Δευ04292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Στο THEMIS 5.0 μετέχει το λιμάνι της Βαλένθια

0valencia port

Το έργο THEMIS 5.0 πραγματοποίησε χθες την εναρκτήρια συνάντησή του στην Αθήνα, μια πρωτοβουλία της οποίας απώτερος στόχος είναι να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο όλοι αλληλεπιδρούμε και αντιλαμβανόμαστε την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI).
Το έργο, με επικεφαλής την ιταλική εταιρεία τεχνολογίας, Maggioli, και στο οποίο συμμετέχει το Ίδρυμα Valenciaport, έχει συνολικό προϋπολογισμό σχεδόν 3 εκατομμυρίων ευρώ που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Horizon Europe και τελεί υπό τη διαχείριση του UK Research and Innovation (UKRI).
Το Fundación Valenciaport θα συμμετάσχει ενεργά στο έργο μέσω της ανάλυσης απαιτήσεων και της εννοιολογικής μοντελοποίησης του οικοσυστήματος, της δημιουργίας αρχών και μεθοδολογιών για ανθρωποκεντρική ανάπτυξη και της ανάπτυξης πιλοτικού προγράμματος στο λιμάνι της Βαλένθια.
Το THEMIS 5.0 θα παρέχει στους ανθρώπους εργαλεία για την αξιολόγηση της αξιοπιστίας των λύσεων AI προκειμένου να βελτιωθούν αυτά τα συστήματα.
Συγκεκριμένα, το THEMIS προτείνει ένα chatbot ή εκπαιδευτικό συνομιλητή που θα καθοδηγεί τους χρήστες στη διαδικασία αξιολόγησης λύσεων AI, φέρνοντας σε επαφή προγραμματιστές, παρόχους και χρήστες και δίνοντάς τους τη δυνατότητα να δημιουργήσουν από κοινού υπεύθυνα, ηθικά και αξιόπιστα συστήματα.
Η προσέγγιση αυτή συνάδει με τη δέσμευση της Ευρώπης να προωθήσει πρωτοποριακή, κοινωνικά υπεύθυνη, ηθική και βιώσιμη καινοτομία.
Οι κύριοι στόχοι του THEMIS 5.0 περιλαμβάνουν την αύξηση της διαφάνειας, την απομυθοποίηση των αλγορίθμων AI και τη διευκόλυνση των χρηστών να κατανοήσουν πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις AI.
Επιπλέον, επιδιώκει να προωθήσει τη λογοδοσία ενθαρρύνοντας τους χρήστες να αμφισβητούν τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και να εντοπίζουν προκαταλήψεις και προβληματικές πτυχές.
Επιδιώκει επίσης να μεγιστοποιήσει την εξατομίκευση και τη δεοντολογική ενσωμάτωση, επιτρέποντας στους χρήστες να ενσωματώσουν τις αξίες και τους κανόνες τους σε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, γεγονός που δημιουργεί εξατομικευμένες εμπειρίες και διασφαλίζει ότι η τεχνητή νοημοσύνη συμμορφώνεται με τα δεοντολογικά τους πρότυπα.
Τέλος, το THEMIS 5.0 επιδιώκει να προωθήσει τη συνεχή βελτίωση παρέχοντας στους προγραμματιστές και τους προμηθευτές πολύτιμες πληροφορίες που τους επιτρέπουν να βελτιώσουν και να βελτιώσουν τις λύσεις AI.
Η Χαρά Στεφάνου, συντονίστρια του έργου Maggioli, δήλωσε: «Το THEMIS 5.0 είναι ένα πρωτοποριακό έργο που αποτελεί ένα τεράστιο βήμα προς μια πιο διαφανή και αξιόπιστη τεχνητή νοημοσύνη.
«Επιτρέποντας στους χρήστες να συμμετέχουν ενεργά στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για την τεχνητή νοημοσύνη, τους δίνουμε τα εργαλεία για να διαμορφώσουν την τεχνητή νοημοσύνη σύμφωνα με τις αξίες και τις προσδοκίες τους».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter