Σαβ04272024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Τηλεφωνική συνομιλία Σαμαρά - Λι Κετσιάνγκ για COSCO και σιδηρόδρομο

samaras china

Για την επένδυση της COSCO στην Ελλάδα, αλλά και την προοπτική ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων συζήτησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς με τον Κινέζο ομόλογο του κ. Λι Κετσιάνγκ σήμερα το πρωί.

Ο κινέζος Πρωθυπουργός, ενημέρωσε εκ νέου τον κ. Σαμαρά για το έντονο ενδιαφέρον της κινεζικής πλευράς για την ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων, ενώ αναφέρθηκε και στον φιλικό διακανονισμό της COSCO με τον ΟΛΠ Α.Ε. μέσο του οποίου ανοίγει ο δρόμος για την επενδυτική επέκταση του κινεζικού ομίλου στην Ελλάδα.

Όπως είναι φυσικό το ρευστό πολιτικό σκηνικό που βρίσκεται σε εξέλιξη στην χώρα κινητοποιεί τους ξένους επενδυτές οι οποίοι αναζητούν ενημέρωση, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζεται εκ μέρους της κινεζικής πλευράς η οποία ήδη επενδύει στην Ελλάδα μέσο της COSCO.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του TheSeaNation η κυβέρνηση της Κίνας, πέραν των συζητήσεων που έχει με την Ελληνική κυβέρνηση, έχει ήδη ενημερώσει και την αντιπολίτευση για τις προθέσεις της, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν προτίθεται να εγκαταλείψει το επενδυτικό της πλάνο στην Ελλάδα.

Θα πρέπει ωστόσο να επισημανθεί πως μετά την ολοκλήρωση και το φιλικού διακανονισμού μεταξύ COSCO και ΟΛΠ με τον οποίο ανοίγει ο δρόμος για τη νέα επένδυση του κινεζικού ομίλου ύψους 230 εκατ. ευρώ, για την επέκταση του κοντέινερ τέρμιναλ προς δυσμάς ο αρχικός - στρατηγικός - στόχος της Κίνας ως προς την Ελλάδα έχει ήδη επιτευχθεί κατά 80%.

Για να ολοκληρωθεί το μόνο που απαιτείται είναι το Θριάσιο Πεδίο και ένα ισχυρό σιδηροδρομικό δίκτυο που θα συνδέει την Ελλάδα με τις αγορές της κεντρικής Ευρώπης.

Το ενδιαφέρον των κινέζων για τον ΟΛΠ και την πιθανή ιδιωτικοποίηση του είναι πολύ μεταγενέστερο του αρχικού σκοπού έλευσης της COSCO στην Ελλάδα.

Η COSCO αναμφισβήτητα ενδιαφέρεται για το λιμάνι του Πειραιά και θα το διεκδικήσει εφόσον προχωρήσει όπως έχει σχεδιαστεί η ιδιωτικοποίηση του, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να θεωρείτε ως δεδομένο πως ο στρατηγικός της σκοπός έχει ήδη επιτευχθεί.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter