Παρ05032024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

«Έμφραγμα» στην εφοδιαστική- Συνεχίζει τις κινητοποιήσεις η ΕΝΕΔΕΠ (UPD)

0Containers stacked

Την συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων αποφάσισε νωρίτερα η έκτακτη γενική συνέλευση των μελών της ΕΝΕΔΕΠ παρά το γεγονός των αλλεπάλληλων αποφάσεων του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιώς που έκρινε παράνομες και καταχρηστικές τις δύο προηγούμενες 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Με 36 πλοία στη ράδα η απειλή να υποστεί «έμφραγμα» η ελληνική εφοδιαστική και συνακόλουθα να υπάρξουν αλυσιδωτές επιπτώσεις και στα άλλα λιμάνια που τα πλοία που βρίσκονται σε αναμονή θα έπρεπε να έχουν ήδη «πιάσει» κατά την εκτέλεση της «λούπας» τους είναι επίσης ορατές. Η κλιμάκωση της κινητοποίησης καθιστά πλέον επιτακτική την αναγκαιότητα υλοποίησης των προταθέντων από τις παραγωγικές τάξεις και τους χρήστες των λιμενικών εγκαταστάσεων που πλέον έχουν , μετά την αποψινή τροπή, «στρέψει το βλέμμα» προς την ηγεσία του ΥΝΝΠ την παρέμβαση της οποίας ήδη έχουν ζητήσει.

Κρίσιμες ώρες για το λιμάνι του Πειραιά- Παράνομη και η σημερινή κινητοποίηση

Με την σημερινή 24ωρη απεργία που εξήγγειλε το Εργατικό Κέντρο Πειραιά στις εγκαταστάσεις της PCT SA προς κάλυψη της κινητοποίησης της της ΕΝΕΔΕΠ να κηρύσσεται από το Πρωτοδικείο Πειραιά παράνομη και καταχρηστική, όπως και η χθεσινή κινητοποίηση, οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες για την επαναλειτουργία των προβλητών δύο και τρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΝΕΔΕΠ προχωρά σε έκτακτη γενική συνέλευση προκειμένου να αποφασίσει τα επόμενα βήματα της.

Αρρυθμίας συνέχεια... στον Πειραιά- 36 πλοία στη ράδα

Τριανταέξι πλοία (23 feeder και 13 mother με 40.000 κινήσεις) «συνωστίζονται» έξω από το λιμάνι του Πειραιά αναμένοντας να εξυπηρετηθούν στους προβλήτες δύο και τρία της PCT SA ενώ ήδη τρία πλοία οι εταιρίες των οποίων ενημερώθηκαν για την κατάσταση που επικρατεί παρέκαμψαν ήδη τον Πειραιά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κύκλων των χρηστών των λιμενικών εγκαταστάσεων και εφ’ όσον οι προβλήτες επανέλθουν στην ενεργό δράση θα απαιτηθεί χρονικό διάστημα δεκαπενθημέρου και πλέον για να εξομαλυνθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τις κινητοποιήσεις της ΕΝΕΔΕΠ που είναι ο ένας από τους δύο συνδικαλιστικούς φορείς που εκφράζουν τους εργαζόμενους λιμενεργάτες στην PCT SA. Χθες βράδυ με την ανακοίνωση της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά, που έκρινε την κινητοποίηση παράνομη διατάσσοντας την μη συνέχισή της, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά προκήρυξε άμεσα στάση εργασίας παρέχοντας κάλυψη μέχρι τις 23.59 χθες και νέα 24ωρη κινητοποίηση η οποία είναι σε εξέλιξη σήμερα. Χθες στο πλαίσιο σύσκεψης που συγκάλεσε το Ε.Β.Ε.Π. με πρωτοβουλία του προέδρου του κ. Β. Κορκίδη οι εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους καθώς οι κινητοποιήσεις αναδιαμορφώνουν επι τα χείρω την κατάσταση στην αγορά η οποία ήδη «βρίσκεται πίσω» χρονικά στο ρυθμό εφοδιασμού της δεδομένης της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί στην παγκόσμια εφοδιαστική. Εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο ήδη βρίσκεται προ μιας έκρυθμης κατάστασης με τους εξαγωγείς να κάνουν λόγο για «καταστροφική εξέλιξη» και τους εισαγωγείς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ελλείψεις στην αγορά αλλά και αύξηση τιμών σε εισαγόμενα αγαθά και εποχικά προϊόντα τα οποία τώρα παραμένουν παγιδευμένα είτε στα πλοία που παραμένουν έξω από τον Πειραιά, είτε εντός του λιμένα ή έχουν ανακατευθυνθεί σε άλλα γειτονικά λιμάνια με ότι αυτό συνεπάγεται για το επιπρόσθετο κόστος μεταφοράς.
Χθες Ε.Β.Ε.Π., Δ.Ν.Ε. και Ε.Σ.Π. με επιστολές τους στην ηγεσία του ΥΝΝΠ ζήτησαν την παρέμβαση της για την έναρξη διαλόγου και την αποκλιμάκωση της κινητοποίησης με το Ε.Β.Ε.Π. να τονίζει μεταξύ άλλων ότι «Σε μία κρίσιμη χρονικά συγκυρία όπου η μεταποίηση μετά βίας προμηθεύεται τις πρώτες ύλες, η αγορά τα εποχικά είδη της εορταστικής περιόδου και οι εξαγωγείς προσβλέπουν στην «δίψα» των ευρωπαϊκών, και όχι μόνο, αγορών για προϊόντα αποτελεί «επικίνδυνη πολυτέλεια» ο προσωρινός αποκλεισμός του εμπορικού τμήματος του λιμένος Πειραιώς». Το Ε.Β.Ε.Π. ήταν και παραμένει υπέρμαχος ενός καλόπιστου διαλόγου μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών για την εξεύρεση λύσεων κοινής αποδοχής με βασική προϋπόθεση την διαφύλαξη της συνεχούς και απρόσκοπτης λειτουργία των λιμενικών εγκαταστάσεων. Ιδιαίτερα τώρα σε μια συγκυρία όπου ήδη η αγορά βρίσκεται αντιμέτωπη με την έντονο «κυματισμό» της εφοδιαστικής και την εισαγόμενη ανατίμηση σε πρώτες ύλες και αγαθά εξ αιτίας των άνευ προηγουμένου επιβαρύνσεων στο κόστος των μεταφορών».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter