μέλη της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Γυναίκες στις μεταφορές – Πλατφόρμα της ΕΕ για αλλαγή», που ξεκίνησε το 2017.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter