Παρ04262024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Λιμάνι Πατρών: Αποτελεσματικοί οι Κ9 στους ελέγχους

patra-limani-2

Υπό αξιολόγηση σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται από εντεταλμένα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και του ΥΝΑ η συνδυασμένη χρήση σαρωτών (scanners) και ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων (Κ9) στους ελέγχους που διενεργούνται στους χώρους που υπόκεινται η λειτουργία τους στον κανονισμό ISPS σε λιμενικές εγκαταστάσεις ύστερα και από τα θετικά στοιχεία που προέκυψαν από τον έργο που απέδωσαν οι Κ9 στο λιμάνι της Πάτρας το περασμένο έτος.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες η παρουσία σκύλων - ανιχνευτών στον Λιμένα Πάτρας αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματική στον εντοπισμό λαθρομεταναστών εντός επαγγελματικών κατασκευών (κρυπτών) με σκοπό την παράνομη διακίνησή τους, και μάλιστα σε χαρακτηρισμένα ως δύσκολα προς έλεγχο φορτία από άνθρωπο, όπως τα φορτία τύπου transit. Η επιχειρησιακή ικανότητα των Κ9 διασφαλίστηκε από διαρκείς ποιοτικούς ελέγχους που διενεργούσε ανεξάρτητος φορέας του εξωτερικού. Ειδικότερα:
• Το 2013, σε σύνολο περίπου 94.000 φορτηγών οχημάτων που ελέχθησαν, το 90% υπέστη επαναληπτικό έλεγχο με ανιχνευτές Κ9. Σε 1180 περιπτώσεις οι ανιχνευτές Κ9 εντόπισαν 417 παρανόμους μετανάστες στον χώρο του ΙSPS πριν επιβιβαστούν σε πλοία της γραμμής.
• Το πρώτο 5μηνο του 2014 ελέχθησαν περίπου 35.000 φορτηγά οχήματα, εκ των οποίων τα 278 υποβλήθηκαν σε επαναληπτικό έλεγχο με ανιχνευτές Κ9, εντοπίζοντας 10 παρανόμους μετανάστες, ενώ το σύνολο των εντοπισμών στον χώρο του ΙSPS ανήλθε στους 615 λαθρομετανάστες.
• Οι δε ετήσιες επιστροφές λαθρομεταναστών από την Ιταλία στη χώρα μας το 2013 ήταν μόλις 114, έναντι 1.000 και πλέον το 14μηνο Νοέμβριος 2010- Δεκέμβριος 2011.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα στο πλαίσιο συζητήσεων που διεξήχθησαν σε επίπεδο ΕΕ για την ανάσχεση του κύματος της λαθρομετανάστευσης προέκυψε αβίαστα το συμπέρασμα ότι Πάτρα αλλά και Ηγουμενίτσα θα δεχθούν μεγαλύτερες «πιέσεις» γεγονός που φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από ανεπίσημες εκτιμήσεις του ΟΛΠΑ. Σύμφωνα με τις οποίες ο αριθμός των μεταναστών που επιχειρούν να διαφύγουν μέσω του λιμανιού της Πάτρας έχει υπερτριπλασιαστεί το πρώτο τρίμηνο του 2014 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η ραγδαία αυτή αύξηση έχει ως αποτέλεσμα, αφ' ενός τη θεαματική άνοδο το ίδιο διάστημα, κατά 542% (360 έναντι 56), των εντοπισμών λαθρομεταναστών από σκύλους – ανιχνευτές, αφ' ετέρου την αύξηση των επιστροφών σε απόλυτους αριθμούς κατά 57%, παρά το γεγονός ότι ποσοστιαία οι επιστροφές εμφάνισαν σημαντική μείωση, από 8,5% το α' τρίμηνο του 2013, στο 4,5% το πρώτο τρίμηνο του 2014.
Σημειώνεται ότι η μέθοδος των Κ9 χρησιμοποιείται με επιτυχία σε αερολιμένες και λιμένες κρατών – μελών της Ε.Ε., των ΗΠΑ και του Ισραήλ ενώ και ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας ξεκίνησε πρόσφατα δειγματοληπτικούς ελέγχους με ομάδες σκύλων - ανιχνευτών Κ9 για τον ίδιο σκοπό.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter