Σαβ04272024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Εν αναμονή στίγματος για τις αποκρατικοποιήσεις

euro 5343

Με τις τοποθετήσεις των μεγάλων Οίκων Αξιολόγησης και ειδικά του Moody's περί credit negative για τις ελληνικές τράπεζες λόγω πιέσεων ρευστότητας στην ελληνική αγορά, φαίνεται να επιτείνεται το ενδιαφέρον επενδυτικών οίκων για τα των αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα.

Αν και το συγκεκριμένο θέμα αναμένεται να αποσαφηνιστεί στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, οι διφορούμενες απόψεις του πρόσφατου παρελθόντος δημιουργούν μια άλλη παράμετρο που αποτελεί πρόκληση για τον Πρωθυπουργό, καθώς οι αποκρατικοποιήσεις έχουν συνδεθεί με τη σθεναρή στάση της Τρόικα και του Βερολίνου στο πρότερο διάστημα.

Η αλήθεια είναι ότι η προηγούμενη κυβέρνηση «κατηγορήθηκε» για τις καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις ότι τις έσπρωξε στον χρονικό ορίζοντα όσο μπορούσε γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα τις κρίσιμες αποφάσεις να κληρονομεί η παρούσα υπό τον Τσίπρα κυβέρνηση.

Επί της ουσίας για τα δύο μεγάλα λιμάνια που αναφέρονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έντεκα μεγάλοι επιχειρηματικοί Όμιλοι αναμένουν το στίγμα της κυβέρνησης Τσίπρα στο εν λόγω θέμα της συνέχισης ή μη των διαγωνισμών, καθώς όπως προαναφέρθηκε προβάλει πιεστικό το θέμα της άντλησης εσόδων για τη διατήρηση της ρευστότητας στην αγορά αφενός και αφετέρου της υλοποίησης του κοινωνικού τμήματος του προγράμματος που εξαγγέλθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Τα ερωτήματα που μπαίνουν είναι πολλά πλέον καθώς πρόσφατα είχαν γίνει αναφορές από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για διακρατικές συμφωνίες όσον φορά την αξιοποίηση και των λιμενικών εγκαταστάσεων αλλά και του σιδηροδρομικού δικτύου οιοποίες ωστόσο σύμφωνα με νομικούς κύκλους αντίκειται στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο που διέπει την ΕΕ.

Όπως προαναφέρθηκε τα ερωτήματα είναι πολλά και το θέμα των αποκρατικοποιήσεων εν πολλοίς δεν είναι διόλου απίθανο να συνδεθεί με την «τύχη» των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους της ΕΕ που θα ξεκινήσουν μέσα με βάση τα όσα έχει ανακοινώσει ήδη ο Πρωθυπουργός της χώρας.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter