Δευ04292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

«Μαρτυριάρες» γερανογέφυρες…

0koyti

Στοιχεία θρίλερ με δόσεις κατασκοπείας προσλαμβάνει η υπόθεση των γερανογεφυρών που βρίσκονται εγκατεστημένες σε Αμερικανικά λιμάνια και οι οποίες έχουν «κατηγορηθεί» ότι μεταδίδουν στοιχεία των κινήσεων.

Εδώ και αρκετούς μήνες το θέμα της προέλευσης των γερανογεφυρών και της «πιθανότητας ελέγχου» τους από την Κίνα απασχολεί τα αμερικανικά μμε, αλλά και την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Νερό στο μύλο των συζητήσεων έριξε δημοσίευμα της Wall Street Journal σύμφωνα με το οποίο το House Homeland Security Committee ανακάλυψε ένα μοτίβο ύποπτων εγκαταστάσεων συσκευών στις κινεζικής κατασκευής γερανογέφυρες που βρίσκονται διάσπαρτοι σχεδόν σε κάθε αμερικανικό λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων. Η έρευνα της επιτροπής σχετικά με τις κινεζικές απειλές για την αμερικανική θαλάσσια ασφάλεια έχει αποκαλύψει δεκάδες γερανούς με προηγουμένως άγνωστα κυψελοειδή μόντεμ συνδεδεμένα στα ηλεκτρονικά τους συστήματα, χωρίς ωστόσο να έχει ξεκαθαριστεί ο ρόλος των συσκευών αυτών. Η διοίκηση ασφάλειας κυβερνοχώρου της ακτοφυλακής των ΗΠΑ έχει δηλώσει προηγουμένως ότι έχει βρει σκόπιμα σημεία ευπάθειας για χάκερ στα λειτουργικά συστήματα αυτών των γερανών. Η κυβέρνηση Μπάιντεν εκτιμά ότι οι κινεζικοί γερανοί αποτελούν τόσο σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο που είναι πρόθυμη να επενδύσει δισεκατομμύρια στην αποκατάσταση μιας αμερικανικής επιλογής αντικατάστασης.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Φεβρουαρίου με διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δίνεται η εξουσία στο Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και στην Ακτοφυλακή των ΗΠΑ για την ενίσχυση της θαλάσσιας ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Με βάση το διάταγμα το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας κατευθύνεται στην αντιμετώπιση των θαλάσσιων απειλών στον κυβερνοχώρο, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού προτύπων ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Η USCG έχει την εξουσία να ανταποκρίνεται σε κακόβουλη δραστηριότητα στον κυβερνοχώρο, συμπεριλαμβανομένης της εξουσίας να «ελέγχει τις κινήσεις των σκαφών που παρουσιάζουν γνωστή ή ύποπτη απειλή στον κυβερνοχώρο». Θεσπίζει επίσης την υποχρεωτική αναφορά συμβάντων στον κυβερνοχώρο ή ενεργών απειλών στον κυβερνοχώρο. Αυτό περιλαμβάνει απειλές για σκάφη, λιμάνια, λιμάνια ή εγκαταστάσεις στην προκυμαία.
Οι συζητήσεις για τις γερανογέφυρες και την προέλευσή τους είχε επίσης φέρει στην δημοσιότητα τότε το γεγονός ότι στις ΗΠΑ δεν κατασκευάζονται τέτοιες γερανογέφυρες με το 80% των γερανογεφυρών που χρησιμοποιούνται σε περισσότερα από 100 λιμάνια να έχουν κατασκευαστεί την ZPMC, μια εταιρεία με έδρα την Κίνα. Η AAPA, που έχει απορρίψει τα σενάρια κατασκοπίας από τις γερανογέφυρες, τόνισε ότι η κινεζική εταιρεία έχτισε το προβάδισμά της όντας ο μόνος μεγάλος κατασκευαστής μεγάλων γερανογεφυρών καλώντας το Κογκρέσο των ΗΠΑ να επικεντρωθεί στις προσπάθειες για την επιστροφή της κατασκευής γερανών στις ΗΠΑ ως μέσο υποστήριξης της αμερικανικής βιομηχανίας και των λιμένων.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter