Παρ04262024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Τρία λιμάνια στην σκιά των ΟΛΠ και ΟΛΘ

alexadroupoli-limani-665

Είναι άγνωστο πότε τρία στρατηγικής σημασίας λιμάνια θα κατορθώσουν να βγουν από τη σκιά των εξελίξεων που έχουν δρομολογηθεί αναφορικά με τους ΟΛΠ και ΟΛΘ.

Πρόκειται για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης του Βόλου και της Πάτρας. Τα δύο εξ' αυτών παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη εμπορικών δραστηριοτήτων με την πρωτιά να διεκδικεί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Σύμφωνα με έγκυρους κύκλους, το λιμάνι αυτό θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στις συνδυασμένες μεταφορές, ώστε να παρακάμπτεται για ένα μεγάλο όγκο μονιμοποιημένων φορτίων η διέλευση τους από τα Στενά του Βοσπόρου, καθώς εκεί παρατηρείται αύξουσα κίνηση πλοίων αλλά και προβλημάτων αναφορικά με τις διαδικασίες διέλευσης.

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μέλλεται να συνδεθεί στο διεθνές σιδηροδρομικό δίκτυο, οπότε και θα αποκτήσει ένα ισχυρό έρεισμα για τις προαναφερθείσες διαδικασίες.

Αντίστοιχα ο Βόλος παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς παρέχει πρόσβαση σε βιομηχανίες και βιοτεχνίες που βρίσκονται στη κεντρική Ελλάδα, αλλά παράλληλα μπορεί να αποτελέσει με το λιμάνι της Σμύρνης και όχι μόνο ένα ισχυρό δίπολο το οποίο όμως παραπέμπει στην ανάπτυξη του short sea σε προορισμούς ένθεν κακείθεν του Αιγαίου.

Να σημειωθεί ότι ο Βόλος για μια συναπτή δεκαετία και πλέον παρέμενε στο προσκήνιο εξαιτίας των ανεπιτυχώς όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων προσπαθειών να αποτελέσει ισχυρό δίπολο με λιμάνια της Συρίας για σιδηροδρομικές συνδυασμένες μεταφορές πολύ προ χρονικά της αφύπνισης της Ε.Ε. για συνδυασμένες μεταφορές τρένου-πλοίου και των εν συνεχεία προγραμμάτων που αυτή έτρεξε.

Οι εξελίξεις στη Συρία ακύρωσαν ουσιαστικά αυτή τη δυνατότητα, αλλά το λιμάνι του Βόλου παρουσιάζει όπως προαναφέρθηκε σημαίνουσες ιδιαιτερότητες για τη κεντρική Ελλάδα, χωρίς να αποκλείεται και η τουριστική του αξιοποίηση, αφού υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να καλύπτει και ακτοπλοϊκές ανάγκες σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Τέλος, το λιμάνι των Πατρών που έγινε γνωστό εξαιτίας των γραμμών Ελλάδας-Ιταλίας επανέρχεται στο προσκήνιο εξαιτίας σχεδιασμών που έχουν δει τελευταία το φως της δημοσιότητας από την πλευρά του ΟΣΕ, για την ανάπτυξη της σιδηροδρομικής γραμμής μέχρι την Πάτρα, από μετρική που είναι σε κανονική, οπότε και θα δοθεί η δυνατότητα διακίνησης και φορτίων, πολύ δε περισσότερο και επιβατών στο πλαίσιο μιας συνδυασμένης μεταφοράς που θα αφορά όμως επιβατικό κοινό.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter