Παρ05032024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Θέμα σαφήνειας πληροφοριών για τα διακινούμενα φορτία

verhoeven 00t

Προσπαθώντας να συγκεντρώσουν την απαιτούμενη πληροφόρηση και να αποσαφηνίσουν την κατάσταση, οι ιδιοκτήτες του φορτίου, οι μεταφορείς φορτίων, οι λιμενικές αρχές, φορείς εκμετάλλευσης τερματικών σταθμών, πράκτορες πλοίων και ναυτιλιακών εταιρειών έστειλαν στα κράτη μέλη της ΕΕ, ερωτηματολόγιο προκειμένου να διαπιστωθεί ποια συστήματα χωρών, συμμορφώνονται με την οδηγία διατυπώσεων υποβολής δηλώσεων 2010/65 / ΕΕ, η οποία θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουνίου. Η οδηγία ήταν μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας της Επιτροπής για τη μείωση των διοικητικών διατυπώσεων για τη ναυτιλία και να αυξήσουν την ευκολία του επιχειρείν.

Η πρόοδος σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας υπήρξε αργή και άνιση μεταξύ των κρατών μελών. Εν μέρει λόγω του γεγονότος ότι προβλέπει μόνο τη δημιουργία ενιαίων ψηφιακών σημείων εισόδου για τα απαραίτητα στοιχεία, που ονομάζεται επίσης Single Windows, σε εθνικό επίπεδο.

Τα κράτη μέλη δεν υποχρεούνται να δημιουργήσουν παρόμοια, ή ακόμα και συμβατά συστήματα, τα οποία με τη σειρά τους οδηγούν σε μεγάλη πρόκληση συμμόρφωσης για το ναυτιλιακό κλάδο.

Ο συντονισμός των προσπαθειών υπό την καθοδήγηση της Επιτροπής μέχρι στιγμής δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τους διαχειριστές πλοίων.

Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, η ναυτιλιακή βιομηχανία χρειάζεται σαφήνεια όσον αφορά τις πληροφορίες που θα πρέπει να παράσχει σε κάθε κράτος μέλος, καθώς και πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τα μέσα και τις πρακτικές που συνδέονται με το σύστημα διανομής.

Χρειάζεται επίσης επέκταση των υφιστάμενων συστημάτων για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί μια ομαλότερη μετάβαση.

«Με τη λήξη της προθεσμίας για την έναρξη ισχύος της οδηγίας να είναι λίγες μέρες μόνο μακριά, οι πλοιοκτήτες πρέπει να γνωρίζουν ποιες πληροφορίες πρέπει να διαβιβάζουν και πώς.

Ο κύριος λόγος πίσω από το ερωτηματολόγιο που στάλθηκε στα κράτη μέλη της ΕΕ είναι να προσδιορίσει τι αναμένεται από τη ναυτιλιακή κοινότητα, με άλλα λόγια, ποια μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να συμμορφώνονται με την οδηγία.

Τέλος, ζητούμε επίσης από τα κράτη μέλη να επιτρέψουν τη συνέχιση των υφιστάμενων διατυπώσεων υποβολής δηλώσεων, ώστε να αποφευχθούν τυχόν σοβαρές διαταραχές στο εμπόριο », ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας της ECSA, Patrick Verhoeven.

«Συμμεριζόμαστε τους στόχους της οδηγίας, δηλαδή την ψηφιοποίηση και τον εξορθολογισμό των διατυπώσεων υποβολής δηλώσεων όταν τα πλοία καταπλέουν σε λιμένες της ΕΕ. Αυτός είναι ο λόγος που ανανεώνουμε την έκκληση μας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να παραμείνουν σύμφωνα με το πνεύμα της οδηγίας» τόνισε.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter