Τρι03192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

ΟΛΠ-ΟΛΘ: Και οι Χρηματιστηριακές στο «παιχνίδι» της αποκρατικοποίησης

olp-xa

Νέα «εργαλεία» επιστρατεύει η κυβέρνηση στην προσπάθεια να επιταχύνει τους ρυθμούς αποκρατικοποιήσεων αλλά και να αποφύγει εμπλοκές που ουσιαστικά έχουν «κατηγορηθεί» για καθυστερήσεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Βάσει αυτού δια νομοσχεδίου η κυβέρνηση «άναψε πράσινο φώς» στις χρηματιστηριακές εταιρίες παρέχοντάς τους το δικαίωμα να ανοίγουν βιβλίο προσφορών για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ ώστε να πωλούν μετοχές εισηγμένων εταιρειών που αποκρατικοποιούνται μέσω ΤΑΙΠΕΔ το οποίο επίσης θα μπορεί στο εξής να αποδέχεται δημόσιες προτάσεις.

Μάλιστα στην σχετική εισηγητική έκθεση, στοιχεία της οποίας είδαν το φώς της δημοσιότητας προβλέπεται το ενδεχόμενο υποβολής δημόσιας πρότασης από τρίτο πρόσωπο για την απόκτηση εισηγμένων μετοχών εταιρείας μέτοχος της οποίας είναι το Ταμείο καθώς θεωρείται ότι δημόσιες προτάσεις γίνονται συνήθως σε ελκυστικές αποτιμήσεις.

Όσον αφορά στο θέμα της διασφάλισης του ανταγωνιστικού πλαισίου η διαδικασία των δημοσίων προτάσεων, όπως προβλέπεται στον ν. 3461/2006, ενέχει ήδη το στοιχείο του ανταγωνισμού (μέσω του θεσμού της ανταγωνιστικής δημόσιας πρότασης) και της διαφάνειας. Να σημειωθεί ότι στις εμπλοκές που έχουν μέχρι τώρα σημειωθεί στο θέμα αποκρατικοποιήσεων εμπεριέχονται και ζητήματα περί τον ανταγωνισμό.

Η εξέλιξη αξίζει επίσης να υπενθυμιστεί ότι έρχεται σε χρονική συγκυρία όπου η σχετική ειδησεογραφία «επαναφέρει» θέμα αμερικανικών hedge funds - ( theseanation 18-12-2013)-τα οποία φέρετε να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τοποθετήσεις σε συμφέρουσες και προ πάντων αποδοτικές επενδύσεις σε τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Όπως έχει αναφέρει το theseanation το ζήτημα των hedge funds και της εκδήλωσης ενδιαφέροντος δεν αποτελεί νέα είδηση καθώς στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους την Αθήνα και όχι μόνο επισκέφθηκαν υψηλόβαθμα στελέχη hedge funds αλλά και ειδικοί αναλυτές αυτών.

Που κατά πληροφορίες, συνέλεξαν στοιχεία για τομείς του ενδιαφέροντός τους με προφανή στόχο να ετοιμάσουν σχετικές εκθέσεις. Άξιο λόγου επίσης ήταν και το ενδιαφέρον που καταγράφηκε σε εκδήλωση που έγινε την περασμένη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη μεταξύ των οποίων και το ζήτημα των λιμανιών.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στο ΤΑΙΠΕΔ «περιμένουν» τις Βρυξέλλες να τοποθετηθούν για το λιμάνι του Πειραιά καθώς τόσο το αρμόδιο υπουργείο όσο και το λιμάνι «δείχνουν» ΤΑΙΠΕΔ για την έναρξη των διαδικασιών οι οποίες και αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τα στοιχεία για το ενδιαφέρον των hedge funds έρχονται σε χρονική συγκυρία όπου η παρούσα ηγεσία του ΟΛΠ δια του κ. Γ. Ανωμερίτη παρουσίασε προ εβδομάδος και πλέον πρόταση για την πώληση του 23% των μετοχών των ΟΛΠ Α.Ε. και ΟΛΘ Α.Ε., είτε μέσω ΧΑΑ είτε ως πακέτου με δικαιώματα μειοψηφίας, σε επενδυτές προβαίνοντας μάλιστα στην εκτίμηση ότι θα αποφέρει άμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ 160 εκατ. ευρώ ενώ παράλληλα θα διατηρηθεί υπό τον δημόσιο έλεγχο το 51% των μετοχών τους.

Θέση που ως γνωστόν έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την προσδιορισμένη κυβερνητική θέση που κάνει λόγο για αποκρατικοποίηση των δύο λιμένων.

Στον ίδιο καμβά ο κ. Ανωμερίτης είχε προτείνει την παράλληλη τιτλοποίηση εγγυημένων εσόδων από παραχωρήσεις ή έκδοση μετατρέψιμων ομολόγων και με βάση τις σχετικά πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις του «με βάση τις οικονομικές εκθέσεις που υπάρχουν η καθαρή παρούσα αξία των παραχωρηθέντων στοιχείων από τον ΟΛΠ Α.Ε. ανέρχεται μεταξύ 678 και 1.013 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει δυνητικό ελάχιστο έσοδο 231 έως 336 εκατ. ευρώ για το απαισιόδοξο σενάριο, με ποσοστό πωληθέντος εγγυημένου εσόδου 60% και συντελεστή προεξόφλησης 11%».

Τέλος στο ίδιο νομοσχέδιο και αναφορικά με τους τουριστικούς λιμένες και τις συμβάσεις παραχώρησης προβλέπεται ότι για ορισμένο χρονικό διάστημα το Υπουργείο Τουρισμού θα αναλάβει την παρακολούθηση της τήρησης των συμβατικών όρων περί της καλής λειτουργίας, συντήρησης, ασφάλειας και ανάπτυξης (με έργα χερσαία ή θαλάσσια), έχοντας προς τούτο και τη σχετική τεχνογνωσία.

Κατ αντιστοιχία , στις συμβάσεις παραχώρησης λιμένων κρουαζιέρας την αντίστοιχη παρακολούθηση αναλαμβάνει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου το οποίο ασκεί την εποπτεία των φορέων διοίκησης των λιμένων. Τέλος για τις μαρίνες ιδιοκτησίας ΕΟΤ και διοίκησης και διαχείρισης ΕΤΑΔ το Υπουργείο Τουρισμού δύναται να ζητά τη συνδρομή της ΕΤΑΔ, η οποία υποχρεούται να την παράσχει.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter