Κυρ05122024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ανεβάζει στροφές στο λιμενικό τομέα η Τουρκία

kumport turkey 1

Διαφορετική νομοθεσία, διαφορετικά επιχειρηματικά δεδομένα και διαφορετικές στοχεύσεις. Ο λόγος βέβαια για τη γειτονική Τουρκία, η οποία σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες πούλησε το 65% του συνόλου των υποδομών του λιμένα Kumport, όχι ως παραχώρηση όπως συμβαίνει με το πολυσυζητημένο θέμα των διαγωνισμών για τους ΟΛΠ και ΟΛΘ, αλλά συνολικά των υποδομών.

Είναι προφανές σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι η Τουρκία επιδιώκει ποικιλοτρόπως να αυξήσει τη σφαίρα επιρροής της, προκειμένου να μπορεί να ελέγξει λίαν προσεχώς πληρεστέρα τις εμπορευματικές ροές σε γραμμές Ασίας - Ευρώπης, αλλά και στους κάθετους άξονες που σύμφωνα με εμπειρογνώμονες επί θεμάτων μεταφορών θα είναι και το αντικείμενο των επόμενων συζητήσεων.

Μέχρι ώρας η Τουρκία προμοτάριζε το «φθηνό» εργασιακό κόστος αλλά και την άριστη σιδηροδρομική κάλυψη των λιμανιών της, κάτι που είναι άλλωστε ιστορικά εδραιωμένο, αφού η φήμη των τουρκικών σιδηροδρόμων ξεπερνάει τον προηγούμενο αιώνα.

Η πώληση του εν λόγω λιμανιού είναι σίγουρο ότι το προσεχές διάστημα θα αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων σε ένα ευρύτερο κύκλο επενδυτών, καθώς σε αυτή τη φάση είναι γνωστό ότι λιμενικοί διαχειριστές αλλά και μεγάλες εταιρείες διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων αναζητούν λιμάνια για να τοποθετηθούν έναντι των εξελίξεων.

Η πώληση επίσης δίνει απόσταση από τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα και γενικότερα στην ΕΕ, ενώ αποδεικνύει μια «ιδιότροπη» δυναμική που επιχειρείται να προσδοθεί και μάλιστα για ένα λιμάνι με σημαντικά έσοδα από το επίσης σημαντικά συντελούμενο τοπικό φορτίο, λόγω της εγγύτητας στην Κωνσταντινούπολη, ο πληθυσμός της οποίας αγγίζει τα 20 εκατ. ενώ τουριστικά κατ' έτος διακινείται ανάλογος αριθμός τουριστών.

Κύκλοι των χρηστών των λιμενικών εγκαταστάσεων σε γνώση των οποίων έχει περιέλθει η τουρκική κίνηση σχολίαζαν ότι στην ελληνική πραγματικότητα κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο, αν και άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής μεταστροφής και προς τον τομέα της ανάπτυξης ιδιωτικών λιμανιών ακόμα και με πώληση της γης, σε αντίθεση με τα συμβαίνοντα τώρα όπου οι παράλληλοι χώροι που μπορούν να αναπτυχθούν τέτοιες δραστηριότητες, παραχωρούνται.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter