Δευ04292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ο ESPO χαιρετίζει την αναγνώριση και υποστήριξη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για τον στρατηγικό ρόλο των ευρωπαϊκών λιμένων

espo 000

Χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε επίσημα την έκθεση Berendsen, μια έκθεση πρωτοβουλίας σχετικά με την «οικοδόμηση μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής στρατηγικής για τους λιμένες».


Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Θαλάσσιων Λιμένων (ESPO) χαιρετίζει θερμά την αναγνώριση και τη στήριξη του Κοινοβουλίου για τον στρατηγικό και ζωτικό ρόλο που διαδραματίζουν οι λιμένες της Ευρώπης για την ευρωπαϊκή κοινωνία και οικονομία. Το κείμενο που ψηφίστηκε καταδεικνύει επίσης την καλή κατανόηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι λιμένες και των υψηλών επενδυτικών αναγκών που έχουν οι λιμένες για να είναι σε θέση να διαδραματίσουν τον πιο ολοκληρωμένο και κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν σήμερα.
Εκτός από τις πύλες της Ένωσης προς τον κόσμο, τους κόμβους εφοδιαστικής και τους βιομηχανικούς συνεργατικούς σχηματισμούς, οι λιμένες της Ευρώπης αποτελούν ενεργειακούς κόμβους. Όπως έχει αποδειχθεί τα τελευταία δύο χρόνια, οι λιμένες διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και ταυτόχρονα διευκολύνουν, ακόμη και επιταχύνουν την ενεργειακή μετάβαση. Οι λιμένες χρειάζονται μεγάλες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις για να αναλάβουν όλες αυτές τις ευθύνες και να συνεχίσουν να αναπτύσσονται.
Στο σημερινό γεωοικονομικό και γεωπολιτικό πλαίσιο, είναι σαφές ότι ο στρατηγικός ρόλος των λιμένων αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία. Η Ευρώπη χρειάζεται ισχυρούς λιμένες και σταθερές αλυσίδες εφοδιασμού στον πυρήνα της. Ως εκ τούτου, ο ESPO υποστηρίζει την έκκληση του Κοινοβουλίου για περαιτέρω εναρμόνιση των μέτρων για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της προστασίας των υποδομών ζωτικής σημασίας της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων των λιμένων. Οι λιμένες προσβλέπουν εν προκειμένω στην πρόταση αναθεώρησης του ισχύοντος κανονισμού για τις άμεσες ξένες επενδύσεις, ο οποίος πρόκειται να δημοσιευθεί την επόμενη εβδομάδα. Όσον αφορά τον ESPO, η επανεξέταση αυτή θα πρέπει να υποχρεώνει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να εφαρμόζουν σύστημα ελέγχου των άμεσων ξένων επενδύσεων και να διενεργούν ελέγχους με πιο εναρμονισμένο τρόπο. Αυτό αναμένεται να ενισχύσει τους αναγκαίους ισότιμους όρους ανταγωνισμού εντός της Ευρώπης και να συμβάλει σε μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου για τους δυνητικούς επενδυτές που επιδιώκουν να επενδύσουν σε ευρωπαϊκούς λιμένες. Ο ESPO χαιρετίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι η έκθεση υπογραμμίζει τη σημασία ενός σταθερότερου επενδυτικού κλίματος και προβλεψιμότητας στις αξιολογήσεις των επενδύσεων.
Ο ESPO χαιρετίζει επίσης την εστίαση του Κοινοβουλίου στο να θέσει την ανταγωνιστικότητα των λιμένων της Ευρώπης στο προσκήνιο, η οποία συνοδεύεται από ορισμένα σημαντικά μηνύματα. Το Κοινοβούλιο ζητεί στήριξη για τον ρόλο των λιμένων στην ενεργειακή μετάβαση, ιδίως όσον αφορά την ανάπτυξη υποδομών υδρογόνου στους λιμένες, καθώς και την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης. Ζητεί επίσης να αποφευχθεί η διαρροή άνθρακα και επιχειρήσεων, να αποφευχθεί ο υπερβολικός διοικητικός φόρτος, να ενισχυθούν οι συνδέσεις της ενδοχώρας από και προς τους λιμένες, καθώς και να παρασχεθούν ειδικά λιμενικά κονδύλια στο πλαίσιο της διευκόλυνσης «Συνδέοντας την Ευρώπη».
Συνολικά, ο ESPO πιστεύει ότι η έκθεση αυτή θα πρέπει να προετοιμάσει το έδαφος για μια προσέγγιση που θα διασφαλίζει μια δίκαιη ισορροπία μεταξύ της ενίσχυσης της ασφάλειας και της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης, αφενός, και της διασφάλισης ενός ανοικτού εμπορίου και ελκυστικού επενδυτικού περιβάλλοντος και της ανθεκτικότητας ισχυρών αλυσίδων εφοδιασμού που είναι ζωτικής σημασίας για την κοινωνία και την οικονομία της Ευρώπης, αφετέρου.
Isabelle Ryckbost, Γενική Γραμματέας του ESPO τόνισε ότι: «αυτή η έκθεση του Κοινοβουλίου είναι ένα ισχυρό έγγραφο. Έρχεται την κατάλληλη στιγμή. Οι λιμένες στην Ευρώπη βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο. Τόσο στον παραδοσιακό τους ρόλο ως πυλών προς το εμπόριο και κόμβων στις αλυσίδες εφοδιασμού, όσο και στους νέους ρόλους τους ως καταλύτες των σημαντικών μεταβάσεων της Ευρώπης, οι λιμένες διαδραματίζουν ολοένα και πιο στρατηγικό και κρίσιμο ρόλο. Αυτό μπορεί να είναι βιώσιμο μόνο εάν υπάρχει μια πολιτική στήριξης που να είναι σταθερή, να παρέχει βεβαιότητα και να στηρίζει τους λιμένες ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικοί, μεταξύ άλλων έναντι λιμένων εκτός Ευρώπης. Για εμάς, η υποστήριξη και η δυνατότητα των λιμένων να διατηρήσουν τον σημαντικό ρόλο τους, να προετοιμαστούν και να «οικοδομήσουν» για τους νέους ρόλους τους στην επίτευξη των φιλοδοξιών της Ευρώπης είναι η καλύτερη δυνατή λιμενική στρατηγική.»
Τέλος, ο ESPO τονίζει τη σημασία της εφαρμογής της νομοθεσίας που έχει θεσπιστεί τα τελευταία χρόνια. Οι λιμένες στην Ευρώπη συνεργάζονται με πολλές νέες (ευρωπαϊκές) νομοθετικές πρωτοβουλίες, ιδίως από το 2017, από τον κανονισμό για τις λιμενικές υπηρεσίες και τον αναθεωρημένο γενικό κανονισμό απαλλαγής κατά κατηγορία έως τον κανονισμό για τις άμεσες ξένες επενδύσεις, τον κανονισμό για τις στρεβλωτικές ξένες επιδοτήσεις, την οδηγία για την ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών, τον κανονισμό για τις κρίσιμες οντότητες και τους σχετικούς πυλώνες της δέσμης προσαρμογής στον στόχο του 55 %. Για τον ESPO, είναι πλέον σημαντικό να διασφαλιστεί ότι οι κανόνες αυτοί εφαρμόζονται επαρκώς, ότι σημειώνεται πρόοδος όσον αφορά την επίτευξη των φιλοδοξιών, πριν από τη δρομολόγηση αναθεωρήσεων και τη λήψη πρόσθετων μέτρων. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter