Παρ04262024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Προς επίσπευση χρονοδιαγραμμάτων για ΟΛΠ-ΟΛΘ (;)

olp 56

Σενάριο επίσπευσης των χρονοδιαγραμμάτων αποκρατικοποίησης των ΟΛΠ-ΟΛΘ στο πλαίσιο της προσπάθεια της κυβέρνησης να επιτύχει αφ ενός τα προαπαιτούμενα που θέτουν ως όρο οι θεσμοί και αφ εταίρου να επιτύχει την ανάπτυξη των απαιτούμενων «οικονομικών γεφυρών» κυκλοφορεί από χθες ελέω της συνάντησης σήμερα του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, με τους εκπροσώπους των τεσσάρων θεσμών για το ΤΑΙΠΕΔ.


Να σημειωθεί ότι η αναβολή δύο συζητήσεων τα προηγούμενα 24ωρα έδωσαν αφορμή για την ανάπτυξη σεναρίων αναφορικά με το ΤΑΙΠΕΔ στα οποία και εντάχθηκε και το εν λόγω για τα δύο μεγάλα λιμάνια. Οι θεσμοί έχουν καταγράψει τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί στο συγκεκριμένο θέμα αλλά και την μέχρι τώρα απροθυμία των κυβερνήσεων που προηγήθηκαν αλλά και της σημερινής να τρέξουν ένα θέμα για το οποίο πολύς λόγος έχει γίνει. Τα αρχικά χρονοδιαγράμματα ιδιωτικοποίησης των δύο λιμένων έχουν τεθεί προ πολλού εκτός με το θέμα του ΟΛΘ να παραμένει ανοικτό καθώς, επισήμως τουλάχιστον, υπάρχει προσδιορισμένος ορίζοντας για τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού του ΟΛΠ. Ο οποίος ωστόσο φαίνεται ότι έλαβε νέα παράταση κατά ένα μήνα.
Με τις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας αλλά και την εικόνα που παρουσίασε χθες το ΧΑΑ το θέμα της διασφάλισης των μίνιμουμ, πλέον, εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις καθίσταται μείζονος σημασίας και μάλιστα σε χρονική συγκυρία που διαγράφεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο νέος κύκλος συζητήσεων για το τι θα έπρεπε να έχει γίνει από το ΤΑΙΠΕΔ και ποια μορφή θα είχε αυτό για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα των κινήσεών του και εν μέρει η απεξάρτησή του από το πολιτικό σκηνικό. Στο τελευταίο οι θεσμοί φαίνεται να επιρρίπτουν μεγάλο μέρος της ευθύνης για τις καθυστερήσεις υπολογίζοντας ότι αυτές αποδίδονται στο πολιτικό κόστος που οι κυβερνήσεις θέλησαν να αποφύγουν εις μάτην.
Νωρίτερα πάντως σήμερα θα συζητηθούν, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, τα εργασιακά θέματα. Σημειώνεται ότι όλες οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στον χώρο διαμονής των θεσμών. Θα επακολουθήσει η συνάντηση των δύο κυβερνητικών στελεχών με τους εκπροσώπους των θεσμών, με αντικείμενο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το ΤΑΙΠΕΔ (πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων) και αύριο θα συμβεί μια πρώτη σύνοψη των έως σήμερα διαπραγματεύσεων, με την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου των συζητήσεων. Σύνοψη η σημασία της οποίας εν πολλοίς θα κρίνει και τις πανθομολογούμενες πολιτικές εξελίξεις.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter