Τρι05072024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Αλλάζει τις ισορροπίες το China's Maritime Silk Road

piraeus terminal

Μία και μοναδική ευκαιρία έχει ο Πειραιάς για να ενταχθεί στην ομάδα των υψίστης στρατηγικής σημασίας λιμένων ανά τον κόσμο ελέω της ενεργοποίησης του China's Maritime Silk Road. Εμπειρογνώμονες και αναλυτές των συστημάτων μεταφορών έχουν εστιάσει το τελευταίο διάστημα στις «θεαματικές» όπως τις χαρακτηρίζουν αλλαγές στο παγκόσμιο λιμενικό σύστημα που έχουν δρομολογηθεί από την ενεργοποίηση του Κινεζικού θαλάσσιου δρόμου του μεταξιού αλλά και της δρομολόγησης σε αυτόν των μεγαλύτερων σε μεταφορική ικανότητα σε TEU's πλοίων.

Οι εμπειρογνώμονες διαβλέπουν ότι οι γιγάντιες επενδύσεις σε λιμάνια κατά μήκος της εν λόγω οδού θα αλλάξουν τις ισορροπίες ενώ σε συνάρτηση με το άνοιγμα του διπλού διαύλου του Σουέζ υποστηρίζουν ότι εξ ίσου θεαματικές θα είναι και οι αλλαγές στη Μεσόγειο.

Σε Ινδία, Πακιστάν αλλά και στα Αραβικά Εμιράτα οι επενδύσεις στο λιμενικό τομέα ακολουθούν αυξήσεις με γεωμετρική πρόοδο ενώ στη Μεσόγειο Ιταλικά, Γαλλικά και Ισπανικά λιμάνια διαγκωνίζονται για την «επόμενη ημέρα».

Διεθνείς παρατηρητές έχουν, μεταξύ των άλλων, εστιάσει στις περί την οικονομία εξελίξεις στο Ελλαδικό χώρο και τις σχέσεις με την ΕΕ καθώς ο Πειραιάς επισήμως για την Κίνα είναι προσδιορισμένος να διαδραματίσει ρόλο πύλης εισόδου του Maritime Silk Road προς τις ευρωπαϊκές και όχι μόνο αγορές. Το αξιοπρόσεκτο στην όλη «υπόθεση Πειραιάς» είναι και το «κεφάλαιο short sea shipping" με επίκεντρο τον Πειραιά αλλά και με αντίστοιχο κόμβο εκείνο της Μάλτας για τις αγορές από και προς Μ. Θάλασσα, και Β. παράλια της Αφρικής.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter