Παρ04262024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Παράνομη μετανάστευση: Ουδέν νεότερο για το κόστος...

lathrometanastes-italia-L

Τι κοινό έχουν Ελλάδα και Ιταλία; Τα αλλεπάλληλα κύματα παράνομων μεταναστών που επιχειρούν να εισέλθουν παντοιοτρόπως από θαλάσσης και το κόστος αντιμετώπισής του φαινομένου. Και οι δύο χώρες έχουν θέσει το θέμα της κάλυψης του υπεραυξημένου κόστους εφαρμογής των μέτρων που επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά μάλλον απάντηση δεν λαμβάνουν .

Αιτία, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το σοκ στο οποίο βρίσκονται τα αρμόδια ευρωπαϊκά κέντρα που αδυνατούν να «συλλάβουν» το μέγεθος των κυμάτων λαθρομετανάστευσης που αντιμετωπίζουν Ελλάδα και Ιταλία αλλά και το εύρος του κοινωνικού αντίκτυπου που προκαλεί η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού μεταναστών στις μικρές νησιωτικές κοινωνίες.

Με τα στοιχεία των πνιγμών και των διασώσεων να αυξάνουν με γεωμετρική πρόοδο είναι απορίας άξιον πως κοινωνικές και άλλες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στα πολιτικά δικαιώματα και τα δικαιώματα των προσφύγων δεν έχουν καταστεί «σύμμαχοι» της Ελλάδα και της Ιταλίας ως προς την άντληση μεγαλύτερων κονδυλίων για τις επιχειρήσεις που πλέον δεν είναι ανάσχεσης αλλά διάσωσης ανθρωπίνων ζωών που εκτίθενται, με ευθύνη των παράνομων διακινητών, σε κινδύνους στη θάλασσα.

Μόλις προ διημέρου η αρμόδια Επίτροπος Σ. Μάλστρομ είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από πρώτο χέρι από τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Μ. Βαρβιτσιώτη και τους αξιωματικούς του ΛΣ για το τι σημαίνουν οι καθημερινές περιπολίες και πόσο μεταξύ των άλλων κοστίζουν. Ωστόσο όπως προαναφέρθηκε το θέμα της αποδέσμευσης μεγαλύτερων πιστώσεων παραμένει ανοικτό.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter