Σαβ04272024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Σεναριολογία για το επιλιμένιο

olp 987

Ενώ στο data room προς ενημέρωση των επενδυτών βρίσκεται από χθες η σύμβαση παραχώρησης (master concession) του ΟΛΠ νέα σενάρια για την τύχη του εξαιρεθέντος επιλιμένιου μετώπου κυκλοφόρησαν είδη.

Αν και από τα μέχρι σήμερα γνωστά στοιχεία στο σχεδιασμό περιλαμβάνεται η αύξηση του ποσοστού εσόδων που καταβάλλει ο ΟΛΠ από το 2% στο 3,5% το οποίο και θα οδεύσει στους δήμους του επιλιμένιου οι συζητήσεις για την «επόμενη ημέρα» και δη για την αξιοποίηση του ήδη έχουν ξεκινήσει.

Να σημειωθεί ότι εντός της τελευταίας εικοσαετίας... και πλέον το φώς της δημοσιότητας είδαν διάφοροι σχεδιασμοί για την ανάπτυξη του μετώπου με τελευταία εκείνη περί της ανάπτυξης μαρίνας για την υποδοχή και εξυπηρέτηση mega yacht.

Ωστόσο η «κοινή κατάληξη» όλων αυτών των κατά καιρούς παρουσιασθέντων σχεδιασμών ήταν ότι η υλοποίησή τους απαιτούσε σοβαρά κονδύλια.

Τα οποία ουδέποτε στην εν λόγω χρονική διαδρομή ευρέθησαν , καθώς έφταναν σε δυσθεώρητα ύψη, με τις δημοτικές αρχές απλά να περιορίζονται στο αίτημα της ανάπτυξης του χώρου υπέρ των δημοτών τους. Αίτημα, που κατά πληροφορίες δεν συζητήθηκε με τους εν δυνάμει επενδυτές, προ της απαίτησης για εξαίρεση του μετώπου, ως μία εκ των εναλλακτικών λύσεων με αμφίδρομο όφελος.

Μία άλλη διαπίστωση, και μάλλον η πλέον ενδιαφέρουσα, είναι ότι το ενδεχόμενο ανάπτυξης της περιοχής μέσα από ένα ισόρροπο σχέδιο αποτελεί την «τελευταία ευκαιρία» για την ευρύτερη περιοχή να προσελκύσει δραστηριότητες που και αναπτυξιακού χαρακτήρα θα είναι και θέσεις εργασίας, που είναι και το μονίμως αιτούμενο της περιοχής, θα δώσουν.

Με φόντο αυτό, το παραχωρηθέν (από το κράτος) της παραχώρησης στον ΟΛΠ και εν συνεχεία παραχώρησης στους Δήμους αποτελεί απορίας άξιο με ποιος σχεδιασμό θα αναπτυχθεί, ποια κονδύλια και από πού θα δεσμευτούν και με ποιος χρονικό ορίζοντα. Και τούτο καθώς είναι γνωστό ότι η παρέλευση του χρόνου συμπαρασύρει στην απομείωση και τις αξίες και του ευρύτερου χώρου που ανήκει σε ιδιώτες και σε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter